Pusaudža miega daudzumu un kvalitāti joprojām lielā mērā nosaka viņa vecāki un ietekmē arī draugu ieradumi. Miega režīms īpaši svarīgs ir tieši 12 – 15 gadu vecumā, kad mācību slodze skolā palielinās un miega trūkums var būt par iemeslu pārslodzei un veselības problēmām, raksta žurnāls " Journal of Health and Social Behavior".

Bērni, kuru došanos pie miera joprojām kontrolēja un noteica vecāki, necieta no miega režīma traucējumiem un veiksmīgāk tika galā ar mācībām.

Līdzīga ietekme ir arī draugiem – ja jūsu bērna draugi ievēro režīmu, labi mācās un laicīgi dodas pie miera, šos ieradumus pārņem arī pārējie kompānijas biedri.

Pusaudžiem samērā bieži tiek novēroti miega traucējumi. Līdz šim par galveno iemeslu uzskatīja hormonālās izmaiņas un miega hormona melatonīna trūkumu organismā. Par miega problēmām tīņu gados biežāk sūdzas meitenes un jaunieši, kas ilgas stundas pavada pie datora un sociālajos tīklos. Zēniem miega problēmas ir retāk. Televizora skatīšanās aizmigšanu netraucē, toties miegs ir trauksmains un saraustīts. 

Kopumā mūsdienās tīņi guļ nepilnas 7 stundas diennaktī, kas ir par maz augoša organisma enerģijas rezervju atjaunošanai. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!