Zinātnieki vairākus gadus pētīja ziemā dzimušo bērniņu veselību un nonāca pie secinājumiem, ka visiem aukstajā gadalaikā pasaulē nākušajiem mazuļiem ir līdzīgas organisma reakcijas uz auksto laiku un ir zināmas kopsakarības veselības jomā.


Ziemā dzimušie slimo biežāk

Apkopotā statistika liecina, ka bērni biežāk cieš no galvassāpēm, saaukstēšanās slimībām, depresijas. Toties retāk tika atklātas sirds un asinsvadu saslimšanas un alerģijas. Uztura īpatnību dēļ ziemā mammas piens šajā periodā ir mazāk bagāts ar uzturvielām. Turklāt "ziemīšiem" trūkst D vitamīna, ko vasaras bērni no pirmajām dzimšanas dienām saņem ar sauli. Toties ziemas gaisā nav ziedputekšņu un citu alergēnu. Tomēr citi zinātnieki uzskata, ka ziemas mazuļiem ir spēcīga veselība, jo mammas grūtniecība noritēja laikā, kad bija daudz augļu un dārzeņu, saules un vairāk iespēju kustēties.

Ceļot, mainot laika joslas, ir grūtāk

Bērni smagāk panes laika joslu maiņu ceļojumos un grūtāk piemērojas režīma maiņai. Arī pulksteņa pagriešana "ziemīšiem" nopietnāk ietekmē miega režīmu. Jebkura aklimatizācija, gadalaika maiņa, adaptācija jaunā vidē ziemā dzimušajiem notiek grūtāk. Daži pētījumi atklāj, ka ziemā dzimušiem cilvēkiem biežāk tiek diagnosticētas tādas psihiskās saslimšanas kā šizofrēnija un viņiem kopumā ir augstās psihisko saslimšanu risks.

Decembrī dzimušie – ilgdzīvotāji

Vairāku tūkstošu Eiropas ilgdzīvotāju biogrāfijās atklājas, ka daudzi no viņiem dzimuši decembrī. Iespēja nodzīvot līdz 105 gadiem decembrī dzimušajiem ir par 16% lielāka nekā citos mēnešos dzimušajiem.


" class="splitterNextpage">

"Ziemīši" ir aktīvi un enerģiski. Pētot 5,5 tūkstošu tīņu dienas gaitas, izrādījās, ka ziemā dzimušie ir daudz aktīvāki un kustīgāki par citiem. Ziemā dzimušie, kas uzsāk skolas gaitas pilnos 7 gados, jūtas par savām spējām arī daudz pārliecinātāki, jo skolu uzsāk pašā piemērotākajā attīstības periodā.

Biežāk dzimst pirms laika

Ziemas bērni bieži „atskrien” nedēļu agrāk pirms ārstu prognozētā laika. Iespējams, ka tas ir saistīts ar sezonālajiem ziemas vīrusiem, ar kuriem slimo topošā mamma. Ja mazulis šī iemesla dēļ piedzimst krietni agrāk un ar zemāku svaru, tad tas atkal var atstāt ietekmi uz kopējo veselības stāvokli. Visīsāko laiku mammas puncī uzturas bērni, kas ieņemti laika periodā no maija līdz janvārim. Ziemas laikā dzimušajiem retāk tiek diagnosticēta tuvredzība, toties biežāk – tālredzība. Turpretim vasarā dzimušajiem par 24% biežāk ir tuvredzības problēmas.

Lieliska atmiņa

No novembra līdz martam dzimušajiem ir vidēji statistiski labāka atmiņa par citos mēnešos pasaulē nākušajiem mazuļiem. Labāka atmiņa un labākas koncentrēšanās spējas ir viena no rakstura īpašībām "ziemīšiem".
.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!