Foto: AFP/Scanpix
Arvien vairāk vecāku saviem jaundzimušajiem izvēlas starptautiskus vārdus, kas ir labskanīgi gan latviešu, gan angļu valodā. Pavisam maz ir tādu, kas saviem bērniem dod latviskus vārdus, vēsta LNT raidījums "900 sekundes".

Kāda jaunā māmiņa nupat dzimušajai meitiņai devusi vārdu Kselīna Letīcija, jo vēlējusies savam bērniņam retu un neparastu vārdiņu. Statistikas pārvaldes datos šāds vārds nevienam vēl nav reģistrēts.

2013. gadā reģistrēti arī citi neparasti meiteņu vārdi – Leina, Džoija, Debora, Madrija, Sevara, Petra, Bille. Zēniem – Rails, Ksanders, Greisons, Zemgus, Vincs, Lars, Audris.

Parasti dzimtsarakstu nodaļās vecāku izvēli respektē un no ievēlētā vārda likšanas neatrunā. Rīgas Ziemeļu dzimtsarakstu daļas inspektore Lolita Ozoliņa gan atgādina, ka ne visiem vārdiem ir vārdadienas.

Populārākie pagājušā gada bērniem liktie vārdi ir Roberts (267), Markuss (228), Gustavs (208), Daniels (206) un Artjoms (195), bet meitenēm Sofija (255), Marta (225), Emīlija (221), Anna (212) un Alise (208). Roberts pirmajā pieciniekā turas jau 15 gadus. 


Pirms 20 gadiem topā bija pavisam citi vārdi – Jānis, Artūrs, Edgars, Kristaps un Mārtiņš, bet meitenēm – Kristīne, Laura, Elīna, Linda un Santa. Kopš 2000. gada Jānis vairs neiekļūst pat Top 5.
Ja vēl 90. gadu pirmajā pusē vārdu Jānis gadā ielika 600 – 700 zēniem, tad šogad tie ir labi ja 100 mazie puikas. Tikpat rets vārds nu jau kļūst arī Pēteris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!