Pamperi ir ērti, bet runā, ka kaitīgi. Iespējams, ka autiņbiksītes lietot ir pārāk dārgi, un prātīgāl ir daudzreiz pārmazgāt auduma autiņus? Tad kā īsti ir? Lūk, dažus mītus mēģina apgāzt portālā "Parenting.ru".

Zēni, kas ilgstoši lieto pamperus, būs neauglīgi


Izplatīts ir viedoklis, ka pamperi ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc Rietumos ir tik daudz neauglīgu vīriešu. Tomēr ir skaidrojumi, kas apgāž šo priekšstatu. Proti, pētījumos gan apstiprināts, ka sēžot 45 grādus karstā ūdenī ik dienu vismaz divas nedēļas pēc kārtas un ikreiz ne mazāk kā 30 minūtes, fertilitātes rādītāji kritās. Eksperimentā piedalījās tikai pieauguši vīrieši. Spermatoģenēze jeb spermatozoīdu produkcija sākas tikai pusaudžu vecumā, tāpēc laikā, kad pamperos staigā mazie puisīši, neesot ko sabojāt. Turpretim pieaugušie vīrieši pamperus taču nenēsā!
Tāpat apgalvots, ka pamperos temperatūra nepārsniedz 37 grādus, kas ir tikpat, cik daudzkārt lietojamajos autiņos. 

Autiņbiksītēs veidojas siltumnīcas efekts


Vēl viena pārliecība, ko saista ar pamperiem – līdzīgi kā lietojot sieviešu paketes, stratēģiski svarīgie orgāni zem tiem izsūt. Materiālam nespējo elpot, zem tā veidojas kaitīgs, kodīgs mitrums, kas bojā zīdaiņa maigā dupša ādu un izraisa dermatītu. Tas viss ir pretrunā pamperu patiesajai misijai – uzsūkt urīnu un šķidrumu. Autiņbiksītes piepildītas ar speciāliem absorbentiem – materiāliem, kas uzsūc un neļauj plūst atpakaļ šķidrumam. Ja pamperus regulāri nomaina, tad tas ļoti labi pilda šo funkciju un siltumnīcas efekts neveidojas.
Turpretim dauzkārtlietojamie autiņi mitrumu nespēj uzsūkt un āda, kas ir saskarē ar urīnu, tiešām var sākt iekaist. 

Pamperi veicina līku kājiņu veidošanos


Joprojām var dzirdēt pieņēmumus, ka pamperu nēsāšana veicina līku kāju veidošanos. "O" veida kājas ir paredzētas no dabas un tādas tās paliek līdz brīdim, kamēr bērns iemācās staigāt. Bet, ja kājiņas tiešām ir līkas, tad iemesls ir D vitamīna trūkums, minerālvielu nepietiekamība vai kāds cits – medicīnisks iemesls.
Toties pamperi veic vienu tiešām labu papildfunkciju – pareizi izvērš iegurni un novērš gūžu displāzijas vieglākās izpausmes. 

Pamperu lietošana kavē podiņa lietošanu


Dažādi pētījumi tomēr tā arī nav atraduši saistību starp pamperu lietošanu un vēlu podiņa apgūšanu. Lielākā daļa bērnu iemācās iet uz poda vecumā no 18. līdz 30. dzīves mēnesim.
Koncentrēšanās uz poda problēma biežāk rodas tieši vecākiem, kas grib ātrāk atbrīvoties no pamperu lietošanas, tāpēc viņi agri sāk sēdināt bērnus uz poda un katrreiz viļas, kad neredz ātru rezultātu.
Viegli novelkamas un uzvelkamas pamperbikšeles podiņmācības procesu atvieglo – tos ir viegli novilkt un uzvilkt. 

Pamperi veicina enurēzi jeb čurāšanu gultā


Līdz 4-5 gadiem laiku pa laikam pieslapināt gultu skaitās norma, jo smadzeņu zonas, kas atbild par urinēšanas kontroli, vēl nav līdz pilnībā nobriedušas. Tāpēc bērni turpina naktī vai nu slapināt gultā, vai apmeklēt tualeti.

Tādi, lūk argumenti par labu autiņbiksīšu lietošanai. Vai ticēt – vēcāku izvēle!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!