Foto: PantherMedia/Scanpix
Auksts drēgns laiks palielina vīrusu izplatību, bet savu bērnu no rudens slimošanas var pasargāt, pareizi organizējot ēšanu.

Ēšanas principi aukstā laikā


1. Bērniem jāēd 4-5 reizes dienā, bet ja ir zarnu trakta vai gremošanas sistēmas problēmas, tad labāk ēst biežāk un mazākām porcijām, piemēram, 5 – 6 reizes dienā.

2. Vasarā vairāk jāēd svaigi augļi, dārzeņi, salāti, ziemā lielāks uzsvars ir uz sildošiem, sātīgiem, barojošiem ēdieniem, kas satur vairāk olbaltumvielas, arī dzīvnieku izcelsmes taukvielas. Bērna organisms patērē vairāk enerģijas, lai uzturētu siltumu, tāpēc ēdienkarte drīkst būt kalorijām bagātāka.

3. Sviests un augu eļļas ziemas ēdienkartē ir ne tikai vēlamas, bet pat obligātas. Arī treknās zivis, gaļa, olas, rieksti, olīvas, kas satur vērtīgos B grupas vitamīnus un D vitamīnu, ir nepieciešamas.

4. Vasarā no rītiem var iztikt arī ar saules gaismu, bet tumšajās ziemas dienās spēcinošas brokastis organismam noderēs, lai netērētu enerģiju ķermeņa siltuma līmeņa uzturēšanai, bet gan veltītu to imūnsistēmas stiprināšanai. Ir bērni, kuriem no rīta ēst negribas, bet pārsvarā tas ir nepareizi organizēta dienas režīma dēļ un pēc pārāk smagām vakariņām iepriekšējā dienā.

Brokastis - obligāti

Gastroenterologi uzskata, ka liela nozīme ir bērna veģetatīvās nervu sistēmas tipam. Tā regulē vēdera dobuma orgānu darbību un ietekmē arī apetītes rašanos no rīta. Ja bērns iet gulēt vēlu, tad no rīta viņa organisms mostas grūtāk, lēnāk, un, protams, ka par ēšanu nevar būt ne runa. Sākumskolniekiem jāguļ vismaz 9 stundas diennaktī, lielāko klašu bērniem – 8 stundas. No saldās miega un siltās gultas bērnam jāceļas vismaz vienu stundu pirms iziešanas no mājas, jo pa šo laiku organisms pamostas pilnībā un tad mostas arī vēlme pēc brokastīm.
Pirms nakts miega nevajadzētu ēst olbaltumvielām bagātus ēdienus (pupas, zirņi, olas, gaļa), arī tas nomāc vēlmi ēst no rītiem. 


Tad ko ēst? 


Neapstrīdama brokastu klasika ir putra, biezpiens ar augļiem un riekstiem, graudaugu produkti. Pusdienas laikā uzsvars ir uz olbaltumvielām bagātiem ēdieniem – zivis, gaļa, pupas, dārzeņu salāti. Skābpiena produkti ir piemēroti vakariņām.
Pusdienas laika sviestmaizei piemērots papildinājums ir tvaicēta gaļa, siers, līdzi iedots biezpiens vai jogurts. Bet uzdzeršanai kāds silts dzēriens – tēja vai kakao.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!