Foto: RIA Novosti/Scanpix
Vai tiešām rudens ir tikai slapjas kājas, tekošs deguns, zosāda un skumji koki ar krītošām lapām miglā tīto ielu malās? Kā uz to paskatās... Rudens – tā ir arī koku lapu krāsu bagātība, māju omulība, tējas dzeršana ar draugiem un lēna gatavošanās Ziemassvētku sagaidīšanai. Kaut arī rudenī ir viegli saskumt, no šīs sajūtas ir iespējams izbēgt. Ja liekas, ka rudens depresija jau ir pielavījusies un pūš savu vēso dvašu jums pakausī, tad seko resursa "Passion.ru" sniegtajiem padomiem, kas palīdzēs padzīt grūtsirdību.

Enerģijas spēks


Kā saka - tēja pati nevārās. Nepieciešams pašam rūpēties, lai dzīvesveids būtu enerģisks un tad rudens grūtsirdībai vienkārši nebūs iespēju. Zinātnieki jau noskaidrojuši, ka jebkāds fizisko aktivitāšu veids palīdz organismam ražot hormonu endorfīnu, kas rada cilvēkā pacilātības un laimes sajūtu.

Rudens ir lielisks laiks, lai vēl izmantotu iespējas riteņbraukšanai, pārgājieniem, izbraucieniem pie "mātes dabas krūts pretim zelta rudenim" un tamlīdzīgi. Kamēr nav jāvalkā biezais ziemas apģērbs un jāriskē ar apsaldējumiem - ir jākustas svaigā gaisā.

Ja vairs nav lustes rītos braukt uz darbu ar velosipēdu, ievies rīta vingrošanu. Daudzi skriešanas piekritēji turpina skriet līdz pat vēlam rudenim un pat ziemā. Kustība ir labākais rudens melanholijas novēršanas veids.


Fotosesija brīvā dabā


Rimta saulīte, tumšsarkanas un zelta toņu lapas - vai vispār var būt labākas fona dekorācijas rudens fotosesijai - vienalga, vai bildējams bērns, romantisks pārītis vai vesela ģimene? Rudens fotosesiju ir vērts ieviest kā ikgadēju rudens pasākumu, jo tas ir nevien jautri, bet var kalpot par lielisku iemeslu savākties kopā draugiem vai tuviniekiem. Un, protams, pie galarezultāta piederēs ar bildes, ko ielikt albumā.

Fotosesiju var padarīt vēl īpašāku, ka nolemjat saģērbties kā īpaši - pūkainas šalles, lieli džemperi, lapas matos - tie būs skaisti rudens notikumi, kurus vēlāk būs patīkami atcerēties.


Radošā dzirksts


Foto: RIA Novosti/Scanpix

Nezin kāpēc, bet tieši rudenī cilvēkā bieži mostas radošā dzirksts. Acīmredzot dzīve pēc aktīvās vasaras tomēr nedaudz nomet tempu, cilvēks un daba pieklust, un atveras cilvēka slēpto iespēju rezerves.

Daudziem radošiem cilvēkiem tieši rudens ir darbu "ražas laiks", kad var paveikt tikt daudz. Ideju ir bezgalība, bet var sākt arī ar praktiskākām lietām - var īstenot pārmaiņas savās mājās - salikt lielajos podos rudens puķes, pārkrāsot sienas, kopā ar bērniem savākt herbāriju. Var sākt rakstīt dienasgrāmatu vai pierakstīt savu vecāku un radinieku atmiņas un bērnības stāstus, kam citādi nekad neatlika laika. Beigās vēl būs tā, ka rudens būs izrādījies par īsu!


Pievērsieties kulinārijai


Foto: PantherMedia/Scanpix

Sēdēt rudenī mājās un izplūst grūtsirdībā - šāda izvēle, protams, pastāv vienmēr. Tomēr rudens ir viens piemērots gadalaiks kulinārijas mākslas apgūšanai.

Sameklē pavārgrāmatu vai iedvesmojošu recepti internetā! Cepti āboli, kāda nepieklājīgi salda kūka vai plātsmaize - te ir tāds darba lauks eksperimentiem! Tajās dienās, kad laiks tomēr ir tāds, kad nekur nav tik labi kā māju siltumā - aicini ciemos draugus, lai palīdz visus kulinārijas brīnumus "iznīcināt".

Atliek vien uzmanīt apēstā daudzumu, lai rudens gastronomiskie prieki nepārvēršas par pavasara "vairs nelienu biksēs" problēmu.


Pulcē ap sevi cilvēkus


Foto: PantherMedia/Scanpix

Kad debesis ir pelēkas un koki kaili, ir pienācis laiks aicināt pie sevis draugus - kopā gatavot ēst, skatīties iecienītākās filmas vai aizraujošas TV pārraides. Tieši tagad ir laiks pievērsties tematiskām ballītēm - tieši laikā būs spēļu vakars, kad kā bērni aizraujaties ar kādu populāru galda spēli, kāršu vakars vai, piemēram, suši gatavošanas un notiesāšanas vakars.

Ja ir bailes rudenī palikt vienam, tad to arī nevajag darīt. Rudenī vari sastapt visus tos cilvēkus, kas vasarā bija paklīduši ārpus pilsētām kur nu kurais. Lai valda satikšanās prieks!

Grupu nodarbības


Foto: Shutterstock

Vēsi laikapstākļi tradicionāli "sadzen cilvēkus zem jumta". Tāpēc viennozīmīgi var teikt, ka rudens zināmā mērā apvieno cilvēkus un satuvina. Kad apnīk būt vienam, jādodas "tautās" - tur, kur ir rosība, dzīvīgums, domu apmaiņa. Rudenī īpaši piemērotas grupu nodarbības - joga, tango nodarbības, svešvalodu kursi, semināri par sev tuvām tēmām. Un vai tiešām pavasaris esot labākais iepazīšanās laiks? Rudens ir klāt un laiks ieraudzīt cilvēkus un notikumus sev apkārt ar citām acīm.

Kārtību skapjos un kumodēs


Foto: PantherMedia/Scanpix

Rudens ir lielais skapju un atvilktņu pārkārtošanas laiks. Tieši tagad ir jāpārcilā, jāsašķiro vajadzīgais un nevajadzīgais. Drīz pēc tam paveras jauns darba lauks - atklājas, ka to varētu pārtaisīt, šo vajag pāršūt utt utt. Rodas jaunas idejas un jaunas kombinācijas. Tieši rudenī pelēko krāsu vajadzētu atsvaidzināt ar krāsainiem aksesuāriem, šallēm, somām.


Lasi grāmatas


Foto: RIA Novosti/Scanpix

Kad pēdējo reizi izdevās izlasīt kādu grāmatu? Visu laiku bija jāskrien un vienmēr atradās kas cits darāms? Cik gan grāmatu un dzejas autoru nav veltījuši savus garadarbus tieši rudenim! Rudens ir lasīšanas laiks.

Kad ciemos aicinātie draugi ir devušies prom, skapji un kumodes ir sakārtotas un rudens fotosesijas bildes saliktas albumos - der uzvārīt sev gardu tēju, paņemt pēdējo no viesībām atlikušo ābolkūkas gabalu un palīst zem siltas segas ar labu grāmatu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!