Ir mainījušies priekšstati par to, kas tiešām ir svarīgs zīdaiņa attīstības nodrošināšanai. Ja iepriekš uzskatīja, ka jauni iespaidi un jauna papildus informācija ir viens no stimulējošiem attīstību faktoriem, tad tagad zinātnieki sākuši par to šaubīties.

Turpinot pētīt faktorus, kas ietekmē bērnu smadzeņu attīstību, zinātnieki par ļoti svarīgu atzinuši klusumu un pēc iespējas nemainīgākus apkārtējos apstākļus.

Vecāki, kas vēlas savam bērnam radīt ideālus apstākļus veselīgai augšanai, vispirms rūpējas par klusumu. Troksnis, haotiskas skaņas, klaigāšana ļoti slikti ietekmē bērna emocionālo un psihisko attīstību, uzskata Jeilas universitātes pētnieki.

Eksperimentos ar zīdītājiem pierādījies, ka trokšņa ietekmē smadzenēs veidojas mazāk asinsvadu un tie sliktāk apasiņo smadzenes. Visdrīzāk, ka tas pats notiek arī cilvēkbērnu organismā. Turklāt negatīvā iedarbība izpaudās jau pie samērā zema trokšņa līmeņa, piemēram, stundām ilgi ieslēgta televizora, strādājošas veļas mašīnas un trokšņainas ielas skaņām. Nozīme ir ne tikai fona trokšņa skaļumam, bet arī ilgstošam, nepārejošam troksnim. Sevišķi slikti tas ietekmē bērnus līdz 2 gadu vecumam.

Neirologs Džeimss Grutzendlers pieļauj, ka ilgstošs troksnis traucē asinsvadu veidošanās procesu smadzenēs, kas var būt iemesls arī hipertonijas un diabēta attīstībai.

Lielākā daļa mūsdienu bērnu aug pārāk trokšņainā vidē, tāpēc vecāki tiek aicināti pēc iespējas vairāk rūpēties tieši par klusu, mierīgu apkārtni. Ir ieteikumi bērnus midzināt ar klusu, monotonu skaņu fonā, tomēr neirologs uzskata, ka šis pētījums ir pietiekams pamats atteikties no šāda midzināšanas veida.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!