Foto: PantherMedia/Scanpix
1872.gadā angļu ārsts Džons Brakstons Hikss pirmo reizi parakstīja kontrakcijas, kas notiek dzemdē, bet nav saistītas ar dzemdībām, t.i, to esamība nenozīmē, ka sākušās dzemdības, bet tikai liecina, ka dzemde gatavojas lielajam notikumam un dara savu darbu. Viņam par godu šīm mulsinošajām kontrakcijām deva vārdu. Kāpēc mulsinošajām? Tāpēc, ka katrai sievietei organisms ir savādāks, un nav viennozīmīga Brakstona Hiksa kontrakciju apraksta, pēc kā savas sajūtas izmērīt.

Vispirms jāatbild uz jautājumu - kas vispār ir kontrakcijas. Vienkāršiem vārdiem runājot kontrakcija ir dzemdes periodisks sasprindzinājums, ko varētu raksturot arī ar vārdiem - krampji.

Brakstona Hiksa kontrakcijas īstenībā sākas jau ar 6.grūtniecības nedēļu, bet neviena grūtniece tik ātri tās nesajūt. Patiesībā, daļa grūtnieču šīs kontrakcijas nemana vispār, arī pēdējās grūtniecības nedēļās, jo reti kad tās var raksturot, lietojot vārdu sāpes. Drīzāk būtu jāsaka - viegls dzemdes muskuļu sasprindzinājums, kas bieži vien netraucē ikdienas gaitās.

Jo tuvāk nāk noteiktais dzemdību datums, jo vairāk sieviete var sākt sajust šīs kontrakcijas, kas, tuvojoties dzemdību dienai, kļūst ritmiskākas un varbūt pat sāpīgākas. Tāpēc dažreiz sieviete var sajaukt šīs kontrakcijas par īsto dzemdību sākumu. Cik ilgi Brakstona Hiksa kontrakcijas var būt izteikti sajūtamas? Pat pāris nedēļas, līdz patiešām sāksies īstās dzemdību kontrakcijas.

Kā tās atšķirt no īstajām dzemdību kontrakcijām?

  • Pirmā un galvenā pazīme – Brakstona Hiksa kontrakcijas nekļūst regulārākas un spēcīgākas. Tām vispār nav nekādas regularitātes, un arī ilgums var būt no pāris sekundēm līdz pat vairākām minūtēm. Ja māc šaubas, mierīgi atlaidies un ieklausies savā organismā, mēģinot saprast, vai kontrakcijas ir regulāras un vai tās atkārtojas ik pa noteiktiem intervāliem.
  • Dzemdes kakls neveras vaļā, dzemdību ceļi nekļūst vēl mīkstāki.
  • Sajūtas ir iespējams ietekmēt ar pozas maiņu. Citreizi palīdz izkustēšanās, citreiz savukārt tieši pretēji - atlaišanās guļus stāvoklī. Katrā ziņā pozas maiņa var mazināt kontrakcijas. Ja būs sākušās dzemdību kontrakcijas, tās ne ar kādām pozas maiņām ietekmēt nevarēs.

Kā sadzīvot ar  Brakstona Hiksa kontrakcijām?

  • Izmēģini pozas maiņu, ieklausoties ķermenī un tā vēlmēs. Neuzņemies darbus pāri saviem spēkiem.
  • Izmēģini relaksēties siltā vannā, ja ir tāda iespēja.
  • Padzeries ūdeni, jo kontrakcijas pastiprina dehidrācija, kas var rasties, ja nepietiekoši uzņem šķidrumu. Tātad - ja nepietiekoši dzer, vari sajust spēcīgākas kontrakcijas.
  • Izmēģini lēnu un dziļu elpošanu, centies relaksēties un tādējādi mazināt diskomfortu.

Ja rit jau pēdējās grūtniecības nedēļas, un ir sajūta, ka kontrakcijas kļūst spēcīgākas un biežākas (biežāk par četrām reizēm stundā), ja tās pavada pastiprināti izdalījumi, kas pēkšņi ir kļuvuši savādāki, un ir sajūta, ka iegurnī spiež, vai arī jūti regulāras muguras sāpes, kas līdzīgas kontrakcijām, noteikti sazinies ar ārstu vai vecmāti, lai pārbaudītu, vai nav jau sākušās dzemdības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!