Foto: PantherMedia/Scanpix
Pavērojiet, kādas krāsas savos zīmējumos biežāk izvēlas bērns.Īpaša metodika, kas pēta bērnu krāsu izvēli un viņu emocionālo pasauli, spēj samērā precīzi raksturos mazuļa rakstura iezīmes, pat prognozēt iespējamās uzvedības problēmas un reakcijas uz dažādiem dzīves notikumiem.

Dzeltenā krāsa

Krāsu valodā dzeltenais simbolizē gan garīgumu, gan arī briesmas. Bērni, kas bieži izmanto dzelteno krāsu, ir diezgan lieli brīvdomātāji, oriģināli, domāšanā atšķiras no saviem vienaudžiem. Radoši sapņotāji, tāpēc bīstami tiem, kas vēlas dzīvot strukturētā un pēc noteikumiem sakārtotā vidē. Labi jūtas vienatnē, prot sevi nodarbināt, izmantojot to, kas ir pa rokai – dabas materiālus, sadzīves priekšmetus. 

Pieaugušie parasti izvēlas radošus darbus, kas nav vienveidīgi, vienmēr tiecas uz kaut ko tālu, skaistu. Cerētāji un sapņotāji. Piemīt tādas rakstura īpašības kā neizlēmība, bailes pieņemt atbildīgus lēmumus, mazliet pat bezatbildība.

Sarkanā krāsa

Sarkanais simbolizē asinis, dzīvību, enerģiju, spēku un varu. Šie bērni ir aktīvi un atvērti komunikācijai. Vecākiem ar šādiem bērniem ir diezgan grūti, jo viņi ir nepaklausīgi, viegli aizkaitināmi un pat mazliet haotiski. 

Pieauguši viņi ir ar lielām darba spējām, ar tendenci gūt panākumus un sasniegt rezultātus. Patīk saņemt uzslavas un novērtējumus. Domā par šodienu, nevis sapņo par rītdienu vai gremdējas pagātnes atmiņās.

Zilā krāsa

Bērni, kuru mīļākā krāsa ir zilā, ir pilnīgs pretstats sarkanās krāsas cienītājiem. Aktīvos bērnus var nomierināt, ieviešot viņu apkārtnē zilo krāsu, tad zilos iekustināt vieglāk tad, ka ap viņiem ir vairāk sarkanās krāsas. Šie bērni ir mierīgi, nosvērti, nekur nesteidzas, visu kārtīgi apdomā pirms ķeras pie darīšanas. Lasītāji, prātotāji, filozofi. 

Pēc rakstura viņi ir devēji, tāpēc draugus izvēlas nopietni un draudzējas ar milzīgu atdevi. Ir tendence pašuzupurēties. Dažreiz arī citu krāsu bērni izvēlas zīmēt tieši ar zilo krāsu, jo tā nomierina un līdzsvaro.

Violetā krāsa

Violetais saistās ar mistiku, noslēpumainību, fantāziju un iedvesmu. Šiem bērniem ir laba iztēle, bet viņi ir arī ļoti viegli ietekmējami un jūtīgi.
Šiem cilvēkiem gan bērnībā, gan pieaugušo dzīvē nepieciešams vairāk atbalsts nekā citu krāsu cienītājiem.

Zaļā krāsa

Bērni, kas zīmējumos daudz izmanto zaļo krāsu, signalizē, ka viņiem vajag vairāk mīlestības, īpaši uzmanības no mammas. Viņi jūtas nedaudz pamesti. Ja šīs vajadzības neapmierina, nākotnē var izaugt konservatīvs, no pārmaiņām bēgošs cilvēks, kas ļoti baidās no zaudējumiem. Dodiet mazulim iespēju izpausties un radoši darboties. Padomājiet par to, kā radīt drošības sajūtu un stabilitāti.

Vēsā zili zaļā krāsa ir ierēdņu un administratoru krāsa, auksts tonis, tā ir nepieejamība un reglaments. Tāpēc, ja šī ir bērna iecienītākā krāsa zīmējumos, tad mēģiniet ieviest sadzīvē pēc iespējas mazāk reglamentētu rituālu. Tas liecina, ka bērns jau tagad baidās kļūdīties, baidās no kritikas un ir "sastindzis". Dodiet vairāk brīvības, atbalstiet viņa iniciatīvas, neceliet prasību latiņu nesasniedzami augtu.

Oranžā krāsa

Tāpat kā sarkanie un dzeltenie bērni, arī oranžie ir viegli aizraujami, enerģiski. Tikai ir atšķirība ir tā, ka rosīšanās ir nerezultatīva. Viņi var kliegt, dauzīties un plosīties, bet tā arī nesaorganizēties kādām kopīgām spēlēm. Ja ģimenē visi ir oranžās krāsas cilvēki, tad iet vaļā mazā ellīte.

Brūnā krāsa

Brūnā krāsa liecina pie bērna tieksmi izveidot savu mazo, pasargāto no vētrām un nepatīkamiem pārsteigumiem pasaulīti. Tā ir piezemētības un miera krāsa.
Brūno krāsu bērni izvēlas tad, ja ģimenē ir attiecību problēmas, ja pašiem ir veselības problēmas un slikta fiziskā pašsajūta, ja ir piedzīvoti nepatīkami, pat dramatiski notikumi. Brūnā krāsā bieži zīmē bērni, kuriem ir garīgās attīstības aizture.

Pasteļtoņu zīmētāji

Pastelīgos, maigos toņus uzskata par bērnišķīgi infantilām krāsām, tāpēc, ja tādas izvēlas pieaugušais, tas liecina par cilvēka spēju saglabāt sevī zināmu naivumu un bērnišķību. Gaiši zilā krāsa liecina par brīvības sajūtu, bezrūpību, gatavību ātri piemēroties apstākļiem. Zēni, kas zīmē ar gaiši zilo, nākotnē mēdz izvēlēties jūrnieku un lidotāju profesiju.

Rozā krāsu parasti izvēlas mazas meitenītes. Raksturīgs maigums, mīlīgums, vārīgums. Turpretim, ja rozā izvēlas zēns, tad tas jau liecina par diezgan spēcīgu personību, kas spēj iet pret ierastajiem priekšstatiem.

Melnā krāsa

Bērni ļoti reti izvēlas tikai melno krāsu, bet kopumā tā saistās ar draudiem, stresu un liecina, ka bērns nākotnē būs pietiekami sarežģīta personība. Iespējams, ka bērna emocionālajā dzīvē bijuši dramatiski notikumi, tāpēc viņš zīmē melnu. Tas, protams, neattiecas uz situācijām, kad krāsu kastītē visas pārējās krāsas ir izlietotas.

Pelēkā krāsa

Pelēks ir rutīnas un norobežošanās krāsa. To izvēlas bērni, kas negrib vai neprot draudzēties, viņi ir klusi un noslēgti. Pelēkā krās ir pirmā pazīme, ka bērns ir noguris un ka viņam nepieciešams atbalsts.

Izmantota informācija no portāla Edinstvennaja.ua

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!