Internetā cirkulē jociņš vīriešiem – ja gribi zināt, kā jūtas grūtniece, rīkojies sekojoši: pie rokām un kājām piesien pāris kilogramus smagus smilšu maisus, pie vēdera – spilvenu, izdzer miega zāles, urīndzenošu tēju un daudz ūdens vienlaikus, bet kabatā nēsā nedaudz iesmakušu peli. No rīta apsēdies uz rotējoša krēsla, pagriezies 10 minūtes, bet pēc tam līksmi un enerģiski dodas uz darbu. Vīrietis, kas izpilda visas šīs rituāldarbības, daudz labāk izprot mīļotās kaprīzes. Bet, ja grūtnieču dīvainības skaidrot no medicīniskā viedokļa, tad top skaidrs, ka noteiktu vielu trūkums organismā tiešām izsauc dīvainas vēlmes un neparastas iegribas.

Kādi aromāti tīk grūtniecēm

Foto: PantherMedia/Scanpix

Viena no grūtniecības pirmajām pazīmēm ir īpaši paaugstināta jūtība uz dažādiem aromātiem un smakām. Iepriekš dzertās kafijas, zivju, maizes smarža vai iemīļotās smaržas var izraisīt nelabuma lēkmi. Ir grūti iztīrīt zobus, jo ierastā zobu pasta izraisa vemšanas lēkmi. Ir pat dzirdēti gadījumi, kad sievietei nelaba dūša ir no ūdens. Grūtniecības toksikozei ir bioloģisks pamatojums, skaidro neirobiologi. Toksikoze ir organisma pūles pasargāt māti un bērnu no indīgām un toksiskām vielām, nesvaiga ēdiena un ķīmiskiem izgarojumiem, kas var izraisīt bojājumus augļa centrālās nervu sistēmas izveidē, kas notiek tieši pirmajos 3 grūtniecības mēnešos. 

Pētījumos apstiprinājies, ka grūtniecēm, kuras nomocīja nelabumi, bija daudz retāki spontānie aborti. 

Piemēram, sievietes, kas dzīvo zemēs, kur ēd maz vai vispār neēd gaļu, daudz retāk cieš no toksikozes. Zinātnieki pieļauj iespēju, ka grūtniecības pirmajos mēnešos organisms atsakās tieši no tiem produktiem (gaļa, zivis), kas potenciāli var ātri sabojāties un sākt izdalīt kaitīgas vielas.

Ēdienkartes kaprīzes

Foto: PantherMedia/Scanpix

Čipsi, ātrās uzkodas, šokolāde un gurķītis pa virsu, zivs ar medu vai kotletes ar saldējumu... ko tik nevēlas grūtnieces, ko normāls cilvēks pat mutē neņemtu. Ir dzirdēts, ka dažreiz gribas grauzt dzēšgumiju vai laizīt tikko nobalsinātas sienas. Turklāt gribas tūlīt, uzreiz un nakts vidū. Pašlaik zinātniekiem, kas parasti visu zina, nav izdevies atrast loģisku skaidrojumu šādām garšas īpatnībām. Universālā atbilde ir – trako hormoni, kas maina garšas sajūtas. Psihologi vēlmi pēc kaut kā ļoti neparasta saista ar iespējamo mīlestības un rūpju trūkumu.

Aptaujās topošās mammas atzīst, ka topa ēdiens ir sālīti gurķi un saldējums, turklāt to visu var ēst kopā. Vēlme pēc šokolādes norāda uz B grupas vitamīnu trūkumu, vēlme pēc gaļas nozīmē, ka vairāk jāēd proteīni, bet, ja gribas persikus, trūkst betakarotīna.

Neciešamā uzvedība

Ja sievietei sava īpašā stāvokļa dēļ jāatsakās no lietām un ieradumiem, kas agrāk bija ikdienas sastāvdaļa – kāda cigaretes, alkohola glāze, kafija, braukšana ar kalnu slēpēm un nakts ballītes, organisms un psihe sāk protestēt. Kombinācijā ar hormonālajām izmaiņām sievietei tiešām dažreiz var "aizbraukt jumts", bet mīloša vīrieša pienākums ir nedaudz pievērt acis uz objektīvi neciešamo sievas uzvedību un šad tad tomēr piekāpties dabas priekšā, izpildot arī dīvainas vēlmes. Tai skaitā arī attiecībā uz ēdieniem.

Dīvainie ieradumi

Grūtniecēm var rasties neierastas bailes un dīvaini ieradumi. Piemēram, lai cik dīvaini nebūtu, grūtniecības laikā sieviete var sākt baidīties no bērniem. Citas sāk neirotiski uztraukties, ka vairs nav tik skaistas un maniakāli kopj sevi, pērkot lielos daudzumos kosmētiku, ko iepriekš nav darījušas. Bērnu preču pirkšana laikam šajā situācijā skaitās drīzāk normāla, nevis dīvaina kaislība, lai arī no vērotājam no malas ir pilnīgi skaidrs, ka tādu kvantumu lācīšu nenonēsās pat vesela bērnudārza grupiņa.

Ir sievietes, kuras jūt, ka viņu garastāvoklis un raksturs mainās ne pa mēnešiem, bet pa dienām un stundām. Veidojas mātes instinkts, kas sākotnēji izpaužas kā paaugstināts cīņasspars kur vajag, un kur nevajag. Gaidību laikā mainās gulēšanas ieradumi, daudzas sievietes miegā ieņem embrija pozu, kādā mātes vēderā guļ mazulis.

Zvaigžņu dīvainības

Glamūrīgās zvaigznes Monika Beluči, Demija Mūra, Britnija Spīrsa nekautrējas šajā periodā fotografēties aktiem, kurus publiskoja uz pasaules žurnālu vākiem.

Krievu baletdejotāja Anastasija Voločkova līdz pēdējam grūtniecības mēnesim sniedza stundas baleta mākslā un filmējās klipā.

Aktrise Mila Javoviča grūtniecības laikā pieņēmās svarā par 30 kilogramiem. Savā interneta dienasgrāmatā Mila atklāj, ka brokastu porcija bija 3 sviesta kruasāni, vairāki pīrādziņi un saldais krējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!