Kad mana draudzene uzrakstīja, ka viņas 4 gadus vecā meita dāvanā esot saņēmusi augstpapēžu kurpītes, es aizrijos ar kafiju un nolēmu vienkārši izdzēst šo faktu no atmiņas. Un tad uztrāpījos NYTimes rakstam, ka tas tiešām ir augošs trends - augstpapēžu kurpes pirmsskolas un sākumklašu vecuma bērniem.

Es pieļauju, ka mums visiem ir skaidrs, ka augstpapēžu kurpes nav veselīga apavu izvēle bērna pēdai, kas tikai veidojas. Tomēr daudz interesantāk ir paanalizēt, kā mēs esam tik tālu nonākuši?

Viens pieļāvums (par kuru pati neesmu gluži pārliecināta) varētu būt, ka mēs sākam akceptēt bērnu seksualizāciju kā ikdienas normu un augstpapēžu kurpes ir daļa no plašāka procesa, kurā mazas meitenes tiek padarītas seksīgas, līdzīgas pieaugušām sievietēm. Es saprotu, ka gan meitenes, gan puikas mājās mēdz uzvilkt mammas kurpes un tēlot pieaugušos, tas ir normāli. Tomēr tajā brīdī, kad augstpapēžu kurpes kļūst par bērnu ikdienas apģērbu (jo īpaši, bērnudārza vecuma bērnu?!), šī līnija starp pieaugušumu un bērnību tiek dzēsta.

Vēl viena versija, kas man ienāk prātā - tā ir jauna tirgus niša, kura ir atklājusies pēc tam, kad visi dizaineri ir sākuši veidot "Mini-es" kolekciju versijas bērniem. Kontekstā ar to, ka bērns ir aksesuārs un ja mammītei ir Gucci kleitiņa, tad meitiņai arī tādu vajag.

Ko teiksiet - kāds ir vecums, kad Jūs savam bērnam atļausiet nēsāt kurpes uz papēžiem?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!