Kā jūtas sieviete, uzzinot, ka gaida bērniņu? Jā, kājas sāk trīcēt, mute sausa, vēderā kņud. Pazīstamai, vai ne? Jau no pirmajām pozitīvā testa dienām sieviete fiziski izjūt pārmaiņas – sākot ar nelabo dūšu un beidzot ar kārtīgiem spērieniem zem ribām. Bet vīrietis? Viņam taču šīs jaunums ir tīrākā teorija. Aktīvākā rīcība ir ģimenes budžeta plānošana un lielāka auto iegāde.

Vīrietim ieslēdzas dabas noteiktā ģimenes apgādnieka programma, tāpēc pirmā reakcija ir …. meties darbā! Ko domā sieviete? Ka viņas mīļotais sāk izvairīties un bēgt no situācijas, sieviete apvainojas, ir dusmīga un vīlusies, jo mīļotais vīriņš šodien nav apjautājies, kā iet tam mazajam gļotu pikucītim, kad lūk jau 6. nedēļu pamazām veidojas par cilvēcisku būtni.

Nav jau šī ziņa nekas jauns, par to runā psihologi un skandina raidījumos par ģimenes dzīves jautājumiem. Tomēr ikreiz, kas sieviete saskaras ar vīra pragmatisko pieeju, viņa jūtas vīlusies un nemīlēta.
No kā tad īsti baidās vīrietis, no kā viņš patiesībā bēg, kamēr viņa sieva gaida bērniņu?

Vai es spēšu uzturēt ģimeni un izaudzināt bērnu?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ir dabiski, ka vīrietis vēl savam miesīgam bērnam vislabāko. Tāpat, lai cik piezemētas būtu vīrieša vīzijas par labu audzināšanu, viņš grib izaudzināt savu bērnu pēc vislabākajiem priekšstatiem. 

Iespējams, ka audzināšana, ko bērnības ģimenē saņēmis topošais tētis, viņam neliekas pati piemērotāka sava bērna audzināšanai. Kā atrast pareizo modeli, ja nav kur smelties pieredzi? Lielā atbildības nasta nomāc, bet nenovēršamais notikums biedē līdz panikai.

Vai ar grūtniecību viss būs kārtībā?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Bailes par labvēlīgu grūtniecības norisi ir ne tikai sievietēm. Jā, arī vīriešus tas uztrauc, tikai ne visi to izrāda sievietei saprotamā valodā. Nemaz negaidiet, ka vīrietis katru vakaru detalizēti lasīs veselības un grūtniecības forumus, lai uzzinātu, kurš pirkstiņš mazulis attīstās šonedēļ. Iespējams, ka pat sievas ikmēneša vizītes pie ārsta detaļas viņš var nepajautāt. Tomēr tas nenozīmē, ka viņu tas neuztrauc. Satraukumu mazinās kopīgi ārsta un USG apmeklējumi. Ja tētis nolēmis piedalīties dzemdībās, sagatavošanas kursi ir obligāti. Lai pats nenobīstas un sievu nenobiedē. 

Bet kas notiks ar attiecībām? Vai mani kāds vēl atcerēsies?

Ne velti ir teiciens, ka precoties, vīrietis cer, ka sieviete nemainīsies, bet sieviete cer, ka vīrietis mainīsies. Visur taču runā, ka pēc bērnam piedzimšanas sieviete nodosies tikai zīdaiņa kopšanai, bet kur tad paliek vieta vīrietim, jā, arī seksam galu galā!? Patiesībā nav tik slikti – ja vīrietis spēs izrādīt pietiekoši daudz sapratnes un fiziska atbalsta jaunizceptajai māmiņai, tad arī māmiņai pietiks laika būt par mīļoto sievieti. Kaut kas jau mainīsies, protams. Ģimenē būs vēl viens, ar ko rēķināties, bet viņš izaugs un viss nostāsies savās vecajās, labajās vietās.
Bet sievas grūtniecības laikā – pacietību un vēlreiz pacietību! Emocionālās svārstības un raudāšana gaidību laikā ir norma, nevis "trakums". 

