Daži interesanti un pārsteidzoši fakti par to, ko mammas vēderā līdz piedzimšanas brīdim piedzīvo bērns.

Kura ķermeņa daļa izveidojas pirmā?

Vai esat jebkad aizdomājušies, kura tieši cilvēka ķermeņa daļa ir pirmā, kas sāk veidoties no šūnu sakopojuma, kas rodas pēc apaugļošanās. Smadzenes, penis, sirds? Neuzminējāt!

Jocīgi, bet gluži līdzīgi kā jūras gurķiem, arī mazais cilvēks sāk veidoties ar .... anālo atveri. Iznāk, ka dzīvības pirmajās nedēļās mātes vēderā aug šūnu sakopojums ar dibenatveri. Nākamais, kas izveidojas, ir tas, kas faktiski atrodas anālās atveres otrā galā - tā ir mute.

Acis ir, plakstiņi kur?

Gulēšana ir dabisks process, bet lai gulētu, vajag ne tikai acis, bet plakstiņus, ar ko acis piesegt. Paradoksāli, bet acu āboli un acu zīlītes izveidojas ātrāk nekā acu plakstiņi. No trešā līdz piektajam grūtniecības mēnesim auglis peld mammas vēderā ar jau funkcionējošām acīm, bet nepilnīgiem acu plakstiņiem.

Pašas acis sāk veidoties 8. nedēļā un jau 12. nedēļā acs galvenās daļas ir praktiski izveidojušās. Acis šajā laikā pasargā plāna, puscaurspīdīga membrāna.

Kā aug zarnas?

Zarnas un iekšējie orgāni sākumā aug ... ārpus paša embrija. Apmēram 6. nedēļā ap šūnu pikucīti sāk veidoties zarnu izveidei nepieciešamie iedīgļi. Tie aug vienlaikus ar placentas un nabassaites veidošanos. Zarnu trakts sastāv no trim daļām – viena daļa ir tā, kas nākotnē saistīs muti ar kuņģi, nākamā savienos zarnu traktu ar aizkuņģa dziedzeri, un pēdējā daļa ir tā, kas izvadīs visu lieko. Skaidrs, ka tik daudz detaļas nevar ietilpināt vienā mazā embrijā, tāpēc zarnas veidojas ārpus vēdera un tikai pamazām iestiprinās vēdera dobumā.

Kas tas par mīksto sieru, ar ko apsmērēts bēbis?

Tikko dzimis, mazulis ir ne tikai iezilgans, grumbains un slapjš. Vēl viņš ir klāts ar slidenu, vaskainu smēri jeb vernix caseosa. Tā pārklāj augli visu pēdējo grūtniecības trimestri un veic tādu kā hidroizolācijas, antibiotisku un siltumregulējošu funkciju.

Ziede pamazām sāk pazust tad, kad pilnībā ir nobriedušas plaušas, tāpēc priekšlaicīgi dzimušie mazuļi ir vernix caseosa ir klāti īpaši biezā kārtā.

Daudzi dzemdību speciālisti uzskata, ka šī ziede arī padara dzemdības mazāk sāpīgas, jo bērniņš izslīd ātrāk un vieglāk.

Vai tādā ūdenī vispār drīkst peldēties?

Kad noiet ūdeņi, sākas dzemdības. To zina visas grūtnieces. Bet ne visas aizdomājas, kas tieši ir augļūdeņu sastāvā. Tas nav tikai salds ūdentiņš, kurā plunčājas auglis.

No kā īsti sastāv augļūdens? Sākumā tā pamatsastāvs ir ūdens un embrija šūnas, bet vēlāk, kad embrijs top par augli, kas sāk urinēt, augļūdens sastāv air daudz urīna. Auglis šo šķidrumu iedzer, izlaiž caur darboties sākušām nierēm un pačurā atkal. Par laimi, tas viss ir pilnīgi nekaitīgi!

Cita lieta ir mekonijs – pirmais mazuļa izkārnījums. Tam nevajadzētu nonākt augļūdeņos, bet liela stresa gadījumā arī vēl nedzimis mazulis var "nokārtoties", un, ja šī viela nonāk elpceļos, tad gan vairs nav labi.

Kas notiek, kad saplūst olšūna ar spermatozoīdu

Unikāla animācijas filma parāda mazā cilvēka tapšanas gaitu - kā dalās šūnas, izveidojas embrijs, veidojas cilvēka orgāni. Pieauguša cilvēka ķermenī ir aptuveni 100 triljoni šūnu, kas radās no vienas vienīgas šūnas, kas saturēja visu informāciju, kas nepieciešama tālākai attīstībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!