Foto: PantherMedia/Scanpix



Pārtikai, ko ēd topošā mamma, ir milzīga nozīme ne tikai mazuļa normālai, veselīgai attīstībai, bet arī prāta spējām. Ja sievietei organismā trūkst omega–3 taukskābju, tas var būtiski ietekmēt augļa smadzeņu attīstību un tālāko intelektuālo potenciālu. Turklāt veselīgo taukskābju trūkums ietekmē spējas veidot veselīgas sociālas un personiskas attiecības.

Prāta, komunikācijas spējas un pat sīkā roku motorika, izrādās, sāk veidoties vēl mammas vēderā, tāpēc ārsti iesaka ēst vairāk treknās zivis, kurās ir īpaši daudz omega – 3 taukskābes.

Bristoles universitātes pētnieki aptaujājuši 14 tūkstošus grūtnieču un viņu bērnu un secināja, ka omega – 3 trūkums grūtniecības laikā samazina bērna IQ spējas par 6 punktiem tālākā dzīvē.

Tā ir sensacionāla ziņa, jo līdz šim grūtniecēm ieteica piesardzīgi lietot taukos šķīstošos vitamīnus, tai skaitā zivis un jūras produktus. Tomēr arī tagad mēra sajūtai ir jābūt, jo netīro jūras ūdeņu dēļ zivis ir piesārņotas ar dioksīnu. Ja pusdienās ēdīsiet treknās zivis 2-3 reizes nedēļā, nepieciešamo devu saņems gan mazulis, gan sieviete.

Arī attiecībā uz riekstu ēšanu viedoklis vairs nav tik strikts. Ilgstoši
tika uzskatīts, ka izvairoties grūtniecības laikā ēst produktus, kas bērniem izraisa alerģijas, samazinās iespēja, ka bērnam nākotnē būs alerģijas. Piemēram, grūtniecēm neiesaka ēst zemesriekstus, kas ir viens no visalerģiskākajiem produktiem. Arī Keitai Mildtonei ārsti grūtniecības laikā ieteikuši atturēties no zemesriekstu un citu alergēnu lietošanas uzturā.

Pētījumi, kas veikti Bostonas universitātes Bērnu onkoloģijas izpētes centrā, liecina, ka tendence ir tieši pretēja – bērni, kuru mammas grūtniecības laikā ēda riekstus, retāk cieš no jebkura veida alerģijām, rakstīts žurnālā "JAMA Pediatrics". Jo agrāk bērns sastopas ar alergēnu, jo mazāka iespēja, ka viņa organisms pret konkrēto produktu reaģēs ar paaugstinātu jūtību.

Turklāt tēva ēdienkartei ir ne mazāka ietekme topošā mazuļa. Ja topošā tēva uzturā trūkst folskābes vai B6 vitamīna brīdī, kad notiek apaugļošana, tad tas var veicināt augļa patoloģijas vai agrīnus spontānus abortus. Arī rieksti ir vērtīgs taukskābju avots. Sevišķi daudz omega taukskābju ir valriekstos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!