Foto: PantherMedia/Scanpix
Atkarība no sarunām on-line forumos? Tad jau noteikti pazīstiet dažus mammu tipāžus, kas apgrozās forumu sadaļās. Viņas vienmēr rīkojas tik raksturīgi sev, ka pat nelasot komentārus, var nojaust, kāda atbilde būs ierakstīta.

Ļoti informētā mamma

Foto: PantherMedia/Scanpix

Mamma, kura visu ir pieredzējusi, tāpēc vienmēr iedos padomu. "Zinu, zinu, man arī tā ir bijis!" un seko vērtīgs ieteikums. Vispār jau noderīgs forumu eksemplārs, kuras padomi bieži vien tiešām ir pat ļoti labi un pielietojami. Kaitinošākais (patiesībā, arī uzjautrinošākais) sākas tad, kad visa interneta sabiedrība tiek informēta ne tikai par to, kā cīnīties ar bērna puņķiem, bet arī par citām visai intīmām ģimenes dzīves detaļām. "Zinu, manam vīram bērnībā ar krāniņu bija līdzīgas problēmas", viņa atklāj tēmā par zēnu veselību. 

Svētulīgā mamma

Foto: PantherMedia/Scanpix


Ne dzīvē, ne internetā nevienam nepatīk paštaisni cilvēki. Šīs svētulīgās mammas zina, kā ir pareizi – televizoru bērniem skatīties ir kaitīgi, ēst neekoloģisku pārtiku – nāvējoši, uzkliegt bērnam – traumatiski, neievērot dienas režīmu – nepedagoģiski. Viņas uzdzen vainas apziņu visām mammām, kas nav perfektas. Pēc vainas apziņas dažreiz seko nikns strīds, kā vispār ir pareizi jādzīvo. 

Man atkal problēma

Viņai vienkārši hroniski neveicas – mazais bērns slimo, lielais bērns neklausa, vīrs vispār nekad nepalīdz. Viņu var atpazīt arī pēc atbilžu skaita un zibenīgās operativitāte, sīka problēmas izklāsta, kāpēc neveicas un kāpēc nekas neizdodas. Pēc cītīgas padomu došanas virtuālie padomdevēji secina, ka šis ir "Pasaki, ko man darīt, un es pateikšu, kāpēc es to nevaru" gadījums. Patiesībā viņa tikai grib aprunāties, nevis saņemt praktiskus ieteikumus. 

Interneta dinozauri


Šīs mammas konkrēto mājas lapu apdzīvo jau gadiem ilgi, tāpēc uzskata sevi par neoficiālām, bet atzītām autoritātēm visos bērnu audzināšanas un veselības jautājumos. Ja esat jauns lapas apmeklētājs, tad rēķinieties, ka interneta dinozaurs būs pirmais, kas nīgri nokomentēs, ka šīs jautājums jau bijis uzdots tūkstotis un vienu reizi un cik tad var jautāt vienu un to pašu? 

Perfektā mamma

Foto: PantherMedia/Scanpix


Viņa stingri un strikti seko ārstu ieteikumiem – cik kilogrami mēnesī jāpieņemas grūtniecei, cik grami nedēļa – jaundzimušajai, kad jādod pirmais piebarojums un nedod die's, ja viņas bērns augs un attīstīsies ne pēc tabulām. Perfektā mamma pierakstīsies vizītē pie labākā ārsta un aptaujās pārējās mammas, kāda ir viņu bērnu audzināšanas pieredze. Perfektās mammas skolā bija perfektas skolnieces. Nez kāpēc ne toreiz, ne tagad viņām nav daudz draugu. 

Mamma – pofigiste


Parasti viņas paustais viedoklis izraisa sašutuma vētru. Vai nu viņai piekrīt, vai nosoda, bet pavisam vienaldzīgo ir maz. Viņa ir pašpārliecināta, stilīga, veiksmīga un pat varbūt mazliet vīzdegunīga. Nu un, ka bērns jābaro ar krūti? Ar pudeli taču ērtāk! Nu un, ka dabīgi dzemdēt ir pareizāk, ja ķeizargrieziens ir komfortablāks! Viņas audzināšanas metodes nesakrīt ar perfektās, svētulīgās vai interneta dinozaura mammas ieteiktajām, bet viņu tas neuztrauc. Skaļi par viņu šausminās, patiesībā daļa viņu apskauž par veselīgo un vieglo attieksmi pret grūto bērna audzināšanas darbu. 

Ak šausmas, kas notiek pasaulē

Foto: PantherMedia/Scanpix


Viņa regulāri atrod un izceļ tās interneta ziņas, kas atspoguļo, cik gan pasaule ir briesmīga! Īpaši pret maziem bērniem. Ikviens zina, ka pasaule ir nežēlīga un bērni mirst katru dienu, bet vai par to ikreiz ir publiski jāšausminās? Paradoksāli, bet visbiežāk šīs mammas nebūt nav gatavas iesaistīties un palīdzēt. Viņām pietiek tikai ar sašutuma paušanu un nosodījumu "Kā tā var!"

Uzmanību, vai visi mani ir pamanījuši?

Foto: PantherMedia/Scanpix

 
Viņu varētu nosaukt arī par foruma palaistuvi, kas uzmanību sev mēģinās piesaistīt jebkuriem līdzekļiem. Visbiežāk publiski demonstrējot savas bērnu bildes un nepārtraukti stāstot par sevi un saviem bērniem, cik viņi ir lieliski un neatkārtojami. Nu pilnīgi unikāli un izcilāki par visiem pārējiem. Interneta sabiedrība viņu pacieš un delikāti klusē, kamēr pacietības vadzis reiz plīst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!