Foto: PantherMedia/Scanpix



Psiholoģe Tatjana Šišova komentē diskutablo jautājumu, vai vienīgais bērns ģimenē ir labi vai slikti? Psiholoģe norāda uz riska momentiem, ar kuriem būtu jārēķinās vecākiem, kuri audzina vienu bērnu. Par to, cik bērniem ir jābūt ģimenē, diskutē arī vecāki portālā "Cālis".

Vienīgais bērns ģimenē parasti necieš no vecāku uzmanības deficīta, viņam nav jākonkurē ar lielākajiem vai mazākajiem brāļiem un māsām par vecāku laiku un uzmanību. Dzīves sākums šādos siltumnīcas apstākļos ir viegls un patīkams.

Vienīgais bērns biežāk izaug ar egoistiskām rakstura iezīmēm un greizsirdīgs. Jau bērnībā viņš var izjust greizsirdības jūtas pret vecākiem, viņiem arī ir grūtāk samierināties ar faktu, ka viņa vienīgajam labākajam draugam ir arī citi draugi un kompānijas biedri.

Atšķirībā no ģimenēm, kurās aug divi, trīs un vairāk bērni, kas kopš mazotnes iemācās komunicēt savā starpā, vienīgais bērns nav trenēts šādām attiecībām, viņš arī grūtāk iekļaujas jaunā kolektīvā. Brāļu un māsu eksistence jau no agras bērnības dod lielāku drošības sajūtu tālākajā dzīvē.

Ja brāļi un māsās mācās gādāt viens par otru un rēķināties ar citu ģimenes locekļu vajadzībām, tādējādi gūstot arī pārliecību par savām prasmēm un spējām, tad vienīgajam bērnam šī dzīves skola iet secen. Skatoties uz vecākajiem ģimenes locekļiem, mazie ātrāk apgūst dažādas prasmes un iemaņas. Ne velti mammas zina, ka mazākais bērns ļoti bieži lasīt un rēķināt iemācās jau no tā vien, ka dzirdējis, kā mācās lielākais brālis.

Ir novērots, ka vienīgie bērni līdz pat bērnudārza gaitu uzsākšanai nespēlē lomu spēles. Lomu spēļu nozīme bērnu emocionālajā attīstībā  ir pierādīta.

Vēl viens risks - pāraprūpe. Mammai ir laiks un iespējas visu savu enerģiju veltīt savam vienīgajam mazulītim, tāpēc vienīgie bērni daudz ilgāk tiek uztverti kā maziņi un nevarīgi, lai gan lielākā daļa viņu vienaudžu jau sākumskolas pirmajās klasēs prot gan sviestmaizes sev pagatavot, gan kurpes aizsiet. Īpaša riska grupa ir vienīgie dēli, kurus mammas lutina līdz pat viņu kāzu dienai. Aizejot no mammas, rūpestus uzņemas sieva.

Pavisam citu skatījumu mītu par vienīgā bērna fenomenu publicējis laikraksts "Time Magazine".

Teksasas universitātes pētnieki analizēja gandrīz 2000 bērnu, kas ir vienīgie ģimenē un secināja, ka būtisku atšķirību šo bērnu uzvedībā nav. Vienīgais, kas viņu atšķīra no citiem bērniem, bija nedaudz augstāks intelekts un augstāka pašapziņa. Objektīvu apstākļu dēļ vienīgajiem bērniem ģimenē bieži viens ir labāka izglītība nekā tiem, kas bijuši spiesti konkurēt ne tikai par uzmanību, bet arī vecāku līdzekļiem, atklāj veiktais pētījums. 64% aptaujāto sieviešu ASV, kurām ir viens bērns, atzina, ka šāda lēmuma iemesls ir ekonomiskie apstākļi.

Saskaņā ar Eurostat datiem no Latvijas mājsaimniecībām, kurās ir bērni vecumā līdz 18 gadiem, 61,8% mājsaimniecību ir tikai viens bērns. Savukārt organizācijas „Papardes zieds” pirms gada veiktajā aptaujā 53% sieviešu atzina, ka gribētu divus bērnus. Uz jautājumu, kas ģimenēm traucē sasniegt vēlamo bērnu skaitu, izplatītākā atbilde bija nestabilitāte ienākumos. 


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!