Foto: PantherMedia/Scanpix
Uz lasītāju jautājumiem par astmu bērniem atbild Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas plaušu un alerģisko slimību ārstes Ineta Grantiņa un Elīna Puķe.


Ik pa laikam, apmeklējot savas lauku mājas, esmu pamanījusi, ka sešus gadus vecā kaimiņu meitiņa regulāri klepo. Man ir aizdomas, ka tā varētu būt astma. Esmu kaimiņiem ierosinājusi, lai aizved viņu pie ārsta, bet līdz šim to nav izdarījuši. Ģimene dzīvo dziļi laukos, naudas ir maz, lai arī vecāki nav alkoholiķi, par bērniem diezko atbildīgi nerūpējas. Vai ir kāda iespēja šādus vecākus ''piespiest'' doties pie ārsta?   

Kaimiņu bērnam varētu ierosināt, lai paprasa nosūtījumu no ģimenes ārsta pie alergologa vai pulmonologa, tad šī konsultācija ir pa velti. Ja bērnam pieturas ilgstošs klepus, tad var ielikt slimnīcā VSIA BKUS 18.nodaļā uz izmeklēšanu - ar ģimenes ārsta nosūtījumu.     

Kādas zāles (gan astmas, gan parastos atkrēpošanas līdzekļus) vislabāk ieteiktu lietot saaukstēšanās gadījumos (iesnas, klepus) 6 gadus vecam bērnam, kas slimo ar astmu? Ikdienā astmas zāles nelietojam, tikai kad saslimst - "Singulair" un "Ventonil".   

Lai zinātu, kādas zāles jālieto – vislabāk, protams, bērnu sākumā  ir paklausīties, jo trokšņi plaušās var būt dažādi. Bet, ja bērns atklepo ,tad var dot piemēram, sīrupu "Bromtex". Ja bērnam ir iesnas - dzeltenīgi izdalījumi, tad pilienus "Vibrocil", bet ja tek kā ūdens, jādomā ka ir alerģiskas iesnas - antihistamīnus. Ja ir bronhiālās astmas paasinājums vienmēr jums ir jālieto speciālista nozīmētās zāles.     

Kā būtu jānotiek astmas diagnosticēšanai mazam bērnam? Vai tiešām diagnozes noteikšanai pietiek ar biežu klepu?   Jo man ir radies iespaids, ka Vienības gatvē jau gandrīz ikvienu, kuram ir mazākās aizdomas par astmu, ieskaita šajā pacientu grupā. Manam nepilnu gadu vecajam bērnam pēc mana stāsta vien (vairāki bronhīti) uzreiz noteica diagnozi - astma. Kad mēģināju rast par to pārliecību, daktere izskaidroja, ka tik mazam bērnam diagnozi precīzi grūti noteikt, bet "Singulair" jau par ļaunu nevienam nenākšot. Tika piedāvāta ari hormonterapija, taču kad jautāju, vai tiešām tas ir nepieciešams, daktere atļāva nelietot.

Maziem bērniem bronhiālās astmas diagnoze tiek uzstādīta:

  • ja bērnam ir sauss klepus, kurš vairāk ir no rītiem un vakaros (pa nakti), ar "čīkstēšanu" krūtīs vai bez tās, klepus var atkārtoties, klepus laikā var būt apgrūtināta elpošana;
  • atkārtoti bronhīti - līdz 3 reizēm, kas vairāk ir ar čīkstēšanu
  • var būt klepus pie fiziskas slodzes, pēc raudāšanas
  • pirms tam uz ādas var būt, vai arī nebūt alerģiski izsitumi
  • ģimenē kādam alerģija  - piemēram, ādas, deguna, elpošanas ceļu
  • lai noteiktu izsaucēju, var izdarīt ādas alerģiskās proves tad, kad bērns nokļūst pie speciālista - alergologa. Tad viņš parasti ir jau ilgāku laiku ir slimojis un tāpēc tiek nozīmēta terapija..   

Kāda mūsdienās ir precīza bronhiālās astmas definīcija. Ne jau izpausmes (klepum cēloņi var būt dažādi), bet definīcija. Medicīnas enciklopēdijā ir runa par aizdusu un bronhu spazmām, bet kad šo diagnozi (bronhiālo astmu) uzstādīja manai meitiņai, nekāda aizdusa netika novērota, pat ne bronhīti viņai nebija bijuši, tikai pabiezs krekšķis. 

