Foto: Shutterstock
Nozagti palagi, krākšana un vietas trūkums gultā ir tikai daži no iemesliem, ko ceturtā daļa Amerikā dzīvojošu pāru min kā atsevišķas gulēšanas iemeslus. Tomēr, kā informē eksperti, gulēšanai divatā ir arī vērā ņemamas priekšrocības, vēstī "The Wall Street Journal".

Siltums un drošības sajūta

Miega paradumu pētnieki stāsta, ka cilvēki jau kopš mūsu pirmsākumiem ir gulējuši kopā galvenokārt siltuma un drošības apsvērumu dēļ. Mūsdienās, kad ikdienā teju katram pieejamas visas ērtības, teorētiski varam gulēt vieni, tomēr mūsu zemapziņā kopš cilvēces pirmsākumiem joprojām saglabājusies vēlme pēc gulēšanas partnera.

Mīlestība

Tā dēvētais mīlestības un labsajūtas hormons oksitocīns izstrādājas, sajūtot glāstus, pieskārienus un partnera tuvumu. Paaugstināts hormona līmenis veicina ķermeņa atjaunošanos, samazina asinsspiedienu un veicina ievainojumu dzīšanu. 

Tādējādi arī, guļot kopā ar mīļoto cilvēku, oksitocīna izstrādāšanās palielinās, savukārt pēc kopīgi pavadīta naktsmiera pāra attiecības būs ciešākas un mīlošākas, liecina pētījumi.

Modinātājs, midzinātājs

Veselīgs miegs ir cilvēka labsajūtas un pilnvērtīgas organisma funkcionēšanas pamatā. Ja ciešat no miega traucējumiem, piemēram, murgiem, staigāšanas vai bezmiega, cilvēks, kam uzticaties, veicinās jūsu naktsmieru.

Cilvēki ir sociālas būtnes

Tā kā cilvēkiem nepieciešama sabiedrība, daudzi pētnieki uzskata, ka gulēšana ar kādu kopā veicina emocionālo labsajūtu. Protams, krācošs partneris nav tā labākā kompānija, tomēr kopīga iemiegšana un pamošanās rada komforta sajūtu arī emocionālajā ziņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!