Foto: PantherMedia/Scanpix
Ne tikai sievietes laiž pasaulē bērnus arvien vēlāk. Otro jaunību piedzīvot arī vīrieši. Opītis...nē, atvainojiet - vīrietis spēka gados ar ratiņiem vairs nav tik neparasta parādība, lai atskatītos un brīnītos.

Tomēr gan sabiedrības, gan dakteru viedoklis par šādu lēmumu ir visai atšķirīgi - sākot no kvēla atbalsta un beidzot ar diezgan kategorisku noliegumu.

Ir gan plusi, gan mīnusi, ar kuriem jārēķinās, bērnu laižot pasaulē dzīves otrajā pusē.

Vīrietis – nodrošināts, stabils, uzticams

Ja vīrietis gados izlēmis atļauties tādu greznību kā mazu bērnu, tad visdrīzāk, viņš ir labi materiāli nodrošināts vai vismaz ar stabiliem, prognozējamiem ienākumiem. Dzīves laikā ir iegūti daudz vērtīgi sakari un zināšanas par to, kā "kārtojamas lietas'", līdz ar to arī ģimenei tiek garantēta zināma finansiāla drošība, ko ne vienmēr ir gatavs garantēt zaļknābis ap 25. 


Kad sasniegti vīrieša dzīves galvenie mērķi – izglītība, karjera, māja, sociālais statuss, viņs daudz pilnvērtīgāk un ar lielāku atdevi gatavs nodoties bērna audzināšanas procesam. Tāpēc bērni, kuru vecāki ir gados nobriedušāki, nereti ir intelektuālāk izglītoti, viņi vienkārši vairāk zina par pasauli, jo par to viņiem stāsta dzīves pieredzes bagāti vecāki, vai dzīves gudrais tētis. 


Reti kad vīrietis par pirmo bērnu izšķiras tikai pusmūžā. Biežāk tomēr viņam jau ir bērni iepriekšējā izjukušajā ģimenē, kas dibināta jaunībā. Līdz ar to viņam jau ir kaut kāda pieredze bērnu audzināšanā. Vismaz netiek pieļautas kļūdas, ko pieļauj jaunie vecāki ar pirmo bērnu. 


Bērna un tēva attiecības veidojas noturīgākas, ciešākas un cieņpilnas. Jā, viņi diez vai būs draugi un kopā apmeklēs izklaides pasākumus, toties vienmēr varēs gudri aprunāties.Un vēl – pastāv viedoklis, ka gados vecākiem tēviem biežāk dzimst talantīgi un īpaši gudri bērni.


Dzīves vētrās norūdījies un ieguvis pieredzi ar dažādiem cilvēkiem, tai skaitā – sievietēm, vīrietis daudz labāk spēj novērtēt ģimeni. Tas nozīmē, ka jaunizveidotajai ģimenei ir daudz lielākas izredzes neizjukt. 


Ir dažādas aptaujas, kas apstiprina, ka vīrietis pusmūžā, kas dibina jaunu ģimeni, daudz retāk viļas izvēlētajā partnerē, jo jau pašā sākumā spēj izvērtēt viņas rakstura īpašības, saprast, kas ir tiešām svarīgi, bet uz ko var pievērt acis. Acis neaizmiglo arī testosterons, kas nesauc vairs apsēklot pēc iespējas vairāk sieviešu dzimtas pārstāves.

Vecums ietekmē ģenētisko materiālu

Lai arī fizioloģiski vīrietis par tēvu var kļūt arī 96 gadu vecumā, tomēr faktiskā situācija ir nedaudz cita. Sliktais ekoloģiskais stāvoklis, nepareizs uzturs, stress, mazkustīgs dzīves veids un mūža laikā iegūtās slimības krietni ietekmē vīrieša spēju apaugļot sievieti. Ģenētiskais materiāls tomēr kļūst arvien sliktāks un nekvalitatīvāks, pieaug risks laist pasaulē slimu bērnu. 


Ar gadiem vislielākās iz maiņas notiek tieši tajos genotipos, kas atbild par smadzeņu un nervu šūnām, to veidošanos bērnam.
Medicīnas statistikas nepielūdzami liecina, ka tieši vecākiem pēc 45 gadu sasniegšanas 6 reizes palielinās risks laist pasaulē bērnu ar Dauna sindromu. 

Sagatavojaties!

Pirms plānojat bērnu ar vīrieti gados, tomēr ir vērts uztaisīt spermogrammu – spermas analīzes. Diemžēl situācija pasliktinās ar katru desmitgadi. Ja pirms 15 gadiem vīriešiem ap 50 norma bija 60 miljoni kustīgu spermiju 1 ml sēklas, tad tagad skaitlis ir vairs tikai 20 miljoni. Vīriešu veselība un auglība ir pasliktinājusies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!