Ģimenes attiecībās nepastāv tāda lieta kā perfekcija. Pat ja mēs ar saviem ģimenes locekļiem satiekam gluži labi, ilgstoša uzturēšanās ģimenes locekļu sabiedrībā Ziemassvētku brīvdienu laikā var sākt kaitināt pat vismiermīlīgākos raksturus.
Nobrieduši un gudri pieaugušie bieži vien brīnās par to, ka, esot kopā ar ģimeni, viņi atkal sāk justies un izturēties tā, it kā viņi atkal būtu 10 gadus veci. Ja bērnībā svētku brīvdienas bijušas konfliktu un sarūgtinājumu laiks, arī vēlāk Ziemassvētki var atsaukt atmiņā sāpīgas atmiņas.

Ikvienam no mums ģimenē ir savas problēmas. Dažkārt konflikts var rasties tad, ja tu vēlies darīt kaut ko, kas nesaskan ar tavas ģimenes ierastajām tradīcijām. Varbūt, ka tu vēlies doties atpūsties uz dienvidiem, nevis pavadīt brīvdienas mājās. Bet varbūt tu nevēlies doties uz baznīcu. Varbūt tu vēlies ar ģimeni pavadīt tikai vienu dienu, nevis veselu nedēļu.

Daži padomi, kā svētku laikā tikt galā ar stresu ģimenē:

1. Parūpējies par savām vajadzībām
Padomā par to, kā tu vēlētos izmantot šo svētku laiku. Ir tik viegli padoties un pielāgot savus plānus tam, ko no tevis sagaida mamma vai tante. Taču arī tavas vēlmes un vajadzības ir svarīgas, un prioritātes ar laiku mainās. Varbūt tu tagad dzīvo kopā ar partneri un vēlies pavadīt laiku kopā ar viņa vecākiem. Varbūt tev ir bērns un tu gribi būt kopā ar savu jauno ģimeni.

Esi godīga pati pret sevi un atzīsti savas vēlmes. Pēc tam informē tuviniekus par to, kā tu esi iecerējusi šīgada brīvdienas saplānot citādi nekā parasti. Nepakļaujies viņu sarūgtinājumam vai dusmām. Tā ir viņu problēma. Tavs pienākums ir organizēt savas brīvdienas tā, kā tev pašai šķiet labāk. Saviem radiniekiem tu vari parādīt iejūtību un sapratni, taču nepakļaujies viņiem. Tu pati esi labākā tiesnese savām vajadzībām.

2. Esi reālistiska
Negaidi, ka svētku prieks izlīdzinās visas ģimenes attiecību problēmas. Ģimenes stress un konflikti svētku brīvdienu laikā nepazudīs, tie pat var saasināties. Esi reālistiska un sagatavojies iespējamajiem konfliktiem, lai tie tevi nepārsteigtu nesagatavotu un tu tos vieglāk varētu pārciest.

3. Ja rodas konflikts, proti ar to tikt galā
Svētku brīvdienas nav piemērotākais laiks konfliktu risināšanai. Ģimenes attiecību problēmas labāk risināt nesteidzīgā garā visa gada laikā, nevis rīkot skandālu Ziemassvētku vakariņu laikā. Ja tavi vecāki sāk strīdēties, atstāj istabu. Ja māsa vēlas sākt ar tevi ķildu, centies ar savu atbildi neprovocēt viņu tālākam konfliktam. Centies jau iepriekš izstrādāt aizsardzības plānu. Padomā par to, ko vari ģimenes locekļi tev varētu pateikt, lai izvestu tevi no pacietības, un izdomā stratēģiju, kā novērst saspīlējumu. Ignorē indīgās piezīmes vai saki: "Es nevēlos ar tevi strīdēties, labāk baudīsim šo laiku kopīgi."

4. Priecājies par iespēju pabūt kopā
Lai kā tavi ģimenes locekļi spēj tevi nokaitināt, viņi ir tavējie un tu viņus mīli. Ja tu svētku brīvdienas esi izvēlējusies pavadīt kopā ar viņiem, atrod iespēju priecāties par tām radinieku īpašībām, kuru dēļ tu viņus mīli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!