Kas notiks ar formām?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Būtu melots, ja teiktu, ka tas vīriešus neuztrauc. Bet ir eksemplāri, kuriem sievas vizuālās izmaņas liekas biedējošas. Mieru! Lielākoties sievietes pēc dzemdībām atgūst veco figūru līdz mazuļa gada vecumam. Pēc mazuļa piedzimšanas vīrieša uzmanība pārvirzās uz pēcnācēju, bet sievas vizuālais izskats paliek mazāk svarīgs. Galu galā sieviete jau paliek tā pati, viņa tāpat mīlēs savu vīru. Bet protams, nolaisties nevajadzētu! Tiklīdz veselība un fiziskais stāvoklis ļauj, mērens fitness un sevis kopšana ir pat ļoti vēlama.
Ja jums ir sieva – grūtniece, nu mēģiniet būt iejūtīgs pret atsalumu seksā. Atkal tie paši hormoni izspēlē visneparedzamākos jokus. Sākot no "gribu tūlīt un tagad" līdz pilnīgai "negribēšanai".

Sieva stāvoklī, bet es jūtos kā grūtnieks

Foto: PantherMedia/Scanpix

Fizioloģiski stāvoklī paliek sieviete, bet emocionāli un psiholoģiski grūtniecību iznēsā visa ģimene. Sevišķi pēdējos grūtniecības mēnešos, kad sieviete nevar paveikt visus saimniecības darbus un mājas lietām vairāk jāpieslēdzas arī vīrietim. Grūtniecības sākumā sievas toksikoze un nakts tualetes pameklējumi neļauj saldā miegā gulēt arī topošajam tētim. Jo empātiskāks vīrietis, jo vairāk viņš izjūt sieviņas fizioloģiskās sajūtas. Viņš pat var sākt pieņemties svarā, sajust vieglu nelabumu un nogurumu. Ja tā jūtas vīrietis, tā ir laba zīme – tas nozīmē, ka viņš pilnībā iesaistījies gaidīšanas procesā.

Tests: Vai vinš tiešām tam ir gatavs

Noskaidro, vai tavs vīrietis ir gatavs kļūt par tēti. 

1. Redzot mazus bērnus, viņš:

a) Kļūst nervozs un aizkaitināts. Ko tie sīkuči te maisās pa kājām!?
b) Apjūk. Bērni ir kā mazi citplanētieši, kuriem līdz nav iedota lietošanas instrukcija;
c) Smaida un labprāt iesaistās rotaļās.

2. Ko tavam mīļotajam nozīmē ģimene:

a) Liekas rūpes un apgrūtinājumus;
b) Perspektīvā varētu, bet pašlaik nav kur steigties;
c) Prieks un laime, viens no dzīves stūrakmeņiem.

3. Ko par savu bērnību stāsta tavs vīrietis?

a) Viņš nestāsta neko! Ciest nevar nostaļģiju vai sentimentu;
b) Atceras atsevišķus gadījumus, bet detaļās neieslīgst un vispār kautrējas no bildēm, kurās pats redzams kā bērns;
c) Viņam tīk gremdēties atmiņās par saulaino bērnības laiku.

4. Ko tavs mīļotais domā par bērnu audzināšanu?

a) Viņš par to vispār nedomā. Ir citas tēmas, par ko padomāt;
b) Bērnu audzināšana ir sievietes pienākums;
c) Viņam ir idejas un plāni, kā pareizi audzināt savu bērnu.

5. Ja sieviete paliks stāvoklī, kāda būs iespējamā mīļotā vīrieša reakcija?

a) Piedāvās abortu vai piedraudēs, ka pametīs;
b) Droši vien, ka apjuks, bet būs gatavs iesaistīties bērna audzināšanā;
c) Protams, ka priecāsies!

Rezultāts:

Vairāk A atbildes. Atbilde pašai zināma – tavs vīrietis negrasās kļūt par tēti tuvākajā laikā. Arī ģimene nav viņa prioritāšu sarakstā. Viņam vēl gribas izklaides un tusiņus, viņš aug! Netraucē. Tu to pasteidzināt nevarēsi.

Vairāk B atbildes: Atzīsim, viņam ir bail! Bet visi mazliet baidās no radikālām pārmaiņām, tas nenozīmē, ka viņš nebūs labs tētis, ja apstākļi izveidosies atbilstoši.

Vairāk C atbildes:  Viennozīmīgi – tavs mīļotais ir gatavs jaunajai lomai. Patiesībā viņš jau izklausās pārgatavojies. Iespējams, ka visu izšķirs tavs lēmums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!