Pēdējo gadu skaļākais un skandalozākais mākslīgās apaugļošanas gadījums pasaulē ir 66 gadus vecās trīnīšu mātes Bahteri Devi izaicinājums dabas likumiem. Sieviete dzīvo Ziemeļindijā un 44 gadus pavadījusi bezbērnu laulībā. Tikai tagad, izmantojot modernās medicīnas sasniegumus, mākslīgās apaugļošanas metodes un citas sievietes olšūnu, viņai un viņas vīram ir izdevies tikt pie pēcnācējiem. No trim priekšlaicīgi dzimušajiem bērniem viens neizdzīvoja, bet pārējie cīnās ar smagām veselības problēmām, tomēr viņi ir. Laulātais pāris ir laimīgs, sabiedrībā un ārstu-ginekologu vidū šīs gadījums izraisījis plašas diskusijas par ētiku un cilvēcību.

Interesanti, ka, neraugoties uz Indijas pārapdzīvotību, tieši šajā valstī ir vislielākais "veco mammu" skaits, kā arī mediķi visintensīvāk strādā pie jaunu zinātniski – medicīnisku metožu izstrādes, lai sievietes dzemdēšanas vecumu pārceltu arvien tālāk.

Jaunā mamma ap 50 - gandrīz jau norma

Pasaulē ir arī ne tik ekstrēmi gadījumi. Pievilcīgā 54 gadus vecā Brazīlijas aktrise Solandža Koutu apprecējās ar 30 gadus jaunāku vīru un laida pasaulē savu trešo dēlu, kas ticis ieņemts pilnīgi dabīgā ceļā. Gandrīz dabīgā ceļā, piepalīdzot hormonālajai terapijai, veselīgu mazuli dzemdēja kāda Džersijas salā dzīvojoša 59 gadus veca sieviete.

Kāda 53 gadus veca ņujorkiete savā blogā apraksta, kā kļūs par dvīņu māti. Ar vīru (pēc profesijas, pediatru)  viņa iepazinās 49 gadu vecumā, un, tā kā abiem jau bija pieauguši bērni, tad tomēr gribējies savu mazulīti. Šajā gadījumā gan grūtniecība iestājusies nosacīti dabīgā ceļā, bet galvenais veiksmīgas ieņemšanas iemesls bija vesels, saviem gadiem joprojām jauns sievietes organisms un vēl nesākusies menopauze.

Lielākās grūtības nebija vis saistītas ar sievietes vai bērna veselību un pašsajūta, bet gan apkārtējo cilvēku reakciju. Vecākie bērni gan smējās, gan raudāja, bet ģimenes draugi, kas paši jau bija vecvecāki, maigi izsakoties, nonāca vieglā šoka stāvoklī. Nācies arī pārkārtot māju, atsakoties no elegantajiem, bet ģimenei ar bērniem nepiemērotajiem stikla galdiņiem, un citām trauslām, nepietiekami stabilām konstrukcijām. To vietā nāca bērnu barošanas krēsliņi un redeļu gultas. Šī gada februārī sievietei piedzima divi veselīgi dvīņu puikas. Jaunā māmiņa atzīst, ka jūtas daudz jaunāka un možāka nekā pirms 5 gadiem, kad jau emocionāli gatavojās pensijas gadiem.

Indijas Nacionālā Biotehnoloģiju un informācijas centra reprodukcijas eksperts Paruls Kotdavala institūta mājas lapā plašāk komentē, cik tālu drīkst un var iet zinātne reprodukcijas jomā.
Vēlo un ļoti vēlo grūtniecību ārsts salīdzina ar izaicinājumu uzkāpt Everestā vai iekarot Ziemeļpolu – grūti, bet iespējams. Lūk, daži no viņa argumentiem, kāpēc no vēlīnām grūtniecībām nav vajadzības atteikties.

Grūtniecība pēc 60 nav iespējama?

90% sieviešu menopauzi piedzīvo ap 50 gadu vecumu. Izmantojos mākslīgās apaugļošanas metodes, citas sievietes olšūnu, ja nepieciešams - cita vīrieša spermatozoīdu, vai pat izvēloties surogātmātes pakalpojumus, pāris tomēr var tikt pie personīgā mazuļa arī pēc dabiski noteiktā "Beidzam vairoties!" vecuma.

Donora spermas izmantošana īpaši diskusijas neraisa, jo materiāla paņemšana nav medicīniski sarežģīts process. Olšūnas izmantošana raisa daudz vairāk jautājumu, jo olšūnas materiāla iegūšana tomēr saistās ar medicīniskām manipulācijām un medikamentu izmantošanu. Ja ir runa par grūtniecību pēc 50, tad gandrīz vienmēr tiek izmantota donores olšūna.

Pašlaik pieejamās metodes beidzot ļauj tikt pie bērniem arī tiem pāriem, kas gadu desmitiem to nevarēja izdarīt. Kāpēc lai viņi atteiktos no sen lolota sapņa?

