Foto: PantherMedia/Scanpix
Bēr­nam sāp kakls, ne­liela brūce uz ro­kas, uz­pū­ties vēders… Cik bieži mums nā­kas pašiem pildīt ār­sta pi­enā­ku­mus mā­jās. Bet vai jūs zi­nāt, kā pa­reizi rīkoties tā­dos, it kā vienkāršos gadī­ju­mos? Pār­baudiet, vai va­rat sevi saukt par dr. Ai­kā­sāp vai dr. Dūlitlu.

Uz ap­gal­vo­jumiem at­bildiet ar "pa­reizi" vai "nepa­reizi".

Ap­gal­vo­jumi

1) Ja bēr­nam ir paaug­sti­nāta tem­pera­tūra, viņu ne­drīkst silti saģērbt

2) Pie apdegumiem palīdz aukstas ūdens kompreses

3) Ja bērns atrodas somnambulisma stāvoklī (mēnessērdzība, apziņas traucējumi), viņu obligāti vajag pamodināt

4) Ja bērnam ir kolikas ir jādod kumelīšu tēja

5) Lai bērns nekasītos pēc insekta kodiena – jāsmērē antihistamīna ziede

6) Pie paaugstinātas temperatūras ir jādod daudz dzert šķidrumu

7) Ja ir aizlikts deguns, bērnam ir jādod dzert silts piens ar medu

8) Piena zobus, kuri kustās, jāiet raut pie zobārsta

9) Mazu brūcīti labāk neaizlīmēt ar leikoplastu, bet, ļaut tam sadzīt, piekļūstot gaisam

10) Ja bērnam ir paaugstināta temperatūra, jādod vairāk ēst – tādejādi kompensējot pazaudēto enerģiju

11) Ja bērnam sāp kakls, nedrīkst dot daudz dzert šķidrumu

12) Ja bērns ir saindējies ar kādu mājas ķīmikāliju, ir jādod dzert piens

13) Antibiotikas ir jāpārstāj dot, līdzko bērns jūtas labāk

14) Ja bērnam ir gripa – antibiotikas nelīdzēs

15) Paaugstinātu ķermeņa temperatūru uzreiz ir "jānosit" ar zālēm

16) Labākais līdzeklis pret spalīšiem ir ķiploki

Pareizās atbildes

1) PAREIZI. Ķermeņa temperatūra samazinās ūdenim iztvaikojot caur ādu. Vecākiem baidoties, ka bērns var nosalt, viņu silti saģērbj, tādējādi traucējot pašam organismam cīnīties ar temperatūru. Ja ķermeņa temperatūra ir 39 grādi un vairāk, tad jo īpaši ķermenis ir jāatdzesē – mitrinot pieri un rociņas ar vēsu drāniņu.

2) PAREIZI. Auksts ūdens mazina sāpes un mazina kaitējumu ķermenim no karstās temperatūras. Cietusī ķermeņa daļa ilgi jātur aukstā ūdenī . Nekādā gadījumā neizmantojiet ledu! Ledus ir pārāk auksts – radīsies pretējs efekts – sasaldējums. Nedrīkst izmantot nekādus krēmus, eļļas un tamlīdzīgas lietas – tās palielina inficēšanās risku. Nedrīkst pārdurt apdeguma vietā izveidojušos ādas burbuli. Tas kalpo kā antiseptiķis.

3) NEPAREIZI. Pamodinot bērnu, kas miegā staigā, Jūs viņu tikai nobiedēsiet. Vajag mierīgi aizvest bērnu atpakaļ uz gultu un nolikt gulēt. No rīta bērns neko neatcerēsies.

4) NEPAREIZI. Kumelīšu tēja daudz nelīdzēs. Labākais variants – viegli masēt bērnam vēderiņu pulksteņrādītāja virzienā.

5) NEPAREIZI. Preparāti pret niezi var radīt bērnam alerģiju. Jālieto speciālās, insektu kodumiem domātas, smēres un tādas, kuras ir paredzētas bērniem.

