ASV veikti gandrīz 70 pētījumi par bērnu lieko svaru un atklājies, ka 51% no aptaujātajiem un pētījumos iekļautajiem vecākiem savu bērnu lieko svaru un aptaukošanās tendences nemaz nav pamanījuši.

Bērnus, kuriem jau ir acīmredzamas svara problēmas, lielākā daļa vecāku uztver kā atbilstošus normai un apaļīgumu noraksta uz bērnu dabisko apaļumu, kas pāries, bērnam izaugot.

Interesanti, ka katrs septītais vecāks, kura bērnam ir normāls svars, uztraucas, ka viņa dēls vai meita ir pārāk tievs. Iespējams, ka uz apaļīgo bērnu fona bērni ar normālu svaru tiešām izskatās pārāk tievi.

Pediatri norāda, ka bērni, kuriem ir liekais svars, arī tīņa gados un pieauguši paliek ar noslieci uz aptaukošanos. Bērnībā radušās tauku šūnas nekur nepazūd un turpina funkcionēt un augt vēlākos gados, kā arī var būt par vienu no diabēta, sirds un asinsvadu saslimšanas cēloņiem.

Mediķi iesaka sava bērna svaru vērtēt pēc objektīvi nosakāmiem parametriem un izmantot ķermeņa masas noteikšanas indeksu. Piemēram, bērna svara un auguma proporcijas var noteikt arī Latvijā izveidotā lapā "Es augu".


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!