Foto: PantherMedia/Scanpix
Tēvi, kuri piedalījušies dzemdībās, saka, ka viņi praktiski uzreiz sajutuši emocionālo saiti ar bērnu, emocionālu pacēlumu, lepnumu un auguši paši savās acīs. Veselā virknē pētījumu tika konstatēts, ka šie tēvi daudzkārt spēcīgāk pieķeras saviem bērniem un vairāk rūpējas par viņiem, nekā tie, kuri nav palīdzējuši dzemdību laikā vai uzreiz pēc tām, liecina Medicalnewstoday.com publicētā informācija. Pēdējos gados Latvijā ģimenes dzemdības ir pietiekami izplatīta parādība, apmēram puse pāru piekrīt tieši šim dzemdību modelim. Taču ir arī ne mazums sieviešu, kuras nevēlas vīra klātbūtni šajā procesā.

Kopīgie pārdzīvojumi stiprina arī vīru pieķeršanos sievām. Tiem, kuri nav piedalījušies dzemdībās, bieži šķiet, ka sievas vairāk distancējas un pat ignorē viņus pēc mazuļa nākšanas pasaulē. Mēdz gadīties, ka nereti kopības izjūta starp vīru un sievu būtiski pavājinās brīdī, kad mātes uzmanības centrā nonāk mazulis. 

Daudzi pētījumi rāda, ka tēvi, kuri turējuši mazo rokās uzreiz pēc piedzimšanas, arī turpmāk vairāk spēlējas ar saviem augošajiem bērniem un rūpējas par tiem.  Savukārt citi novērojumi liecina, ka mazuļi, kuru tēvi aktīvi piedalījās viņu audzināšanā, uzrādīja labākus rezultātus fiziskajā un garīgajā attīstībā. Šādi mazuļi izaug daudz atsaucīgāki arī sociālajā jomā.

Laulāto starpā rodas mazāk "rīvēšanās", biežāk vērojama mērķu kopība un vienprātība lēmumu pieņemšanā, ja viņi abi aktīvi piedalās bērna audzināšanā. Tomēr, novērtējot šos datus, jāņem vērā, ka tēvi, kuri no paša sākuma aktīvi tiecas piedalīties saskarsmē ar saviem bērniem, iespējams, arī daudzās citās attiecībās atšķiras no tiem, kuri necenšas nodibināt agrīnu kontaktu ar bērnu. 

Jauno tēvu, kas aktīvi tiecas piedalīties rūpēs par mazuli, attieksme pret jaundzimušo atšķiras no māmiņas attieksmes. Vairums gadījumos tēvi labprātāk spēlējas ar mazuļiem, bet māmiņas parasti vanno, pārģērbj un baro bērnus. Pat apkopjot bērnu, tēti saglabā šo rotaļu stilu. Turklāt, pats spēlēšanās veids ir atšķirīgs. Tēvi ir tendēti uz enerģiskākām spēlēm ar bērniem – viņi pamet mazuļus gaisā, šūpo tos ar rokām un kājām, spēlē "zirdziņus". Māmiņas ar mazajiem ir uzmanīgākas – maigi sarunājas, nereti atdarinot viņu izdotās skaņas, šļupstēšanu. Jau no paša jaunākā vecuma mazuļi, redzot tēti, sagaida labpatiku: "Ja jau tētis ir šeit, tad rotaļāsimies!". 

Tēvi, kuriem ir izveidojušās spēcīgas emocionālās saites ar jaundzimušajiem, ir jūtīgāki pret mainīgajām bērna vajadzībām un interesēm, tam pieaugot. Visā visumā šādiem tētiem ir lielāka ietekme uz bērnu. Bērni biežāk ieklausās viņos un vēlas līdzināties tiem, pateicoties ciešajām, daudzpusīgajām attiecībām abu starpā. 

Ja jaunais tēvs zināmu apstākļu ietekmē dzemdībās nepiedalās un agrīnā kontakta nodibināšana ar jaundzimušo nenotiek, tas nebūt nenozīmē, ka viņš mazāk mīlēs savu mazuli. Tētis arī vēlāk būs spējīgs nodibināt emocionāli ciešas attiecības ar savu lolojumu, ja vien aktīvi piedalīsies tālākajā mazuļa audzināšanas procesā. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!