6) PAREIZI. Pie paaugstinātas temperatūras bērns izdala ūdeni daudz vairāk nekā pieaudzis cilvēks. Uzņemot ūdeni, šis zaudējums ķermenim ir jākompensē.

7) NEPAREIZI. Daudz labāk palīdz gaisa mitrināšana (ar speciālu aparātu, izliekot slapjas drānas, izliekot ūdens tvertnes). Labi palīdz inhalācijas (gan ar speciālu aparātu, gan vienkārši virs karsta ūdens elpojot tvaikus– uzmanīgi! Neapplaucējiet bērnam seju!!!). Ja bērns ir pavisam mazs, varat inhalāciju veikt šādi – vannā ielaist ļoti karstu ūdeni (varat ūdenim piepilināt pāris pilienus ēteriskās eļļas – eikaliptu, kumelīšu vai piparmētru). Vannas istabai aizveriet durvis un kopā ar bērnu uzturaties tur kādas 15 minūtes – elpojot garaiņus.

8) NEPAREIZI. Piena zobiem nav saknes, tādēļ tie izkrīt paši bez citu palīdzības. Tikai retos gadījumos jālūdz zobārsta palīdzība.

9) PAREIZI. Ja brūce nav liela, tad gaiss palīdz tai savilkties. Pārsējus vajag tikai nopietnos gadījumos.

10) NEPAREIZI. Lai cīnītos ar infekciju, organismam vajag atvieglot darbu – nelikt darīt kaut ko citu. Tādēļ slimības laikā bieži pazūd apetīte. Bērnam jādod vairāk dzert un nevajag uzstāt ar ēšanu. Kad organisms būs tam gatavs, tad atjaunosies ēstgriba.

11) NEPAREIZI. Šķidrums noskalo no kakla infekciju.

12) NEPAREIZI. Ļoti daudz vielas vēl vairāk iedarbojas tieši piena klātbūtnē! Nedrīkst arī izraisīt vemšanu. Nekavējoties zvaniet ātrajai palīdzībai, nosaucot precīzi vielu, ko bērns ir norijis, bērna vecumu un svaru. Ārsti jums ieteiks kas tieši ir jādara konkrētajā gadījumā. Ņemiet vērā, ka katru indīgu vielu no ķermeņa izvada savādāk!

13) NEPAREIZI. Antibiotikas jādzer tik ilgi, cik to ir noteicis ārsts. Tas, ka ir pazuduši slimības simptomi, nenozīmē, ka bērns ir vesels.

14) PAREZI. Antibiotikas ir efektīgas tikai pret baktērijām. Gripu, savukārt, izraisa vīruss.

15) NEPAREZI. Paaugstināta temperatūra norāda, ka organisms cīnās ar infekciju. "Jānodzen" temperatūra ir tikai tādos gadījumos, ja to ir pateicis ārsts (piemēram, ja bērnam ir kādas citas kaites), kā arī, ja temperatūra ir augstāka par 38 grādiem

16) NEPAREZI. Tas ir maz efektīgs līdzeklis no "tautas ticējumiem".

Rezultāts

*6 un mazāk pareizas atbildes: jūsu zināšanas medicīnā ir ļoti vājas. Visos nelaimes gadījumos obligāti konsultējieties ar savu ārstu!

*No 6 līdz 12 pareizām atbildēm. Jūsu zināšanas ir minimālas, bet pietiekošas, lai sniegtu pirmo palīdzību savam bērnam vienkāršākajos gadījumos. Iesakām konsultēties ar ārstiem, ja rodas jebkādas šaubas par bērna veselību.

*Vairāk par 12 pareizām atbildēm: Jūs varat kļūt par daktera Aikāsāp (Dūlitla) palīgu. Jūsu zināšanas ir pietiekošas, lai atrisinātu vairums ikdienas problēmu ar bērna veselību.

Cerams, ka no šī testa jūs ieguvāt noderīgu informāciju kā rīkoties problēmu gadījumā. Precīzu darbības plānu jums ieteiks jūsu ārstējošais ārsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!