Foto: F64
Pēršana var atstāt negatīvu ietekmi uz bērna attīstību nākotnē. Pie šāda secinājuma pētījuma rezultātā nonākuši speciālisti no Kolumbijas universitātes. Fiziski iespaidojot bērnu, var veidoties dažādas problēmas saistībā ar kognitīvo domāšanu. Pētījums tika publicēts žurnālā "Science Recorder".

Eksperti noskaidroja, ka pēršana līdz šim ir izplatītākais bērnu sodīšanas veids Amerikā. 50% māšu un apmēram 30% aptaujāto tēvu atzinās, ka bez sirdsapziņas pārmetumiem, ir pēruši bērnus, kas ir pat nepilnus piecus gadus veci. Pētījumu rezultātā atklājās, ka bērnam, kurš cietis no fiziskās vardarbības piecu gadu vecumā, ir grūtāk izpildīt vārdu krājuma testu trešajā klasē. Turklāt itin visas emocijas un emocionālos triecienus šie bērni pārdzīvoja daudz spilgtāk nekā tie, kas netika fiziski sodīti.

Pētnieki, veicot analīzi, balstījās uz detalizētu informāciju, kuru apkopojuši darbinieki no Kolumbijas un Prinstona universitātes. Uzmanību pievērsa 5 000 bērniem, kas nākuši pasaulē laika posmā no 1998. līdz 2000. gadam. Mātes tika aptaujātas neilgi pēc dzemdībām, laikā, kad bērns sasniedza gada, trīs, piecu un deviņu gadu vecumu.

Pētījuma autori ņēma vērā dažādus apstākļus, kas varētu atstāt ietekmi uz bērnu attīstību un fizisko sodīšanas veidu, tai skaitā arī mātes novēlotu stāšanos grūtnieču uzskaitē, partnera vardarbību, sociāli nelabvēlīgu uzvedību un dzīvesveidu.

Arī Latvijā pēdējos gados veiktajos pētījumos "viegla iepēršana"  atzīta par pieņemamu soda veidu. Tas nozīmē, ka pēršana nav izdarīta ar siksnu un neatstāj rētas vai sasitumus, tas secināts Nodibinājuma "Centrs "Dardzedze"" veiktajā pētījumā "Iedzīvotāju attieksme pret vardarbību pret bērniem". 51,5% no aptaujātajiem atzinuši, ka pielieto sišanu kā soda veidu, audzinot bērnus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!