Foto: PantherMedia/Scanpix



Ir neskaitāmas tēmas, par kurām jāpaspēj izrunāties vecākiem ar savām meitām līdz brīdim, kad mazais putnēns izspurdz no ligzdas. Trakajā noliegumu periodā - tīņa vecumā, visbiežāk sirsnīgām sarunām jau ir par vēlu, tāpēc par piemērotu laiku nopietnākām tēmām uzskata sākumskolas pirmās klases. Meitene vairs nav mazulis, bet vēl nav dumpīgajā dzīves periodā.

Godīgums un uzticēšanās

Foto: PantherMedia/Scanpix

Godīgums ir viena no tām tēmām, par kurām ar savu mazo meitu (protams, arī dēlu) var sākt runāt jau no pavisam agrīna vecuma, bet tuvojoties tīņa gadiem, jautājumi var kļūt arī komplicētāki. Kas ir godīgums, kā tas izpaužas un kāpēc tas ir svarīgi. Būt godīgam pret sevi un citiem ir daudz vienkāršāk nekā izdomāt dažādas atrunas un neiedomājamus iemeslus saviem pārkāpumiem un slepenajām gaitām. Godīgums nozīmē arī atklātas un nesamākslotas attiecības ar apkārtējiem. Iemāciet to, ka būt godīgam nav bīstami – par pārkāpumiem agrā bērnībā nestrostējiet, novērtējiet to, ka jums uzticas. Tīņa gados šī attieksme atmaksāsies ar uzviju – nebūs jāmin, kur palikusi pusaudze, kad vēlā vakarā viņa būs aizkavējusies pie draudzenes.

Reliģijas jautājums

Foto: PantherMedia/Scanpix

Subjektīva un sensitīva tēma. Ja ģimene ir ticīga, jautājums par to, kāda reliģija ir tuvāka un kādām vērtībām tic bērns, neradīs problēmas. Citādāk ir, ja ģimene nepiekopj nevienu no izplatītākajām reliģijām un jautājums par ticību vispār ģimenē nav aktuāls. Tas gan nenozīmē, ka meitene ar šo tematiku vispār nekur nesaskaras. Tāpēc drošāk būs aprunāties, vai viņa vispār tic Dievam. Ja jā, tad kāda reliģija viņai liekas pieņemamāka. Pašlaik pasaulē ir netradicionālo reliģiju uzplaukums, kuru vērtības mums var izrādīties vispār neizprotamas.

Saruna par seksu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Tēma, par kuru ar meitu būtu jārunā... tētim! Jūs nekļūdāties! Psihologi uzskata, ka attiecību un arī seksualitātes tēmas meitenei jāizrunā ne tikai ar mammu, bet arī ar tēti. Pieaugošajai meitenei ir īpaši svarīgi, lai viņas privāto dzīvi un drauga izvēli akceptētu tieši tēvs. Izrunājiet, kādi puiši jūsu meitai patīk, kā viņa redz romantiskas attiecības, kādas īpašības puišos novērtē visaugstāk. Te vieta arī sarunai par pirmo seksuālo pieredzi, kontracepciju un attieksmi pret intīmām attiecībām kopumā.

Diētas un veselība

Ļoti svarīga tēma – ārējais izskats, slaidums, veselīgs dzīvesveids un, protams, diētas! Anoreksija un bulīmija ir laikmeta epidēmijas, kas skar tieši jauniešus. Tīņa gados sabojāta veselība ar nepareizu, drastisku un veselībai kaitīgu diētu vai pat badošanos vēlāk var atspēlēties ar nopietnām ginekoloģiskām problēmām un neauglību. Kamēr meitene maziņa, iemāciet, ko nozīmē veselīgs ēdiens un parādiet, kā izskatās sievietes, kas badojas. Pastāstiet, cik smaga saslimšana ir anoreksija. Rādiet piemēru arī pati – veselīgs uzturs un aktīvs dzīvesveids

Kritiskās dienas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Saruna par mēnešreizēm, iespējams, mulsina, bet tā nav atliekama vai uzticama kādam citam. Mamma un meita par to var aprunāties jau meitas 5 - 7 gadu vecumā. Kā sākt šo sarunu? Portālā "Cālis" mammas stāsta, kā uzsākušas delikāto tēmu. Ņemiet vērā, ka mūsdienās meitenes emocionāli un arī fizioloģiski kļūst nobriedušās agrāk. Tāpēc šo sarunu labāk uzsākt laicīgi, nekā par vēlu.

Naudas jautājums

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pieaugušie zina, ka nauda nekrīt no debesīm. Bet ar bērniem par naudas plānošanu un tērēšanu parasti nerunājam. Liekas, ka tas ir pašsaprotami un tādiem niekiem vispār nav laika. Jo agrāk iemācīsiet plānot savu personīgo mazo budžetujo vieglāk meitene iemācīsies tikt galā ar savām finansēm.

Stils un izskats

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kur mazo vai lielo meiteni neinteresē stils un izskats? Svarīgi iemācīt, ka stils – tas nenozīmē uzvilkt mugurā visu pašu modernāko un dārgāko. Tajā pašā laikā mammai nebūtu pilnībā jādiktē mazas meitenes ģērbšanās stilu. Kad vēl, ja ne dārziņa izlaidumā, uzvilkt rozā princeškleitu? Jau lielākai meitenei māciet smalko robežu starp stilu, modi un vulgāru izskatu.

Runājiet par higiēnas jautājumiem. Lai zem košā nagulakas kārtas nebūtu jāslēpj netīri nagi. 

Attiecības un kāzas

Jau laikus jānovelk skaidra robeža, ka pienāks brīdis, kad jaunā sieviete aiziet no mammas mājas un izveidos savu ģimeni. Baltā kleita un kāzas ir tēma, ko meitene varētu pārrunāt arī ar tēvu, kas ir viens no svarīgākajiem vīriešiem mazās meitenītes dzīvē. Tēta pozitīvā un atbalstošā attieksme pret topošās sievietes sapņiem un cerībām iedrošinās meiteni, dos pašapziņu, ka viņa ir laba un mīlama. Kad pienāk skaistā kāzu diena, katrai meitenei ir svarīgi, lai līdzās būtu arī tētis!

Dzīvība un nāve

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vēl viens eksistenciāli svarīgs jautājums, par ko aprunāties ar savu augošo bērnu. Apspriediet ģimenes sistēmu, kādas tradīcijas piekopj jūsu dzimta attiecībā uz ģimenes vecajiem un slimajiem cilvēkus, attieksmi pret arī nāvi, iespējams, arī attieksmi pret abortiem, ja meitene jau ir tīnis. Tās visas ir sarunas, kas palīdzēs izveidot meitenes attieksmi pret svarīgiem jautājumiem un arī jums pašiem būs lielāka izpratne, kāda ir jūsu meitas vērtību skala.

Izmantoti materiāli no portāla "Cālis" forumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!