Galu galā, vēl pirms dažiem desmitiem gadu sieviete, kas pirmo bērnu dzemdēja 30 gados, tika uzskatīta par vecu mammu ar augsta riska grūtniecību. Gāja laiks, attīstījās dažādas metodes un tagad 40 gadus veca māte, kas izmantojusi mākslīgās apaugļošanas metodi, vairs netiek uzskatīta par dīvainu. Arī 45 gadi vairs nav nekas ekstrēms. Daudzām aktrisēm un dejotājām tas ir laiks, kad viņas saņemas ģimenes pieaugumam. Tagad tuvojamies tam, ka arī 50 gadi nebūs ierobežojošs faktors.

Tad kur ir robeža, pie kuras visiem būs skaidrs, ka vēl vēlākas grūtniecības vairs nav ne vēlamas, ne iespējamas?

Tas ir pretdabiski

Viens no visbiežāk dzirdētajiem argumentiem ir apgalvojums, ka nevajag iet pret dabas kārtību. Grūtniecība pēc menopauzes sasniegšanas ir pretdabiska un nenormāla. Tādā gadījumā, ko vispār nozīmē – ievērot dabas likumus?

Arī ķeizargrieziens un hormonālā stimulācija ir pret dabas likumiem, tomēr tās ir plaši lietotas un neapstrīdami noderīgas metodes reprodukcijas jomā, uzskata ārsts. Ja vēl pirms 30 gadiem sievietēm, kas sirga ar cukura diabētu, stingri aizliedza dzemdēt, tad šodien tā gan ir paaugstināta riska grūtniecība, tomēr šīs sievietes atļaujas bērnus. Tas pats attiecas uz sirds slimniecēm un multiplās sklerozes slimniecēm.

Iespējams, ka labā fiziskā formā esoša piecdesmitgadniece bez nopietnām hroniskām saslimšanām ir mazāk apdraudēta grūtniecības laikā, nekā gados jauna, bet jau slima trīsdesmitgadniece.

Kas audzinās bērnus, ja vecāki nomirs

Otrs izplatīts arguments pret "vecām grūtniecēm" ir šaubas – kas audzinās bērnus, kad vecišķie vecāki nomirs pirms bērni sasniegs vismaz pilngadību.

Kas audzinās to vecāku bērnus, kas aizraujas ar riskantiem, ekstrēmiem sporta veidiem – alpīnismu, izpletņlēkšanu utml? Gados jauni cilvēki reproduktīvajā vecumā taču veido ģimenes, laiž pasaulē bērnus, bet ik brīdi, kad nododas savam hobijam, apzināti riskē ar savu dzīvību.

Gandrīz dabiski, tomēr pēc menopauzes

Medicīna ir atklājusi jaunu veidu, kā palīdzēt palikt stāvoklī sievietē, kurām olnīcu disfunkcijas dēļ agri iestājusies menopauze. Lai pacīnītos ar dabas likumiem, Stenfordas universitātes zinātnieki izstrādājuši jaunu apaugļošanas metodi sievietēm, kas ir neauglības primārās olnīcu disfunkcijas dēļ. Proti, šīm sievietēm tika veikta operācija, kuras laikā tika izoperētas nefunkcionējošās olnīcas, pēc tam laboratorijā tika paņemti veselie olnīcas audi un "iestādīti" atpakaļ vecajā vietā, kā arī uzturēta speciāla hormonāla terapija. Ārstēšanas rezultātā tika iegūta vesela olšūna un iestājās grūtniecība. Agrīna menopauze iestājas vienai no 100 sievietēm un viens no galvenajiem iemesliem ir pārāk strauja olšūnu nobriešana, turklāt nereti olšūnu kvalitāte ir slikta. Zinātnieki cer, ka jaunā metode noderēs 40-45 gadus vecām sievietēm, kas vēl vēlas tik pie pēcnācējiem, raksta portāls "Passion.ru"

Slavenības, kas laida pasaulē bērnus cienījamā vecumā

Sjūzena Sarandona

Aktrise Sjūzena Sarandona pirmo pēdējo – trešo bērnu, dzemdēja 46 gados, esot attiecībās ar aktieri Timu Robinu.

Modele Imana

Somāliešu supermodele Imana un dziedātājs Deivids Bovijs savu bērnu – meitiņu, sagaidīja, ka Imanai bija jau 44 gadi.

Beverlija D'Andželo

Aktrise Beverlija D'Andželo, bijusī aktiera Al Pačino likumīgā dzīvesbiedre, dzemdēja kopīgos dvīņus 49 gadu vecumā.

Džīna Deivisa

Aktrisei Džīnai Deivisai ir trīs bērni – meita, kas piedzima, kad aktrisei bija 46 gadi, un dvīnīši, kas pieteicās divus gadus vēlāk, kad māmiņai bija jau 48 gadi.

Mārsija Krosa

Bīstamā mājsaimniece, rudmate Mārsija Krosa dzemdēja dvīņu meitenes 44 gadu vecumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!