Foto: PantherMedia/Scanpix
Ietekmēt gaidāmā bērniņa dzimumu nav vienkārši, tomēr zinātnei virzoties uz priekšu, biologi un ārsti atklājuši vairākas metodes, kas vismaz daļēji var ietekmēt, kas piedzims – zēns vai meitenīte. Neapspriežot jautājumu, cik tas ir ētiski un vai tas vajadzīgi, zināmas vairākas bioloģiski pamatotas metodes, un vairāki desmiti, ja ne simti, tautas ticējumu. Interesanti, ka puikas parasti dzimst vairāk, proti – uz 100 meitenēm piedzimst 110 puisēni, bet dzīves gaitā abu dzimumu indivīdus skaits izlīdzinās.

Skaidrs, ka dzimums tiek noteikts jau olšūnas un spermatozoīda saplūšanas brīdī, un to, kāda dzimuma mazulis piedzims, nosaka tieši vīrieša "dotais" spermatozoīds, kas nes X – sieviešu vai Y – vīriešu hromosomu. Tātad jebkuri rituāli un zinātniskie pētījumi darbojas tikai līdz maģiskajam saplūšanas brīdim.

Preimplantācijas metode

Foto: PantherMedia/Scanpix

Gandrīz 100% garantiju spēj dot tikai tā saucamā preimplantācijas diagnostika jeb PGD. Šajā gadījumā olšūna tiek apaugļota ārpus mātes organisma un embrijs aug inkubatorā piecas dienas. Trešajā attīstības dienā tiek noteikts embrija dzimums ar hromosomu analīzes palīdzību, un dzemdē tiek ievietots tikai izvēlētā dzimuma embrijs, stāsta EGV klīnikas embriologs Oļegs Kirjanovs.

Ņemot talkā lāzeru

Foto: PantherMedia/Scanpix

Zinātniski pamatota metode ir spermas atlase ar lāzera palīdzību jeb tā saucamā "MicroSort" metode, kurā ir īpaši augsts X vai Y hromosomu nesēju skaits, ko sāka pielietot pirms 10 gadiem. Iegūto materiālu izmanto mākslīgajai apaugļošanai ASV. Spermas šķirošanas iekārtā darbojas citometrs, kas atpazīst atšķirības starp sievišķajām X hromosomām un vīrišķajām Y hromosomām spermā. Vīrišķie un sievišķie spermatozoīdi tiek novirzīti divās atsevišķās plūsmās. Latvijā šāda metode nav atļauta, nav arī dārgo iekārtu, kuras varētu to veikt. Citviet to izmanto pārsvarā gadījumos, lai izslēgtu ģenētiski pārmatojamo slimību nodošanu, kas raksturīgas konkrētam dzimumam, piemēram, hemofiliju, ar ko slimo tikai zēni.

Pirms ovulācijas meitenes, ovulācijas laikā zēni

Foto: PantherMedia/Scanpix

1960.gadā tika atklāts, ka spermatozoīdiem ir dažāds ātrums. Y hromosomas nesēji (vīrišķie) ir nedaudz sīkāki, vieglāki un kustīgāki, bet vienlaikus arī mazāk izturīgi, X hromosomas nesēji (sievišķie) ir izturīgāki, lēnāki un dzīvotspējīgāki. Spermatozoīdi sievietes iekšējos dzimumorgānos var izdzīvot pat 96 stundas. Tāpēc pastāv pieņēmums, ka lielāka iespēja tikt pie meitām ir tad, ja dzimumakts notiek pirms ovulācijas. Tajās pāris dienās un stundās, ko spermatozoīdi gaida, līdz olšūna nogatavosies, skābajā vidē izdzīvo tieši X jeb meiteņu spermatozoīdi. Bet 2-4 dienas pirms ovulācijas un ovulācijas laikā sievietes maksts vide kļūst sārmaināka un ir patīkamāka Y hromosomas nesējiem jeb vīrišķajiem spermatozoīdiem. Dažas dienas pēc ovulācijas vide organismā atkal kļūst skābāka un atkal pieaug iespēja tikt pie meitas. Plānojot bērna dzimumu pēc šīs metodes jāielāgo, ka sievietes organisms ļoti jutīgi reaģē gan uz fiziskām un emocionālām pārmaiņām pašas sievietes ķermenī, gan arī uz izmaiņām dabā, laika apstākļos un apkārtējā vidē, tāpēc pat precīzs mēnešreižu cikls un ovulācijas var nobīdīties no iepriekš plānotā grafika.

