Foto: PantherMedia/Scanpix
Uz dzemdību namu aizbraucu vakarā ar sāpēm (kā man likās). Dakteris pēc izmeklēšanas iedeva man miegazāles un teica, ka šonakt neko lai negaidot. Nākamajā rītā ap pusdesmitiem man nogāja ūdeņi, aizgāju uz pirmsdzemdību palātu un skraidīju šurpu turpu. Joprojām nekas nenotika. Monitorā ar mazuļa sirdspukstiem viss bija kārtībā, vecmāte ik pa brīdim skatījās atvērumu, viss bija kārtībā, tikai nekādas sāpes nejutu, mazliet vēders kļuva brīžiem cietāks, tas arī viss. 15.00 sāku just sāpes, uzreiz ik pēc 2-3 minūtēm, bet 15.40 mans mazais jau gulēja man uz vēdera. Pēdējo pusstundu sāpes bija "labas".

Dzemdību gaitu komentē vecmāte Dina Ceple.

"Tu nupat aprakstīji gandrīz vai ideālo dzemdību variantu, proti, - ja dzemdības sākas naktī, tad māmiņai ir jācenšas pagulēt. Tev to panāca ar miegazālēm. Parasti māmiņas ir tik ļoti uztrauktas, ka asi reaģē uz pirmajām kontrakcijām un nespēj atpūsties pat tad, kad vēl tā īsti nesaap.

Ja neizguļas, tad pēcāk miega bads liek sevi manīt un sāpes izjūtās stiprāk. No rīta Tu piecēlies un Tev nogāja ūdeņi. Tas nozīmē, ka visu nakti mazās kontrakcijas bija darījušas savu darbu, kamēr Tu saldi gulēji un ap pusdesmitiem Tev jau bija 4 - 6 cm liels atvērums, pie kura arī visbiežāk mēdz noiet ūdeņi.

Tālāk Tu izjuti dzemdes saraušanās. Tieši tās jau arī ir dzemdību sāpju cēlonis. Tomēr ar daudziem jo daudziem paņēmieniem ir iespējams attālināt sajūtu, ka "man tik stipri sāp, ka vairs nevaru". Tu acīmredzot biji kaut nedaudz pagulējusi un ļoti sagribējusi dzemdēt, kas pats par sevi ir ļoti pozitīvs priekšnoteikums, lai viss labi izdotos. Sāpes bija pa 2-3 min. Tas ir arī tas intervāls, kad reāli būtu jajūt sāpes.

Nav pareizi, kad ļoti sāp ik pa pusstundai. Nesaku, ka nesāp, bet uzsveru, ka tādu sāpju gadījumā jāmeklē cēlonis, kādēļ tik ļoti sāp jau tad, kad intervāls starp sāpēm ir tik liels. Tad, kad sāpes ir ik pa 2-3 minūtēm, parasti ir jau 7-8 cm atvērums. Nerunāju par gadījumiem, kad ir nesaderība starp māmiņas un bērniņa izmēriem, ārkārtīgi īsas nabassaites u.c. negadījumiem, kad sāpes ir, bet rezultāta nav.  Un 40 min ir ļoti  labs laiks mazuļa pasaulē nākšanai. Parasti par normu uzskata 30 minūtes līdz 2 stundas intensīvu sāpju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!