Foto: PantherMedia/Scanpix
Bažas par krūšu skaistumu pēc bērna piedzimšanas ir tipiska Rietumu skaistuma kulta pazīme. Pirms žurnālu vākus un TV pārraides nepārpludināja perfektu sieviešu perfekti apaļumi, sievietes krūtis pirmkārt bija paredzētas mazuļa barošanai. Tagad jaunās māmiņas tomēr vēlas, lai arī pēc sava mātišķā pienākuma izpildīšanas daiļums pārāk neciestu.

Neapšaubāmi - grūtniecība ietekmē krūtis, jo tieši tad šie dziedzeri sāk pildīt savu galveno funkciju. Tiklīdz sieviete paliek stāvoklī, hormonālā sistēma dod signālu krūšu dziedzeraudiem, ka ir jāsāk gatavoties laktācijai.

Bieži vien tieši sajūtot izmaiņas krūtīs, sieviete saprot, ka ir stāvoklī.

Pirmajā trimestrī hormonu ietekmē dziedzeru audi paplašinās un  sāk gatavoties laktācijai. Krūtis kļūst jūtīgākas, lielākas, krūšu galu pigmentācija var kļūt tumšāka, kā arī vēnu dzīslojums uz krūtīm izteiktāks, jo krūtis tiek vairāk apasiņotas.

Pēdējā trimestrī sāk veidoties piens. Tas vēl neizdalās, jo progesterons kavē piena izdalīšanos. Tikai tad, kad mazais piedzims, progesterons krītas, un bērnam sākot zīst, pieslēdzas citi hormoni, kas veicinās piena rašanos. Savukārt, bērnam augot lielākam, krūts barošana kļūst retāka un arī piens tiek ražots mazāk, jo nav vairs pieprasījums.

Par cik izmēriem palielināsies krūtis?

Foto: Shutterstock

Nav matemātiskas formulas, pēc kuras varētu to aprēķināt un prognozēt krūšu izmēra izmaiņas grūtniecības un barošanas laikā. Aprunājies ar savu mammu, vecmāmiņu, iespējams viņas atceras savas pārmaiņas. Tomēr biežāk katrai sievietei notiek individuālas izmaiņas, turklāt katrā nākamajā grūtniecībā - atšķirīgi. Dažām sievietēm krūtis palielinās pat par 2 - 3 izmēriem, savukārt citām šīs izmaiņas ir tik nemanāmas, ka lielāks krūšturis nemaz nebūs nepieciešams.

Kas ir pirmpiens?

Foto: Shutterstock

Pirmpiens ir pats pirmais pieniņš, kas paredzēts mazulim pirmajām ēdienreizēm – tas satur maz tauku, bet bagātīgā daudzumā ogļhidrātus un olbaltumvielas. Pirmpiens var parādīties, t.i., izdalīties grūtniecības beigās, bet tas ir ļoti individuāli, jo hormoni kavē pirmpiena izdalīšanos līdz bērniņš tiks pielikts pie krūts. Jebkurā gadījumā, nesatraucies, jo, tas, ka pirmpiens pa pilītei izdalās pirms dzemdībām, neliecina ne par ko, kā arī, ja tas neizdalās, tas nebūt nenozīmē, ka sievietei piena būs maz.
Ja pirmpiens sāk izdalīties jau grūtniecības sākumā un vidū, tad gan sazinies ar savu ārstējošo ārstu, lai saprastu, kas tas ir un kāpēc tā notiek.

Pareizs krūšturis

Pareizs krūšturis jānēsā tikai grūtniecības un zīdīšanas laikā, bet šoreiz tas jāuzsver īpaši. Grūtniecība krūtīm uzliek papildus darbiņu, slodzi, kas jāiztur un tāpēc jo īpaši svarīgi ir pareizi par krūtīm rūpēties. Protams, grūtniecība maina krūtis, bet izmaiņas notiek ne tikai grūtniecības, bet arī sievietes novecošanas rezultātā. 
Sajūtas pašas pateiks priekšā, kurš krūšturis ir piemērotāks, bet tā kā krūtis ir palikušas daudz jūtīgākas, izvēlieties veļu no dabīga auduma, ar mazāk mežģīnēm un vīļēm, kas berž un spiež krūtis. Svarīgi ir izvēlēties pareizo  izmēru, tāpēc nekautrējies pielaikot vairākus, lai atrastu, kurš tad šobrīd ir īstais.

Viegla masāža

Foto: PantherMedia/Scanpix

Veiciet vieglu masāžu ar mitrinošām eļļām, lai ādai palīdzētu izturēt slodzi. Tā kā krūtis palielinās, arī āda izstiepjas. Ja uztrauc striju parādīšanās, atceries, ka tās var parādīties ne tikai uz vēdera ādas, kas izstiepjas visvairāk, bet arī uz gurniem un krūtīm. Izvēlies pretstriju krēmu vai eļļu, ar ko ik dienas vai ik pārdienas iesmērēt krūšu ādu ar apļveida kustībām. Daudz ko tomēr nosaka iedzimtība un ādas elastība, ko sieviete pati maz var ietekmēt. 

Kontrastduša

Foto: stock.xchng

Ir ieteicamas arī kontrastdušas, bet jāuzticas sajūtām, ja krūtis ir pārāk jūtīgas un kontrastdušas izraisa nepatīkamas sajūtas, tad no šīm procedūrām jāatsakās un jāatliek tās uz vēlāku laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!