Latviešu paruna "Kas par daudz, tas par skādi" attiecināms arī ir tiem produktiem, ko lietojam ikdienā, dažu no tiem par pieņemot par veselīgu un noderīgu. Dzērienu topu, kurus bērniem un tīņiem jālieto ar mēru, izveidojos veselīgā uztura portāls "Activebeat.com".

Piena kokteilis

Piena kokteili amerikāņu zinātnieki nosaukuši par pašu kaitīgāko dzērienu, ko vecāki par pasniegt saviem bērniem. Tajā esot daudz cukura un daudz tauku, kas nekādā gadījumā nav veselīgi augošam organismam. Izpētes grupā tika iekļauti 100 skolnieki, kas katru dienu izdzēra glāzi piena - šokolādes kokteiļa. Ar laiku smadzenes sāka šo gardo dzērienu pieprasīt, jo izveidojās kas līdzīgs narkotiskai atkarībai.

Cukurs vistiešākajā veidā stimulē smadzenēs tos centrus, kas atbild par emocionālo labsajūtu. Līdzīgi smadzenes sāk darboties tad, kad mēs regulāri ēdam saldumus lielos daudzumos - tās pierod un pieprasa šo mākslīgo labsajūtas veidotāju. Piena kokteiļu kaitējumus palielina tas, ka cukurs sajaukts ar piena taukiem veicina aptaukošanos.Tātad par veselīgo piena kokteiļu sastāvu vairāk jāuztraucas bērniem, kuriem ir nosliece uz apaļumiem.

Ko no tā secināt? Dzeriet piena kokteiļus, bet izvēlaties pareizās sastāvdaļas - svaigi saldi augļi un piens nekaitēs, ja vien dzērienu nepapildināsiet ar pāris karotēm cukura un šokolādes piedevu.

Gāzētie dzērieni

Gāzētie dzērieni satur milzīgu daudzumu cukura vai vēl sliktāk - mākslīgo saldinātāju aspartāmu. Aspartāms jeb E951 ir mākslīgais saldinātājs, kas tiek pievienots produktiem, uz kuriem liek uzrakstu "Bez cukura".  Aspartāms ir kaitīgāks par dabīgo cukuru, tas izraisa nervu šūnu bojājumus un veicina vairākas smagas saslimšanas, piemēram, cukura diabētu. Vēl lielāks kaitējums ir milzīgais dažādu krāsvielu, aromatizētāju, garšas veidotāju klātbūtne sintētiskajos dzērienos.

Populārākais gāzētais saldinātais dzēriens ir Coca - Cola. Kā norādīts uzņēmuma mājas lapā, 250 ml Coca-Cola satur 26,5 gramus cukura un tas ir apmēram tikpat cik tāds pats tilpums apelsīnu sulas.  Rīgas Stradiņa universitātes Uztura laboratorijas vadītājs Zigurds Zariņš atzīst, ka Coca-cola sastāvdaļas gan ir dabīgas, bet risks slēpjas lielajā kofeīna daudzumā.  Sadzeroties kolu pirms miegs, bērni nevar aizmigt, jo tā ietekme ir līdzīga kafijas ietekmei uz pieaugušajiem.

Sulas

Foto: Shutterstock

Kas tad vaina sulām!?  Problēma ir tikai tās daudzumā, ko drīkst izdzert vienā reizē. Sula tiek uzskatīta  par ēdienu, pie tam svaigā veidā tas ir smags un koncentrēts ēdiens, ko kuņģim ir ļoti grūti pārstrādāt. Īpaši tas attiecas uz svaigu biešu un kāpostu sulām.  Tāpēc pediatri neiesaka dod koncentrētas sulas bērniem līdz viena gada vecumam.

Svaigās sulās ir daudz ogļhidrātu, kas kairina jūtīgo mazuļa zarnu traktu un pārslogo aizkuņģa dziedzeri, kas nespēj saražot fermentus sulas fruktozes pilnvērtīgai pārstrādei.  Aizkuņģa dziedzeris uz pilno slodzi sāk darboties tikai divu, triju gadu vecumā. Tāpēc vismaz līdz pusotra gada vecumam suliņas bērniem iesaka atšķaidīt ar ūdeni.

Ja sulu dzer pareizi, tas ir lielisks minerālvielu un vitamīnu avots. Der atcerēties, ka svaigi spiesta sula ir dzīva apmēram 20 minūtes.

Kafija

Foto: PantherMedia/Scanpix

Neviens nešaubās, ka kafija noteikti nav dzēriens bērniem.  Tā stimulē nervu sistēmu un ietekmē bērna uzvedību, spēju koncentrēties un miega režīmu.  Ja bērns tiek pie savas mazāks kafijas tasītes regulāri, miega režīms var tikt izjaukts tik nopietni, ka nākotnē var nākties meklēt ārsta palīdzību.  Tā kā kafija dod īslaicīgu enerģijas pieplūdumu, ar ko bērna organisms nespēj tik galā, tad  rezultātā var tik traucēta organisma normāla augšana un attīstība. Kafija ietekmē arī sirds darbību un tās ritmu.

Ārsti, protams, neiesaka dot kafiju bērniem agrāk par tīņu vecumu. Izņēmums ir cigoriņu un zīļu kafijas, kas ir garšīgi un veselīgi dzērieni ar kafijai līdzīgu garšu.

Tomēr interesantus faktus atklāj kāds pētījums par Brazīlijas bērniem, kur mazuļi kafiju ar pienu sāk dzert daudz agrāk kā citviet pasaulē. Mazajiem brazīliešu bērniem retāk diagnosticē depresiju.

Tēja

Foto: PantherMedia/Scanpix

Melnā tējas ir diurētisks jeb urīndzenošs līdzeklis, kas no organisma izskalo mikroelementus - kāliju, kalciju, nātriju. Tie visi ir nepieciešami kaulu augšanai un stiprībai. Tāpēc arī ar tēju dzeršanu bērniem jābūt uzmanīgiem - daudz dzerot melno tēju, var kļūt trausli kauli.  Klasiskās tējas - melnā un zaļā, satur arī kofeīnu, tāpēc ir pietiekam stimulējošas un bērniem līdz skolas vecumam nebūtu jādod. Ierobežojumi neattiecas uz zāļu tējām, kuras var dzert arī mazi bērni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!