Foto: PantherMedia/Scanpix
Panikot nevajag! Deviņus mēnešus sevi nav jāieslēdz četrās sienās. Drīkst iet visur, bet ir sabiedriskas vietas, kur bez īpašas vajadzības ilgstoši uzturēties topošajām māmiņām nevajadzētu.

Sadzīves tehnikas veikali

Foto: PantherMedia/Scanpix

Speciālisti uzskata, ka sievietei grūtniecības laikā nevajadzētu uzturēties vietās, kur ir zemas frekvences viļņi un magnētiskais lauks. Pieaugušam cilvēkam un pat mazam bērniem šāda ietekme nekādu ļaunumu neradīs, bet mātes vēderā augoša bērna fizisko attīstību magnētiskais lauks var ietekmēt negatīvi. Tās var palielināt arī spontānā aborta risku. Iepirkties sadzīves tehnikas veikalā, protams, drīkst, bet strādāt sievietei – grūtniecei šajā vidē nevajadzētu.

Tas pats attiecas uz medicīnisko aparatūru, piemēram, magnētiskās rezonanses aparātu vai datortomogrāfu. Nelabvēlīgi grūtniecības norisi ietekmē arī atrašanās pie USG aparatūras. Laptopi un datori mūsdienās ir droši. Lietojiet tos bez raizēm!

Sadzīves ķīmijas preču nodaļa 

Foto: PantherMedia/Scanpix


Sadzīves ķīmijas toksiskie izgarojumi ietekmē augļa attīstību. Veikalos un sadzīves preču nodaļās pat no slēgtiem iepakojumiem izgaro kaitīgi ķīmiskie savienojumi. Piemēram, Alkilfenoletoksilāti, kurus tīrīšanas īpašību dēļ plaši izmanto mazgāšanas un tīrīšanas līdzekļos, ietekmē vairogdziedzera darbību. Ksilāni, kurus satur izsmidzināmie gaisa atsvaidzinātāji, var izraisīt iedzimtus attīstības defektus.

Pēc "Washington Toxics Coalition" datiem, grūtnieces, kas ikdienā ir saskārušās ar tīrošajiem un mazgāšanas līdzekļiem, par 15% biežāk cieš no galvassāpēm un par 19% ir lielāks risks iedzīvoties pēcdzemdību depresijā.

Diskotēkas un bērnudārzi 

Foto: PantherMedia/Scanpix


Šīs divas tik atšķirīgās vietas bīstamas tāpēc, ka abās ir daudz aktīvu, slikti koordinētu cilvēku, kas var uzgrūsties un traumēt vēderu. Diskotēkā, turklāt, ir piesmēķēts, bet cigarešu gala produktos – dūmos, ir īpaši daudz toksisko vielu. Bet dārziņš ir infekciozu, iesnainu bērnu sakopojums. Tas nozīmē, ka tur ir liela iespēja tikt pie vīrusinfekcijām.

Patversme un veterinārā klīnika

Foto: PantherMedia/Scanpix


Dzīvnieki ir zoonožu avots. Tās ir slimības, ar kurām slimo suņi, kaķi, grauzēji, un kas var tikt nodotas arī cilvēkiem. Īpaši bīstama ir grauzēju izplatītā leptospiroze, helmintoze (jeb cērmes), toksoplazmoze, ko izplata kaķi. Pietiek nonākt saskarē ar ūdeni, urīnu vai siekalām, jo slimības izraisītājs nonāk organismā caur sīkām ādas mikrotraumām.

Telpas, kur notiek remonts 

Foto: PantherMedia/Scanpix


Remonta laikā krāsu, šķīdinātāju, tīrītāju, laku izgarojumi ir ļoti toksiski un īpaši bīstami gaidāmajam mazulim. Vesela virkne organisko ķīmisko savienojumu jau ir aizliegta vairākās ES valstīs. Īpaši kaitīgi ir krāsu izgarojumi alkilfenola alkoksilāti, kas ietekmē cilvēka hormonālo sistēmu. Kopjot istabas augus un nodarbojoties ar dārzkopību, uzmanieties no pesticīdiem, kuru izgarojumi nav mazāk kaitīgi.

Poliklīnika un slimnīca


Ne tikai saskarsme ar visu veidu vīrusiem un baktērijām, kas dzīvo slimnīcās, ir bīstamas grūtniecei. Sievietēm, kuru darbavieta ir slimnīca, jāuzmanās no riska ikdienu būt kontaktā ar formaldehīdiem un citiem medikamentu un slimnīcā izmantojamo vielu izgarojumiem.

Eksotiskas valstis

Lai arī interesanti un aizraujoši, tomēr grūtniecei nepiemēroti ir ceļojumi uz eksotiskām valstīm. Pirms izbraukšanas parasti ir jāveic profilaktiskā vakcinēšanās un tiek izmantoti dzīvie vīrusi. Grūtniecības laikā tas ir kategoriski aizliegts. Vakcinēties pret A hepatītu, vēdertīfu, difteriju, stingumkrampjiem un dzeltenā drudža pirmā grūtniecības trimestra laikā nedrīkst.

Eksotiskās vietās jāuzmanās arī no netīra ūdens un neierastiem ēdieniem. Kā arī jānoskaidro, vai valstī neplosās malārijas vai dzeltenās kaites epidēmija.

Pēdējās grūtniecības nedēļās nav ieteicams uzturēties augstu kalnos (virs 3500 m), kur ir zemāks gaisa spiediens un cits klimats.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!