Foto: Publicitātes attēli
Friziera apmeklēšana ir saviļņojošs notikums pat dažam labam pieaugušajam, kur nu vēl mazam ķiparam, kas griezt matus dodas pirmo reizi mūžā. Rīgā ir dažas jaukas frizētavas, kas ierīkotas tā, lai friziera pirmais apmeklējums mazulim paliktu prātā kā gaišs un interesants notikums.

Uz sienām uzzīmētas košas un krāsainas puķes, plauktos līdzās dvieļu ruļļiem un krāsu tūbiņām sēž arī mīkstie lāči, zaķi, lelles, mašīnītes un citas rotaļlietas. Iepretim ērtiem un augstiem frizieru krēsliem spogulis un monitors, kurā rāda multeni.

Kā pastāstīja bērnu frizētavas "Pinku nams" friziere Anita, jaunākie klienti ir bijuši pat 4–5 mēnešus veci mazuļi, kurus daba ir apveltījusi ar bieziem un ātri augošiem matiem. Ja mamma nav gatava vai nevēlas matus griezt pati mājas apstākļos, tad arī zīdainīšiem netiek liegta iespēja apmeklēt prasmīgu friziertanti. Mazuli, kas vēl nesēž, mamma var turēt klēpī. Dienā, kad apmeklējam frizētavu, griezt matus atnākuši divi mazi zēni, kas kliedz un protestē tā, ka skan visa frizētava. Administratore atzīst, ka dažreiz ir tā, ka pārējie apmeklētāji jautā, vai tur kādam blakuszālē raujot zobus.

Visbiežāk uz frizētavu pirmoreiz mazulis tiek vests ap divu gadu vecumu, kad mati jau ir izauguši tiktāl, ka mājinieki nezina, ko ar tiem iesākt, bet paši nogriezt neprot.

Izvēloties matu griezumu, jāņem vērā, ka šajā vecumā acīm nedrīkstētu nekas būt priekšā un traucēt skatienu. 

Frizierus, kas strādā ar mazajiem klientiem, pirms stāšanās darbā iepazīstina ar bērnu vecumposmu psiholoģiju. Nekad mazulim nedarīs kaut ko bez viņa paša piekrišanas. Turpat blakus gaida arī mamma, kas var paturēt rociņu vai nomierināt. Ja mazulis ir sanervozējies un raud, jāpagaida, kad viņš būs gatavs uzticēt savas sprogas un pinkas šķērēm.

Ir gadījies, ka frizierim ir jāstrādā, skraidot vai pat rāpojot pakaļ klientam, kas pats pavisam omulīgi darbojas ap piedāvātajām mantām un pastaigājas pa frizētavas zāli. Bērnu friziera profesionalitāte prasa arī tādu darba stilu.

Par mierinājumu tiem vecākiem, kas satraukušies, ka bērnam slikti aug mati, friziere saka, ka mati formējas līdz pat 6–7 gadu vecumam, tāpēc satraukties, ja divos gados meitenei vēl nav kuplas bizes, ir pāragri.

Bērna matu kopšanai drīkst izmantot arī balzamus, piemēram, ir speciāli fitobalzami, kas ir gatavoti uz augu bāzes. Tādi balzami neļauj smalkajiem matiņiem savelties un ir vieglāk izķemmējami.

Par pacietību mazulim pēc izkāpšanas no friziera krēsla piedāvā konfekti vai spēļmantiņu. Protams, pirms tam paprasot atļauju mammai.

"Pinku nama"  friezieres rāda dažas ikdienas un svētku frizūras, kuru tapšanai tika atvēlēta stunda laika. Meitenēm ļoti patika!

Stilīgā "Vārnu ligzda"

Foto: Publicitātes foto

Frizūras "rozīnīte" ir bizītes, kas veidotas, savelkot ap vienu no bizes paņemtu šķipsnu un nostiprinātas ar gumijām. Neraugoties uz it kā nenoturīgo veidojumu, matu sakārtojums saglabājās vēl nākamajā dienā.

Krāsainas lokas

Foto: Publicitātes attēli

Lai matu kārtojums būtu krāsaināks un jautrāks, to var ietonēt ar speciāliem matu krītiņiem, kas viegli izmazgājas ar parasto šampūnu. Lokas vedo ar speciālu ierīci "konusiņu", kas mazāk karsē matus.

Klasiskās bizes

Foto: Publicitātes attēli

Vienmēr pārbaudīta vērtība - bizītes, kas pareizi sapītas, neizjūk pat veselu nedēļu. Friziere stāsta, ka īpaši labi sīkās bizītes izskatās gaišos matos, jo tad gan pinuma raksts, gan bizīšu virzieni izceļas vislabāk.

Mazajām tīnītēm

Foto: Publicitātes attēli

Iespējams, ka mamma vēl grib redzēt princešu lokas, bet topošajām tīnītēm gribas jau ko modernāku. Te apvienotas gan bizītes, gan lokas, gan mazliet "uzkasījums" un ietonējums. Frizūra gan nav noturīga, pēc dažām stundām to jāpielabo. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!