No vīriešiem sievas, pat radi un draugi, gaida aktīvu līdzdalību ģimenes dzemdībās. Dzemdību sagatavošanas nodarbībās viņus apmāca, kā fiziski un psiholoģiski palīdzēt sievai šajā procesā. Viņi var sievai asistēt dzemdību laikā un tūlīt pat uzsākt pirmā kontakta nodibināšanu ar jaundzimušo.

Vīrs dzemdību procesa laikā tiešām var būt neatsverams palīgs, kas seko līdzi kontrakciju biežumam, kopīgi veic nepieciešamos fiziskos vingrinājumus, palīdz pareizi elpot kontrakciju laikā, masē jostasvietas un krustu rajonu, sniedz psiholoģisko un emocionālo atbalstu, kā arī ziņo  par dzemdību gaitu. Protams, tas viss iespējams gadījumā, ja vīrietis ir veiksmīgi apguvis nepieciešamās iemaņas, turklāt pats nav pakļauts bažām, nemieram vai pat panikai neparedzētās situācijās. Veiksmīgu ģimenes dzemdību ķīla ir abpusēji pieņemts lēmums. Ja vienam no topošajiem vecākiem ir mazākās šaubas, labāk šo ideju par tēta klātbūtni dzemdībās pagaidām atlikt malā.

Par tēva lomu dzemdību procesā stāsta psiholoģe, grupu terapeite Diāna Šulce Palma.

Četri tipiski viedokļa par tēva līdzdalību dzemdībās

Foto: PantherMedia/Scanpix

Variants: Sieviete uzskata, ka vīrietis ieraudzīs visu nepatīkamo dzemdību pusi – kliedzienus, asinis, izkārnījumus, redzēs savu sievu ne visai pievilcīgā izskatā – vilsies "noslēpumā" un, varbūt pat pie citas aizskries. - Nu, un vispār, "kā pēc visa šitā"...

Variants: Kāpēc jātraumē viņa psihe? Ar ko gan viņš var palīdzēt? Labāk es pati – būs mierīgāk!

Variants: Ja mīl, būs blakus. Ja nenāks man līdzi uz dzemdībām – tātad sevi mīl vairāk. Teicama izdevība pārbaudīt viņa jūtas!

Variants: Tāpēc jau mēs esam kopā, esam ģimene, lai būtu blakus gan dzīves grūtākajos, gan priecīgākajos mirkļos.

Kurš variants sievietei šķiet pieņemamāks, daudzējādā ziņā ir atkarīgs no abu jauno vecāku personības brieduma pakāpes, kā arī vīrieša un sievietes savstarpējo attiecību kvalitātes. 

Bail, tāpēc kopā drošāk

Foto: Shutterstock

Jaunās māmiņas bailes pirms dzemdībām. Parasti tās ir iracionālas, nepamatotas bažas un bailes, kas drīzāk raksturīgas sievietēm, kuras dzemdē pirmo reizi. Ja sieviete baidās par to, kas viņu sagaida konkrētajā iestādē, kur viņa dzemdēs, un viņai šķiet, ka vīra klātbūtne rosinās lielāku pārliecību par sevi, droši var piedāvāt vīram piedalīties dzemdībās.

Vīrietis kā atbalsts

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vēlme gūt atbalstu. Šī ir apzināta vēlēšanās dzemdēt kopā ar vīru, tjo  viņš varēs laicīgi pasaukt ārstu, veikt masāžu, aprunāties, paturēt rociņu vai arī palīdzēt pareizi elpot. Šādu variantu bieži vien tiecas realizēt jau dzemdējusi sieviete, kas zina visus dzemdību procesa posmus un iespējamo vīrieša palīdzību katrā no tiem.

Neatkārtojama pieredze

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vēlēšanās gūt unikālu kopīgu pieredzi. Ja ģimenē nav dziļu, neatrisinātu konfliktu un abiem partneriem pastāv vēlme iet uz dzemdībām kopā, šis notikums var kļūt par unikālu, vienreizēju ģimenisku pārdzīvojumu. Ģimenes dzemdības sākotnēji draudzīgā ģimenē var vēl vairāk nostiprināt ģimenes saites un radīt brīnišķīgu emocionālo fonu.

Tagad visi tā dara

Foto: PantherMedia/Scanpix

Iespējams, ka sekošana modes kliedzienam var mudināt pāri pieņemt lēmumu par ģimenes dzemdībām. Jā, protams, arvien vairāk pieaug ģimenes dzemdību skaits, taču nekur nav teikts, ka tieši jūsu pārim šis ir labākais variants. Lēmumu nevajadzētu pieņemt kādas sajūsminātas draudzenes stāsta vai interneta forumā lasītā ietekmē. Svešam viedoklim nav jākļūst par jūsējo, tā ir tikai un vienīgi jūsu ģimenes lieta.

