Foto: http://instagram.com/lonijane
ASV un citās attīstītajās Rietumu valstīs novēroja jauna, bīstama tendence – grūtnieces, kas badojas, lai nezaudētu slaidās ķermeņa aprises. Grūtnieces kaunas no sava dabiskā apaļuma un izvēlas badoties. Šo negatīvos ēšanas traucējumus dēvē par "Mummyrexia" vai "Pregnorexia", raksta portāls "Parents". Kāda austrāliete savā Insagram lapā stāsta, ka pārtiek pārsvarā no banāniem un augļu smūdijiem. Fotogrāfijā, kas ir ielikta viņas profilā, sieviete ir jau 32. grūtniecības nedēļā.

Grūtnieču badošanās atspoguļo sabiedrības absurdos skaistuma ideālu sekas. Skaistuma standartu ietekmē arvien vairāk sievietes izjūt milzīgas bailes zaudēt kontroli pār savu ķermeni, un grūtniecības radītās izmaiņas ir jo īpaši liels šoks. Britu pētījumi norāda, ka 8% sieviešu grūtniecības laikā cieš no ēšanas traucējumiem, pieļaujot, ka skaitlis varētu būt vēl augstāks. Bet ASV Denveras ēšanas traucējumu atveseļošanas centra pētījums liecina, ka grūtniecības laikā 30 procenti ASV dzīvojošo sieviešu pietiekami nepieņemas svarā, taču ne visas ciešs no ēšanas traucējumiem.

Badošanās gadījumos vispirms ļaunu sev nodara māte, jo ķermeņa prioritāte ir aizgādāt barības vielas mazulim. Taču līdz ar mātes ēšanas traucējumiem paaugstinās priekšlaicīgu dzemdību risks, kā arī var būt traucēta augļa attīstība. Grūtniecības laikā sievietēm ir normāli pieņemties svarā par 10 līdz 15 kilogramiem. Ja mātes dzemdē augļa, placentas un augļa ūdens svars kopējais svars nesasniedz 7 kilogramus, mātes badošanās pievārē arī bērnu, brīdina speciālisti. Sievietes, kas grūtniecības laikā cietušas no ēšanas traucējumiem, pēc dzemdībām daudz biežāk piedzīvo arī pēcdzemdību depresiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!