Foto: PantherMedia/Scanpix
Tieši tā droši vien jūtas bērniņš mammas dzemdē, kad deviņus mēnešus peld siltā, tādā kā mazliet biezā, iesāļā ūdenī, pilnīgā tumsā, neizjūtot ne laiku, ne telpu, brīžiem pieskaroties kādam norobežojumam, tad viegli atgrūžoties un bez mazākās piepūles atkal aizdreifējot siltajā un tumšajā telpā bez robežām. Pirmās 20 minūtes smadzenes vēl tver domas no ikdienas ritma, pēc tam laiks izplēn un ķermenis kļūst kā daļa no apkārtējās vides. Unikālas izjūtas - dziļu mieru, pusnomoda stāvokli starp apziņu un zemapziņu, klusumu un pilnīgu tumsu, kādu nekur citur nepieredzēt, vai izjust floutinga seansā.

Floutings Latvijā ir vēl samērā maz pazīstama dziļās relaksācijas tehnika, ko pirms 50 gadiem izgudrojis kāds ASV psihoterapeits, kas šo metodi pielietoja saviem stresa, traumu, depresijas un citu emocionālo problēmu nomocītajiem pacientiem. Procedūra ir pelde seklā (apmēram 40 cm dziļā) baseiniņā, kurā ūdens temperatūra ir 36 grādi, tikpat silts ir arī gaiss telpā.

Šāda tuvu ķermeņa grādiem temperatūra ir izvēlēta apzināti, jo tad smadzenēm nav jātērē laiks, lai analizētu vides un ķermeņa temperatūras atšķirības un pielāgotu ķermeni apkārtējas telpas temperatūrai. Piesātinātais ar speciālo Epsona sāli un magnija sulfātu ūdens cilvēku tur bezsvara stāvoklī, atslābinās gan muskuļi, gan prāts, gan emocijas.

Īpaši piemērots flotings un magnija peldes ir topošajām māmiņām. Grūtniecības laika smagais vēders, saspringtie muguras muskuļi, paaugstinātā emocionalitāte it kā izšķīst un pazūd peldes seansa laikā. Bet magnijs, ko ārsti iesaka lietot tablešu veidā, vislabāk, izrādās, uzsūcas tieši caur ādu. Par daudz to uzņemt nevar, stāsta salona "Float & Relax" vadītāja Marita Malzubre. Sākumā magnijs uzkrājas kaula plēvē, no kura tiek arī ņemts muskuļu darbības nodrošināšanai un nervu darbības stabilizēšanai. Kad krājumi no kaula plēves tiek iztērēti, to sāk pumpēt no muskuļiem. Tāpēc grūtniecēm un arī cilvēkiem, kam ir liela fiziska slodze, rodas krampji un muskuļu tonusi, un magnijs ir obligāti jālieto papildus.

Magnija sulfātam uzsūcoties ādā, tas atslābina muskuļus, bet smadzenēs veicina laimes hormonu – endorfīnu, izdalīšanos. Iespējams, ka sajūtas ir mazliet līdzīgas peldei Nāves jūrā, tomēr gluži salīdzināt nevar, jo jūras ūdens satur arī nevajadzīgo nātrija hlorīdu, apkārt ir kņada, acīs spīd saule, nākas rēķināties ar apkārtējo pasauli. Šeit tā nav!

Magnija nepieciešamība grūtniecības laikā pieaug 2-3 reizes. Tas vajadzīgs gan mammas, gan augošā bērniņa organismam. Bet, ja floutingu apmeklē neilgi pirms dzemdībām, ķermenis saņem nepieciešamo magnija devu un dzemdību kontrakcijas paliekot mazāk sāpīgs, atklāj Malzubre. Floutinga baseiniņš grūtniecei ļauj atslābināt muguras muskuļus un pat pagulēt uz vēdera.
Pašlaik floutings nav pārāk lēta procedūra, bet vannas izmēri ļauj procedūru baudīt divatā, attiecīgi cena samazinās uz pusi. Var nākt arī ar bērniem, tiesa, viņiem pacietības pietiek 20 minūtēm, bet sajūtas patīk visiem.

Personīgā pieredze

Iespēju izmēģināt floutinga procedūru bija arī Calis.lv lietotājai Indrai Duļevskai, kas gaida savu otru bērniņu. Procedūras laikā Indra bija 22./23. grūtniecības nedēļā.

Indras piedzīvotais: "Kādā septembra dienā izmantoju iespēju izbaudīt relaksējošu procedūru – floutinga terapiju. Tā kā nekad agrāk nebiju par floutingu dzirdējusi, izlasīju visu pieejamo informāciju mājas lapā www.float.lv., likās aizraujoši! Salonā piedāvāja čībiņas un aizvedas uz atsevišķu, mājīgu un ļoti siltu telpu, kurā salona darbiniece izstāstīja kas, kā un cik ilgi notiks, kāda ir procedūra. Nepieciešamības gadījumā varēju izslēgt baseina apgaismojuma zilo lampiņu un izsaukt salona darbinieci ar speciālu pogu. Pēc noskalošanās dušā devos uz nelielo baseinu, kas drīzāk atgādina lielu, taisnstūrveida vannu, kas nav dziļa. Un patiešām neticamais – noguļoties negrimu! Sākumā izmēģināju dažādas pozas, arī beidzot varēju pagulēt uz vēdera, ko grūtniecības laikā nevar izbaudīt, vienīgi nesapratu, vai gaidāmajam bēbim patika, jo guļot uz muguras, mazais bija mierīgs un kluss, bet noguļoties uz vēdera – sāka spārdīties!

Lasot aprakstu par floutinga procedūru šķita neticami – kā var aizmigt baseinā, bet pārliecinājos, ka patiešām var iemigt! Skanot nomierinošai mūzikai austrumu skaņās, brīžiem dzird viļņus, aizverot acis pārņem sajūta, ka atrodos balto smilšu pludmalē ar palmām virs galvas, ir ļoti silti un patīkami... Es iesnaudos, vienīgi žēl, ka nav tik ērti gulēt kā mīkstā gultā! Zem galvas bija jāliek tāds kā ceļojuma spilventiņš, lai vieglāk gulēt uz muguras/vēdera, taču lai varētu ērtāk izbaudīt arī gulēšanu uz sāna, vajadzētu lielāku peldēšanas matracīti, ko palikt zem galvas! Brīžiem nodomāju, kā es tik miegaina varēšu braukt mājās ar mašīnu, bet pēc floutinga ieejot dušā noskalot sāli un izmazgāt matus, kļuvu mundrāka."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!