Foto: PantherMedia/Scanpix



Holandes zinātnieki turpina pētīt, kādi ārējie faktori nelabvēlīgi ietekmē grūtniecības gala rezultātu. Ir gūti papildus pierādījumi, ka smēķēšana ietekmē bērniņa veselību un raksturu, raksta izdevums "Sunday Times". Smēķētājām biežāk dzimst bērni ar homoseksuālu orientāciju un zemāku intelektuālo potenciālu. Savukārt antidepresantu un alkohola lietošana, kā arī paaugstināts stress grūtniecības laikā veicina bērnu ar autiska spektra traucējumiem nākšanu pasaulē.

Pētījumā apstrādāti dati, kas iegūti laikā no 1939. gada līdz 1960. gadam, kas uzrāda acīmredzamu tendenci – dažādi apkārtējās vides piesārņojuma veidi, tai skaitā sievietes smēķēšana, un grūtnieces dzīvesveids vistiešākajā veidā ietekmē vēl nedzimušā mazuļa attīstību.

Smēķēšanas, alkohola un sadzīves piesārņojums dramatiski pasliktina nākamā bērna IQ, bet smagākajos gadījumos var būt par iemeslu autismam. Jaunākie pētījumi arī atklāj vēl vienu nepatīkamu kopsakarību – smēķējošo māšu bērniem ir lielāka iespēja nākotne kļūt par likumpārkāpējiem.

Gan fiziskā pārslodze, gan emocionāla rakstura problēmas un stress, arī antidepresantu lietošana grūtniecības laikā veicina stresa hormona – kortizola, izstrādāšanos organismā. Kortizols ietekmē augļa dzimumhormonu veidošanos. Ja šo dabisko procesu ietekmē ārēji nelabvēlīgi faktori, tad arī bērniņš var piedzimt ar netradicionālu orientāciju.

Savukārt estrogēni, kurus lieto sievietes, kurām ir spontānā aborta risks, var būt iemesls meiteņu biseksualitātei vai homoseksualitātei, apgalvo amerikāņu zinātnieki. Tajā pašā pētījumā pieļauta iespēja, ka sievietei, kurai ir vairāki dēli, organismā vairāk uzkrājies testosterons un jaunākajam dēlam ir lielāka iespēja piedzimt ar homoseksuālu orientāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!