Izdevumā "Annals of Allergy, Asthma & Immunology" publicēts pētījums par dzīves kvalitāti bērniem, kas cieš no astmas, raksta portāls Medical News Today. Aptaujāti ir gan mazie pacienti, gan viņu vecāki. Visi piekrīt, ka astma ietekmē ikdienu, tomēr atšķiras viedokļi, kas tieši visvairāk traucē justies labi. Kopumā bērnu atbildes liecina, ka viņi savu saslimšanu uztver ar daudz mazāku traģismu, ir optimistiskāki un nejūtas tiek ierobežoti, kā domā viņu vecāki.

Pētījuma autore, alergoloģe Margareta Burks aicina vecākus un bērnus vairāk pārrunāt to, kā slimība ietekmē ikdienu. Tas atklātu daudz jauna vecākiem par viņu bērnu ikdienas saskarsmi un faktoriem, kas tiešām ir traucējoši skolā vai ārpusskolas nodarbībās. Turklāt, ņemot vērā, cik ļoti vecāki mēdz pārspīlēt astmas ierobežojošo ietekmi, par slimību ārstiem būtu jārunā ne tikai ar vecākiem, bet tieši ar bērniem. 

Piecas situācijas, kas visbiežāk rada problēmas

"Astma neļauj man sportot un piedalīties klases aktivitātēs"

Ja astma ir iemesls, kāpēc bērnam ir jāatsakās no sporta nodarbībām, runājiet ar savu ārstu. Iespējams, ka slimība netiek pareizi kontrolēta un ir jāizvēlas citi medikamenti, kas netraucē ikdienas aktivitāšu veikšanai. Pastāstiet ārstam arī to, ka jūsu bērns ir aktīvs un labi iekļaujas sporta aktivitātēs. Tas liecina, ka slimība tiek ārstēta pareizi un nekas nav jāmaina. 

"Mājās vai esot ārā, astmas izpausmes saasinās"

60-80% astmas slimnieku ir arī izteikti alerģiski uz citiem kairinātājiem. Putekļi, ziedputekšņi, pelējuma sporas, dzīvnieku spalvas un epitēlijs ir gandrīz visur. Pilnībā no alergēniem atbrīvoties nav iespējams. Ja reakcija ir pārāk izteikta, ārstējošajam alergologam jāzina, kura ir tā vide, kurā alerģijas izpaužas stiprāk un jākoriģē ārstēšana.

"Es bieži jūtos skumjš, noguris un nomākts, jo atšķiros no tiem bērniem, kas ir veseli"

Aptauja atklāja to, ka gandrīz pusei bērnu ir depresīvs noskaņojums, kas saistīts ar sajūtu, ka astma padara viņus savādākus. Bērni to izjūt kā piespiedu norobežošanos no vienaudžiem. Tāpēc kontrole pār slimības izpausmēm ir īpaši svarīga, lai netiktu samazināts pašvērtējums un laba emocionālā pašsajūta. 

"Sliktās veselības dēļ ir nācies kavēt skolu"

Astma ir viena no visplašāk izplatītākajām bērnu hroniskajām saslimšanām pasaulē, kas ir arī viens no visbiežāk minētajiem iemesliem, kāpēc bērns nav apmeklējis skolu vai dārziņu. Pareizi izvēlētas astmas terapijas gadījumā skolas kavējumu skaits var samazināties par 77%, domā pētījumā iesaistīties speciālisti. 

"Mana astma ir pārgājusi!"

Astma ir hroniska saslimšana, kas nepāriet pati no sevis. Ar laiku tās izpausmes var mazināties vai mainīties, tomēr, ja esat vienojušies ar bērna ārstējošo ārstu, ka bērns lieto inhalatorus, tad tiem jābūt līdzi ir visu laiku. Lēkme iepriekš nav prognozējama un labāk neizaicināt likteni, atstājot dzīvībai svarīgos medikamentus mājās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!