Eriksona metode

Foto: PantherMedia/Scanpix

Eriksona metode laboratoriski tiek izmantota jau no 70. gadiem, kad laboratorijās ar īpašu metodi atlasīja spermatozoīdus ar iespējami lielāku X vai Y hromosomu koncentrāciju. Līdz pat 72% precizitāte bija, ja "pasūtīts" bija puisītis, meitenīšu gadījumā veiksme bija par kādiem 5-7% mazāka. Veicot apaugļošanu mākslīgā ceļā, dažkārt tiek veikta apzināta augļa dzimuma izvēle, ja dzimtā novērotas slimības, kas var tikt nodotas tālāk tikai konkrēta dzimuma pēcnācējiem. Kopumā novērots, ka mākslīgās apaugļošanas ceļā biežāk tiek laistas pasaulē meitenes.

Puikām – sālītu, meitenēm - saldāku

Foto: PantherMedia/Scanpix

Puiku radītāji biežāk uzturā lietojot produktus ar augstu nātrija un kālija saturu. Savukārt meiteņu vecāki – kalciju un magniju saturošus produktus. Jebkura diēta jāietur vismaz divus mēnešus un jāpārtrauc mēnesi pirms plānotās grūtniecības iestāšanās. Zinātniska izskaidrojuma šādām sakarībām nav, bet ja ir vēlēšanās, var mēģināt ieturēt meiteņu: baklažāni, bietes, burkāni, gurķi, zirņi, saldie pipari, sīpoli, diētu, piena produkti. Puiku diēta - kartupeļi, sēnes, lēcas, banāni, apelsīni, persiki, vīģes un mazāk piena produktus. Turklāt iesaka vairāk sālītu ēdienu, jo ne jau velti tautā ir paruna: "Ja velk uz sāļu vai skābu – būs puika." Pazīmju vērotāji saka, ka šī metode darbojas apmēram ar 80% garantiju.

Slaidām sievietēm - meitenes

Foto: PantherMedia/Scanpix

Slaidas un tievas sievietes biežāk laiž pasaulē meitas. Ja sievietes svars ir zem 55 kg, drīzāk viņai dzims meitas, secina itāļu pētnieks Andželo Ganiači. Savukārt, liela auguma sievietēm biežāk dzimst dēli. Meitenītes biežāk dzimst arī pēc lieliem sausuma, bada un karstuma periodiem.

Ekoloģijas ietekme uz mazuļa dzimumu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Slikta ekoloģiskā situācija apkārtējā vidē, paaugstināts stress sabiedrībā, smēķēšana, dabas katastrofas un neveselīga pārtika graujoši ietekmē Y spermatozoīdus, kas iet bojā, jo ir neizturīgāki. Arī tad vairāk dzimst meitenes, atklāj Berlīnes pētnieki. Īsts meiteņu dzimstības mums Vācijā novērots tieši pēc Berlīnes sienas krišanas, ko saista ar paaugstinātu stresu sabiedrībā.

Pavasaris - meitenīšu laiks

Foto: Shutterstock

Rudens mēnešos ieņemtie bērniņi biežāk ir zēni, bet martā, aprīlī un maijā biežāk tiek ieņemtas meitenītes. To skaidro ar bioķīmiskajām izmaiņām sievietes organismā rudens periodā. Vienlaikus tiek norādīts, ka vīriešu dzimtes embrijos šūnas šajā periodā dalās ar mazliet lielāku ātrumu, kas, savukārt, paaugstina iedzimtu anomāliju risku tieši puisīšiem.

Kaitīgie ieradumi mazina iespēju tikt pie mantinieka

Foto: PantherMedia/Scanpix

Smēķēšana un daži specifiski medikamenti nāvējoši iedarbojas tieši uz Y hromosomām. Smēķējošiem vecākiem trīs reizes biežāk dzimst meitiņas.

Vēl daži fakti

Foto: Scanpix
  • Ja vīrieša dzimtā bijis vairāk zēnu nekā meiteņu, ir lielāka iespēja, ka arī viņam piedzims dēls. Izskaidrojums – vienas dzimtas vīriešiem spermā ir vairāk Y hromosomu, kas rada puikas.

  • Puikas biežāk dzimst pirmajā grūtniecībā un gados jaunākiem vecākiem, jo vīrieša veselība šajā laikā vēl ir salīdzinoši laba.

  • Vienā gadā dzimušie bērni (ar mazu vecuma starpību) biežāk ir viena dzimuma.
    Ja starpība starp dzemdībām ir vairāk nekā trīs gadi, biežāk dzimst dažāda dzimuma bērni.
  • Pētījums, ko veica Ulsteras Universitātē, atklāj, ka cilvēki, kam ir māsas, pieaugušo dzīvē jūtas laimīgāki un ar lielāku atbalsta sajūtu. Tomēr ļoti daudzās kultūrās tieši zēni ir vairāk vēlami kā ģimenes pēcnācēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!