Vēlot saviem bērniem dzīvē to labāko, vecāki dažreiz izdara visu, lai rezultāts būtu tieši pretējs. Interneta vietnē "Huffingtonpost.com" apkopojusi tos uzvedības un attiecību modeļus, kuru dēļ bērni nākotnē var kļūt par stabiliem psihoterapeita dīvāniņa deldētājiem.

Ignorē un noliedz bērna emocijas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja bērns pauž skumjas, bailes vai dusmas, bet vecāki viņu par to izsmej, noniecina vai pat pazemo, tad mazais  secina, ka viņa sajūtas un emocijas ir nepareizas, nepieļaujamas vai slēpjamas. Bērns sāk slēpt gan pozitīvās, gan negatīvās emocijas, bet attiecības ar  vecākiem paliek distancētākas  un vēsākas. Kur tad palikusi vienīgā beznosacījuma mīlestība, ko cilvēks var saņemt savā dzīvē - no mammas un tēta?

Nenosaki robežas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja vecāki nenosaka skaidras robežas, kas ir pieļaujams, bet kas nav, tad bērnam nav skaidrs, cik tālu viņš drīkst iet savās izpausmēs un kur sākas nepieļaujamā robežas. Vecākiem ir jāiemāca, kas ir labs, kas slikts. Ja morālo un ētisko normu izprašana paliek bērna ziņā, tad viņš var tiktāl meklēt robežas, ka pārkāpj likuma un sociālās normas, vai arī izaug ar zemu pašapziņu un uzvedības problēmām.

Savu bērnu pataisi par savu draugu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ir labi, ja jūs esat bērnam arī draugs. Ja ir otrādi - bērns ir jūsu draugs, tad šāda emocionālā atbildība bērnam nav panesama. Būt par draugu nozīmē uzņemties daļu rūpju, stresa un uztraukumu par dažādām dzīves problēmām, kas piemeklējušas draugu. Vecāki drīkst būt noguruši, apjukuši, skumji, bet viņi nedrīkst būt bezpalīdzīgi un vāji, kā arī pārlikt atbildību uz bērnu pleciem, prasot viņiem padomu dažādās dzīves situācijās un attiecību kolīzijās. Mammai un tētim jāspēj pārliecināt - lai kas ar mums notiktu, mēs - pieaugušie, ar to tiksim galā.

Neizrādies jūtas pret savu partneri

Foto: PantherMedia/Scanpix

Partnerattiecībās jāvalda siltumam un mīlestībai pret savu dzīvesbiedru, un tas ir jāredz arī jūsu bērniem. Vēsas, distancētas attiecības, kuras iemācās bērnībā, skatoties uz saviem vecākiem, vēlāk nākotnē apgrūtinās veidot saskanīgas attiecības arī pašiem. Ja bērni regulāri dzird, ka vecāki taisās šķirties vai atgrūž viens otru, bērni jūtas nedroši, viņos krājas dusmas. Pat ja esat šķīrušies un attiecības ar jūsu ex ir vēsas un naidīgas,  bērnam tas ir smagi panesams. Tad ir vieglāk emocionāli attālināties no abiem vecākiem.

Pārmet neatkarību un piesaisti sev

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pārmest un emocionāli sodīt bērnu par to, ka viņš kļūst arvien neatkarīgāks, ir vēl viens veids, kā vienmēr likt justies vainīgam. Jau trīs, četru gadu vecumā mazulis sāk raisīties vaļā no mammas ietekmes un kontroles, bet tīņa gados separācija ir pati normālākā izpausmes, kas var būt augošai personībai. Ja šos procesus mēģina ierobežot, tad bērns aug bailīgs, nepārliecināts par sevi, paklausīgs. Bet paklausīgs cilvēks  ir bez iniciatīvas un nav spējīgas vadīts savu dzīvi pats.

Izturēties pret bērnu kā savu nerealizēto sapņu piepildītāju

Foto: PantherMedia/Scanpix

Gaidot, ka jūsu pēcnācējs kļūs balerīna vai dakteris, vai jebkas cits, par ko nekļuvāt jūs, nozīmē neuztvert viņu kā personību ar savām vēlmēm, bet gan kā jūsu pašu "pagarinājumu". Ja uzvedīsies labi un darīsi, ko māmiņa grib, tad tevi mīlēšu. Ja iesi pret mātes gribu, tad mīlestību nebūsi pelnījis. Izaudzis, viņš prasīs iegūt citu labvēlību, bet nejutīsies mīlestības vērts vienkārši par to, ka viņš ir.

Kontrolē bērna attiecības ar viņu draugiem

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pieskatot, komentējot un kontrolējot visas bērna attiecības - ar skolotāju, draugiem, pretējo dzimumu, kavēsiet bērna personības briedumu. Kļūdas attiecībās ar cilvēkiem ir neizbēgamas, bet tās arī māca, kā sadarboties ar citiem. Kļūdas sāp, bet arī norūda.

Pārspīlētas rūpes

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pārlieka gādība par mazulīti, kas iet jau vidusskolā, jeb pāraprūpe ir emocionālās vardarbības veids. Vecāki, kas atrisina bērna blēņu sekas un neļauj izjust sava padarītā nedarba rūgtumu, iemāca bērnam visatļautību. Bet dzīvē tas vienmēr nāk atpakaļ kā bumerangs un, ja bērnībā viss liekas tik viegli, tad vēlāk dzīvē var nākties smagi vilties - ne viss notiek tā, kā gribētos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!