Vai kāds ir redzējis resnu francūzi? Veselīga dzīvesveida eksperte, amerikāniete Rebeka Plantera (Rebeca Plantier), kas vairākus gadus dzīvojusi Francijā, apkopojusi veselīgas ēšanas principus, kurus ievēro lieli un mazi francūži. Franču ēšanas noslēpums ir ne tikai "ko" ēst, bet arī - cik daudz, kad un kāpēc ēst tieši šos produktus.

Ēd, bet ar īstajām pauzēm

Francūži uzskata, ka dienā pilnīgi pietiek ar trim kvalitatīvām maltītēm. Bērniem vēl tiek piedāvātas uzkodas pēc atnākšanas no skolas. Visbiežāk tā ir šokolāde, kāds auglis vai īpašs franču stilā vārīts ābolu ievārījums. Tā kā uzkodu nav daudz, tad pienākot īstajai ēdienreizi, mazais francūzis ir izsalcis un paēd labi.

Izvēlies īstu ēdienu un krietnu porciju

Ēdot trīs reizes dienā un neuzkožot starp ēdienreizēm, droši drīkst pamatmaltīšu laikā likt pilnu šķīvi un ēst cik uziet. Franču maltīte sastāv no startera jeb vieglas uzkodas pirms pamatēdiena, tam seko sātīgs pamatēdiens, noteikti siers un deserts. Ēdot noteiktos laikos, organisms pierod pie noteikta režīma un neapjūk – ja gribas padzerties, tas raida slāpju signālu, bet ja gribas ēst – tad ziņo, ka ir izsalcis.Laicīgi sāk izdalīties kuņģa sula un apēstais ēdiens kārtīgi tiek pārstrādāts.

Vienas skolas kafejnīcā komplektētas ēdienreizes piemērs:

  • Starteris: zaļie salāti
  • Pamatēdiens: cepts cālis, zaļās pupiņas
  • Mājas siers vai salds jogurts
  • Desertā: ābolu un apelsīnu šķēlītes.

Izvēlieties ūdeni

Var teikt, ka franču bērni kalorijas šķidrā veidā gandrīz neuzņem. Dzēriena vietā viņi izvēlas gāzētu vai negāzētu ūdeni. Pieaugušie atļaujas vīna glāzi.

Neēdiet skrienot

Francijā redzēt uz ielas ēdošu cilvēku ir gandrīz neiespējami. Kārtīga francūža mašīnā neesot par kafijas krūzīšu turētaja, viņi cenšas neēst ātrāk uzkodas, kas aprijamas skrējienā. Ģimenes ēd pie galda, neskatoties ar vienu aci televizorā, bet ar otru – datorā.

Viegla ēšana pirms miega

Galvenā ēdienreize ir vēlā pēcpusdienā, ko var uzskatīt par pusdienām. Vakariņas ir pēdējā ēdienreize. Tad izvēlas vieglu ēdienu – zupas, salātus, kādu omleti ar dārzeņiem, vienkārši pagatavotas pastas, jogurts vai augļi. Ar nepārslogotu kuņģi miegs labāks! Pēc vakariņām neviens uz virtuvi un tuvāk ledusskapim nelavās.

Izgaršo ēdienu un uzmini sastāvdaļas

Francūži ir izsmalcināta ēdiena baudītāji, bet ne tikai. Viņiem patīk runāt par ēdienu, apspriesta tā garšas nianses, sastāvdaļas un kā tās kombinējas. Pie kopīga ģimenes galda sēžot, sarunās jau no bērna kājas iesaistās mazākie ģimenes locekļi. Viņi iemācās, kas tiešām ir labs ēdiens un kā to izbaudīt.

Sāciet gatavot kopā

Francūži mīl gatavot. Mācīties šiverēt pa virtuvi viņi sāk agri. Jau mazam divgadniekam tiek uzticēts nomizot, piemēram, ābolu. Vēl viena kopīga ģimenes nodarbe, kas gan paver jaunas sarunu tēmas, gan iemāca, kas ir kvalitatīvs, mājās gatavots ēdiens. Lielāki bērni mācās gatavot pastas ar dārzeņiem vai cept vienkāršas šokolādes kūciņas. Tas viss veido attieksmi pret ēdienu un arī savu veselību.

Ēšana nav grēks, bet bauda

Ēšana ir viens no dzīves priekiem. Baudas līmeni nenosaka tas, cik ēdiens ir vienkāršs vai izsmalcināti pagatavots. Galvenais ir garša un process. Nekādas vainas sajūtas, ja runa ir par ēdienu! Tikai prieks un dzīves svinēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!