Foto: PantherMedia/Scanpix
Iemesls, kāpēc maziem bērniem ir tik neizsakāmi grūti iemigt pašiem un pat ļoti noguris mazulis protestēs līdz spēku izsīkumam pret to, ka tiek likts gulēt, ir bērna psihes īpatnība. Mazam bērnam aizmigšana ir kā visa beigas. Jāpārtrauc rotaļas, jāatvadās no mammas, jāatsakās no citām jaukām lietām, un nav skaidrs, vai tas viss būs arī rīt.

Pašu izdomāts un ieviests miega rituāls atvieglo gulēt iešanu bērniem un vecākiem.

Pacietību un vēlreiz pacietību, mīļie vecāki!

Foto: PantherMedia/Scanpix

Noguris bērns un uzvilkti, nervozi un pārguruši vecāki ir sliktākā kombinācija miega rūķa notveršanai. Ieviešot vienotu miega ritmu un rituālu, pie tā ir jāpieturas konsekventi un tikai ārkārtas gadījumā ir pieļaujama atkāpe. Pretējā gadījumā tas nav rituāls un no tā nav vispār nekādas jēgas.

Atvadīšanās rituāls

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ieviesiet ikvakara tradīciju - atvadīšanā no visiem ģimenes locekļiem, kad mazākais ģimenes loceklis no visiem atvadās, iedot miega buču tētim, lielākajam brālim, sunim, omītei. Tad nomazgāties, iztīrīt zobiņus un gultā. Un tā katru dienu!

Ja mazulis pirms miega vēl lieto piena pudeli, sagādājiet īpašu miega pudelīti, vai ja ēd pirms miega – tad īpašu miega bļodiņu, ko lieto tikai pirms gulētiešanas. Tā būs vēl viena zīme, ka gulēšanas laiks tuvojas.Kopīga lasīšana pirms miega vai interesanta audiogrāmatas klausīšanās var izrādīties labs stimuls, lai ātrāk tiktu zem segas. Pluss arī ieguldījums bērna intelektuālajā izaugsmē.

''Ēst, dzert, čurāt..."

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kurš gan nav pieredzējis skaitāmpantiņu, kas sākas katru vakaru, kad negribas gulēt. Sākumā noteikti gribas ēst, pēc tam dzert, bet pēc tam uz tualeti… Apmeklējiet tualeti pirms miega vai nolieciet podiņu pie gultas, turpat pie gultas nolieciet mazu krūzīti ar nedaudz ūdens. Ja grib dzert, lai padzeras, nekāpjot ārā no gultas. Starp citu, silts piens pirms miega nomierina un veicina miega hormona izdalīšanos.

Režīms svarīgs, bet ar mēru

Foto: stock.xchng

Nosakiet aptuveno laiku, kad vajadzētu iet gulēt, bet, ja nepieciešams, spējiet elastīgi to mainīt. Stress un dusmošanās par režīma neievērošanu nakts miegam par labu nenāks. Ja bērns rotaļājas pirms miega, iedodiet laiku pabeigt spēli, laicīgi brīdinot, ka drīz jāiet gulēt. Nepārtrauciet spēli strauji un kategoriski, jo tas tikai uztrauks bērnu un attālinās iemigšanu. 

Ja konflikts…

Foto: PantherMedia/Scanpix

Nepieļaujiet, ka pirms miega izceļas konflikti, bet ja tomēr tā ir gadījies, izlīgstiet mieru ar bērnu, sabučojaties un gulēt aizejiet labā vai vismaz samiernieciskā omā. Mazulim nevajadzētu aiziet gulēt nostrostētam vai bailēs, ka rīt sekos sods. Pirms miedziņa ļoti nomierinoši iedarbojas fiziska samīļošana. Palasiet grāmatu, paglāstiet bērna muguriņu vai pabužiniet matus. Patīkamās emocijas ļaus nomierināties, labāk un vieglāk aizmigt.

Maza gaismiņa netraucēs

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ir bērni, kuriem no tumsas ir bail. Tāpēc maza nakts lampiņa vai cits neuzkrītošs gaismas avots miegam netraucēs. Nekad neizmantojiet šo naktslampiņu dienā vai citā diennakts laikā, tai jāasociējas tikai un vienīgi ar naktsmieru. Daudz sliktāk, ja bērniņš aizmieg baidoties no bubuļa tumsā. 

Estivila midzināšanas metode

Foto: PantherMedia/Scanpix

Minūti pa minūtei, bet mazuli var iemācīt aizmigt pašam, bez šūpošanas rokās vai vecāku gulēšanas blakus. Pasaulē plaši izmanto tā saucamo Estivila metodi (izgudrojis pediatrs un neirologs Eduards Estivils), kas gan prasa zināmu konsekvenci un pacietību no vecākiem. Portāls passion.ru iesaka to izmēģināt!

Pirmā diena: nolieciet mazuli gultiņā uz 1 minūti un izejiet no istabas. Atgriezieties. Pēc minūtes izejiet uz 3 minūtēm. Pēc tam atstājiet istabu uz 5 minūtēm; atgriezieties istabā ik pēc 5 minūtēm, lai mazulis jūs redzētu. Dariet tā, kamēr viņš iemieg. Iespējams, ka pirmās dienas būs diezgan liela brēkšana un protestēšana, tomēr iepriekš minētos laika limitus ievērot ir ļoti svarīgi.

Nākamajā dienā iziešanas laiks no istabas tiek pagarinās un nu aiz guļamistabas durvīm gaidiet trīs minūtes pirmajā reizē un 5 minūtes otrajā un trešajā reizē, bet pēc tam istabā atgriezieties ik pēc 7 minūtēm.

Trešajā dienā pirmajā reizē izejiet no istabas uz 5 minūtēm, nākamajās divās reizēs – uz 7 minūtēm, bet pēc tam atgriezieties istabā ik pēc 9 minūtēm, lai paskatītos, kā klājas gulēt noliktajam mazulim.

Ceturtā diena – sākumā atstājiet istabu uz 7 minūtēm,  nākamās divas reizes – uz 9 minūtēm, bet pēc tam katrreiz uz 11 minūtēm.

Piektajā dienā intervāli ir 9 minūtes, divas reizes pa 11 minūtēm un pēc tam - 13 minūtes.

Sestajā dienā attiecīgi – 11 minūtes, divreiz pa 13 minūtēm un pēdējais ilgākais intervāls – 15 minūtes.

Septītajā dienā lielākā daļa bērnu jau ir iemācījušies iemigt paši, bet vēl var turpināt iesākto ritmu – pirmajā reizē 13 minūtes, pēc tam divas reizes izejiet uz 15 minūtēm, un pārējās reizēs ievērojiet 17 minūšu intervālus.

Būtiski ir ievērot tieši šādu laika ritmu, bet, tā kā visdrīzāk mazulis sākumā gauži raudās, tad ieejot istabā, nevajadzētu tajā ieslēgt gaismu vai bērnu ņemt rokās, toties var ar viņu mierīgi aprunāties. Ja viņš redzēs, ka jūs nekur nepazūdat un vienmēr atgriežaties, dzirdēs jūsu mierīgo balsi, tad nedēļas laikā izdosies iemācīt bērnu aizmigt patstāvīgi, apgalvo bernu neirologs. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!