Foto: PantherMedia/Scanpix
Ir frāzes un tēmas, kuras labāk neteikt un neaizskart, ja jūsu draugu lokā ir pāri ar bērniem un draugi, kuriem pašlaik bērnu nav un, iespējams, arī nebūs. Nevainīgi domāts teikums var izrādīties bīstams zemūdens akmens, kas var būt iemesls draudzīgo attiecību iziršanai.

Kad jums beidzot būs bērni?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja jums ir bērni, iespējams, ka ar šo jauko piedzīvojumu un nesalīdzināmo pieredzi gribas dalīties arī ar saviem tuvākajiem draugiem. Bet šis jautājums ir ļoti kutelīgs! Nezinot pāra patiesos iemeslus, kāpēc viņiem nav bērnu, neuzdodiet vismaz šo jautājumu publiskās vietās vai pie svinību galda. Ir cilvēki, kas dzīvi bez bērniem izvēlas apzināti, bet liela daļa pie mazuļa netiek medicīnisku problēmu dēļ. Šādas jautājums var uzjundīt daudz sāpīgas emocijas, bet ja to vēl redzēs arī sveši cilvēki... Nenodariet to saviem draugiem!

Mēs vienmēr esam gribējuši ģimeni!

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja ģimene jums pirmkārt nozīmē kopīgus bērnus, tad tiem pāriem, kam bērnu nav, šī frāze var izklausīties kā apvainojums - "Jūs nemaz neesat īsta ģimene". Patiesībā ģimenēm ir dažādas formas – ar bērniem, bez bērniem, tikai kopā ar mammu, citiem ģimene ir arī viņu kaķis un suns. Galvenais, lai visi ir apmierināti!

Es aicinu tikai vecākus ar bērniem

Foto: PantherMedia/Scanpix

Uzskatīt, ka bērni ir norma, bet cilvēki, kuriem nav bērni – neveselīgs un patoloģisks izņēmums, nav īsti draudzīgi. Tāpēc aiciniet ciemos ne tikai tās ģimenes, kuras ir līdzīgas jums, bet arī pārus un cilvēkus bez bērniem. Daži bezbērnu pāri tiešām ne īpaši labi pacieš bērnu radīto kņadu un nekārtību, bet ļaujiet viņiem pašiem izlemt – apmeklēt ģimenes ballīti vai nē.Par lēmumu neapvainojaties.

Tev gan veicās – tiec ceļojumos, vari izšķērdīgi iepirkties un gulēt, cik tīk

Foto: PantherMedia/Scanpix

Arī tie, kam nav bērni, protams, spēj novērtēt, cik daudz darba, pacietības, negulētu nakšu un enerģijas bērnu audzināšanā ir ieguldījuši vecāki. Tomēr skaļi izteikta skaudība par to, ko var atļauties cilvēki bez bērniem dažreiz var izklausīties kā apvainojums mūsu slinkumā, neizlēmībā un negribēšanā ieviest bērnus.

Neaizmirstiet par izsargāšanos!

Foto: PantherMedia/Scanpix

Joku par to, ka bezbērnu pāriem stiprāk jāpiedomā par kontracepciju, dažreiz "izmet" situācijās, kad bērni taisa pārāk lielu jezgu un niķojas. Patiesībā reti kurš bezbērnu pāris lēmumu par dzīvi bez bērniem ir pieņēmis tāpēc, lai nebūtu jācīnās ar bērna pārejošajiem niķiem. Nevajag bezbērnu cilvēkus uzskatīt par naiviem vai ne īpaši gudriem. 

Kaķis vai suns tev laikam ir bērna vietā

Foto: AP/Scanpix

Vientuļiem cilvēkiem mājdzīvnieki tiešām bieži vien ir svarīgi un mīļi ģimenes locekļi. Tomēr žēlīgā un līdzjūtīgā tonī izteikta frāze liek domāt, ka tos, kam nav bērnu, ir jāmierina un jāžēlo. 

Es ļoti atvainojos – biju tika aizņemta ar bērniem, ka nebija laika atbildēt uz zvanu!

Foto: PantherMedia/Scanpix

Nesāciet ikvienu komunikāciju ar atvainošanos par to, ka jums ir bērni un jūs nespējat plānot savu laiku precīzi. Visiem ir skaidrs, ka bērni prasa papildus enerģiju, bet arī tiem, kam bērnu nav, dzīve ir steidzīga un pietiekami aizņemta.

Tu tāpat nesapratīsi!

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ir daudz lietas, kuras saprot tikai tie, kas paši to ir piedzīvojuši. Bērnu audzināšana ir viena no tām. Iespējams, ka tiem, kuriem bērnu nav, nemaz neinteresē bērnkopības nianses, bet neļaujiet atšķirīgajiem dzīves veidiem un ģimenes modeļiem kļūt par iemeslu patiesas draudzības iziršanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!