Astma ir hroniska elpceļu iekaisīga slimība, kuras gadījumā ir paaugstināta jutība pret dažādiem provocējošiem faktoriem, kā piemēram, auksts gaiss, fiziska slodze, dūmi, asas smaržas, kā veicinošie faktori darbojas alergēni (mājas putekļu ērcīšu, dzīvnieku, ziedputekšņu un/vai pelējumu sēnīšu alergēni), vīrusu infekcijas, smēķēšana. Tās izpausmes ir ļoti plašas: klepus, galvenokārt. naktīs, klepus bieži atkārtojas, ieilgst, reizēm ir lēkmjveidīgs, sauss, līdz pat vemšanai, klepus mēdz būt fiziskas slodzes laikā (smejoties, skrienot, raudot), var būt "čīkstēšana" un/vai spiedoša sajūta krūtīs. Astmas uzliesmojumi var izpausties kā lēkmjveidīgs elpas trūkums. Maziem bērniem diagnoze pamatojas uz simptomiem (izpausmēm) un pozitīvu efektu pret astmas terapiju. Lielākiem bērniem (no 5 gadu vecuma) diagnostikai palīdz papildus izmeklējumi – spirogrāfija.  

Kā atšķirt, vai bērnam ir apgrūtināta elpošana bronhu spazmu dēļ vai tikai tāpēc, ka deguns pilns ar iesnām? Vai arī otrajā gadījumā "Ventolin" atvieglotu situāciju? 

Vecākiem atšķirt grūtu elpu obstrukcijas vai iesnu dēļ varētu būt pārāk sarežģīts uzdevums, ja vienlaicīgi bērnam ir gan klepus, gan iesnas. Reizēm bronhu obstrukciju var izklausīt vienīgi ārsts liekot bērnam forsēti izelpot. "Ventolīns", protams, palīdz vienīgi bronhu obstrukcijas gadījumā īslaicīgi un jāatceras, ka tas nav astmas medikaments, kas ārstē elpceļu iekaisumu. Jebkurā gadījumā, grūta vai smaga elpošana ir nozīmīgs simptoms, ko nedrīkst atstāt bez ievērības un vienmēr jāgriežas pie ārsta, lai kopīgi sastādītu ārstēšanas plānu.   

Kas notiek, ja apgrūtināta elpošana netiek laikus pamanīta (bērns dzīvespriecīgs, aktīvs, ne par ko nesūdzas), līdz ar to netiek dotas nekādas elpošanu atvieglojošas zāles (konkrēti - "Ventolin"), teiksim, pāris stundas vai pat gandrīz visu dienu. Tā, ka apgrūtinātu elpošanu (bronhu spazmas) var nepamanīt, ir bijis - tās konstatēja tikai ārsts.   

Pavasari un tagad rudeni pēc parastam, ne pārāk spēcīgām iesnām bērnam sākas klepus, kas ir tikai naktīs vai loti reti kad pa dienu. Vai tas varētu liecināt par astmu? 

Ja bērnam pēkšņi pavasaros parādās klepus, iesnas, apgrūtināta elpošana, bez temperatūras, pacēluma – jādomā, ka varbūt bērnam ir ziedputekšņu alerģija, rudeņos varētu būt nezāļu alerģija, lai to noteiktu ir jāizdara ādas alerģiskās proves.    Jums vajadzētu griezties pie ģimenes ārsta un/ vai alergologa, lai precizētu jautājumu vai Jūsu bērnam ir vai nav astma.  

Jebkurā gadījumā, ja klepus ieilgst un bērniņš turpina klepot arī naktīs, būtu jādodas pie ārsta, jo normāli tā nevajadzētu būt. Tādi simptomi var liecināt par astmu, taču viennozīmīgi uz to atbildēt nevaru. Bērniņš ir jāapskata, ir rūpīgi jānoskaidro iespējamie iemesli (sadzīves apstākļi, dzīvnieki, pasīvā smēķēšana, alerģija ģimenē utt.), ir jāveic papildus izmeklējumi.  

Vai astmas klepus pāriet teju dienas laikā, ja tiek novērsta vai maksimāli mazināta saskarsme ar alerģisko elementu? Piemēram, alerģija pret putekļu ērcītēm, un nomainot gultas matraci, grīda segumu, mīkstās mantiņas, utt. visus citus putekļu uzkrājējus, klepus pārgāja teju dienas laikā - vai tā var būt?   

Astmas klepus var pāriet vienas dienas laika, ja pilnībā likvidē visus mājas putekļu ērcīšu avotus. Nav alergēna - nav alerģijas izpausmes.  To gan ir grūti izdarīt, bet ne neiespējami! Vienīgā problēma, ka pēc neilgas "apdzīvošanas " jebkurā jaunā matracī, paklājā atkal sarodas "mazie" iemītnieki. Tādēļ nepieciešama to regulāra apstrāde, kopšana. Askētisks dzīvokļa iekārtojums ļoti palīdz.     

 Ar ko atšķiras bronhiālā astma no vienkārši astmas? Vai ir kādi citi astmas paveidi?

Bieži  ikdienā slimību - bronhiālā astma – sauc vienkārši par astmu, kas ir saīsināts nosaukums, bet ne cita slimība. Pastāv arī diagnoze -  kardiālā astma, kas gan  ir pilnīgi cita saslimšana,  tās pamatā ir sirds nepietiekamība, kuras rezultātā rodas elpas trūkums, tādos gadījumos parasti nelieto saīsinājumu - astma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!