Foto: PantherMedia/Scanpix
Ģimenes saišu ciešumu stiprina puikas piedzimšana, uzskata ASV pētnieki, kas ir izanalizējuši trīs miljonu šķirto ģimeņu statistiku un atklājuši, ka biežāk šķiras ģimenes, kurās aug tikai meita, raksta portāls "Argumenti i fakti".

Iemesls prozaisks - vīrietis, kuram ir dēls, vairāk iesaistās puikas audzināšanā un viņam atliek mazāk laika gan savstarpējiem ķīviņiem ar sievu, gan izklaidēm ārpus mājas. Savukārt ģimenēs, kurās aug tikai meita, ar bērnu vairāk nodarbojas sieviete, tāpēc vīrietim ir pārāk daudz brīva laika.

Pētījumi tika veikti tikai ar viena bērna ģimenēm, jo, ja atvases ir vairāki, arī viņu audzināšanā vairāk jāiesaistās abiem vecākiem.

Tāpat tika izvirzītas hipotēzes, ka izšķirties lielāks risks ir ģimenēm, kurās pirmais bērns piedzimst meitene. Ja ģimenē ir trīs meitas, šķiršanās risks pieaug vēl par 10%.  Izskaidrojuma gan šiem fenomeniem nav, tikai empīrisks novērojums.

Tomēr psihologi mēģina rast kopsakarības arī šajos ciparos un izvirza sakarību - sievietes, kurām ir meitas, ir izlēmīgākas par šķiršanās lēmumu, jo nevēlas saviem bērnam rādīt sliktas ģimenes dzīves piemēru. Turklāt meitenes vairāk palīdz mājas darbos, tāpēc sievietes, kas audzina meitas, var atļauties vairāk strādāt un veiksmīgāk veidot karjeru arī tad, ja audzina bērnus vienas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!