Vai, cik interesanti!

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ziņkārība ir tipisks iemesls, lai vīriešu dzimtes pārstāvis piedalītos dzemdībās. Kā tur viss notiek? Interesanti savām acīm aplūkot! Ja vīrieti vada šis nolūks, drīzāk viņš nebūs spējīgs sniegt pilnvērtīgu atbalstu. Jo vairāk – nepacietīga un ziņkārīga vīra uzvedība var pat traucēt mediķu darbu. Jāsaka gan, ka šāda uzvedība drīzāk raksturīga emocionāli nenobriedušai personībai ar vāji izteiktu empātijas (līdzi pārdzīvošanas) līmeni.

Visu problēmu atrisinājums

Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunajai māmiņai ģimenes dzemdības šķiet visu ģimenes likstu panaceja, pat laimīgas kopīgās nākotnes ķīla. Iespējams, ka šādā veidā sieviete vēlas panākt vīra uzmanības pievēršanu savam stāvoklim, izsaukt līdzjūtību vai pat žēlumu. Visi šie plāni jau iepriekš ir lemti neveiksmei. Ģimenes dzemdības patiešām var stiprināt ģimeni, bet tikai, ja tajā nav dziļu, nopietnu konfliktu. Ar dzemdību palīdzību problēmas atrisināt nevar. Nevajadzētu mazuļa nākšanu pasaulē izmantot kā manipulācijas līdzekli pret jauno tēvu – sekas var būt graujošas, pat līdz ģimenes iziršanai.

Tā vajag!

Foto: stock.xchng

Nekādā gadījumā nevajadzētu "uzspiest" šo pienākumu, jo pretējā gadījumā var izrādīties, ka dzemdībās klāt būs nevis cilvēks, kurš palīdz, bet aizkaitināts subjekts, kurš nekādi nevarēs saprast, kamdēļ gan viņš ir "atstiepts" šurp.

Mēģiniet izprast atteikšanās cēloni. Iespējams, ka jaunais tētis baidās, ka traucēs ārstiem un vispār izdarīs kaut ko ne tā... Vīrietis var arī būt svēti pārliecināts, ka dzemdības ir tikai un vienīgi sieviešu lieta. Nereti vīrieši vienkārši baidās – no asinīm vai no paša dzemdību procesa.
Galu galā, varbūt viņš nevēlas izjust bezspēcību, redzot kā tuvs cilvēks mokās sāpēs un, zinot, ka neko tur nevar izdarīt. Motīvi var būt dažādi, zem augstākminētajiem formulējumiem var slēpties dziļākas psiholoģiskas problēmas, kuras apzināties bez kvalificētas palīdzības dažkārt ir neiespējami.

Ir arī citas iespējas...

Foto: PantherMedia/Scanpix

Jaunais tētis atrodas turpat blakus telpās, taču ir klāt tajā brīdī, kad mazulis tikko ieraudzījis dienasgaismu – pirmais to paņem rokās, apmīļo. Šāda iespēja ir laba gadījumā, ja vīrietis zināmu iemeslu dēļ nav gatavs pilnai līdzdalībai dzemdībās, taču patiesi vēlas vismaz kaut kā atbalstīt sievu un mazuli ieraudzīt pēc iespējas ātrāk.

Vīrietis ir klāt un palīdz sievai, līdz jādodas uz dzemdību zāli. Protams, šāds variants ir tuvāks īstai līdzdalībai dzemdībās, nekā pirmajā gadījumā aprakstītā pasīvā gaidīšana. Jaunā māmiņa gūst būtisku atbalstu ne tikai līdzi pārdzīvošanā, bet arī tīri praktiskās lietās – viņai var uznākt spēcīga nelabuma lēkme, rasties nepieciešamība bieži apmeklēt tualeti, vajadzība pasaukt ārstu. Visās šajās darbībās vīrietis var būt neatsverams palīgs.

Gadījumā, ja jaunā māmiņa ļoti vēlas vīra līdzdalību dzemdībās, bet viņam tās ir pilnīgi vienaldzīgas, nevajadzētu padoties vēlmei: „Nu, un kas, ka tev vienalga, man toties patīkami”. Šāda pasīva vīrieša pozīcija nesniegs pozitīvu rezultātu ne pašai dzemdētājai, ne arī kopumā psiholoģiskajam klimatam ģimenē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!