Foto: DELFI
Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) šodien demonstrēja uzreiz divus jaunumus, kas paredzēti priekšlaicīgi dzimušo bērniņu aprūpei. Mediķi tikuši pie jaunas, īpaši konstruētas "ātrās palīdzības" automašīnas modeļa, kas paredzēts priekšlaikus dzimušo un smagi slimu jaundzimušo bērniņu transportēšanai. Bet slimnīcā uzstādīts jauns, mūsdienīgs inkubators – "mājvieta" priekšlaikus dzimušiem bērniņiem.

Latvijā ik gadu apmēram 1000 mazuļi jeb 6% no kopējā bērnu skaita piedzimst priekšlaicīgi. No tiem Neatliekamās Medicīniskās palīdzības dienests uz BKUS pārved vidēji vairāk nekā 600 mazo pacientu, kuri Neonatoloģijas klīnikā ārstējas un aug 6 līdz 7 nedēļas.

NMPD direktors Armands Ploriņš īpaši novērtēja jaunā transporta lietderību. "Tas būtiski uzlabos palīdzības sniegšanu vismazākajiem pacientiem viņu dzīves sākumā – pirmajā mēnesī, kad bieži vien jācīnās par šo bērnu izdzīvošanu. Priekšlaikus dzimušiem un jaundzimušajiem ar smagām saslimšanām pirmajās dzīves dienās kritiska var izrādīties temperatūras svārstība par dažiem grādiem, liekas vibrācijas, infekciju risks," uzsver Ploriņš.

BKUS Neonatoloģijas klīnikas vadītāja Daiga Kviļūna skaidro, ka inkubators ir "mājvieta" priekšlaikus dzimušiem bērniem, kamēr viņi sasniedz vismaz 1600 gramu svaru vai jebkuram jaundzimušajam, kuram nepieciešama īpaša vide un aprūpe. Inkubatoros var uzstādīt katrai situācijai atbilstošu un nepieciešamu mikroklimatu, piemērot siltuma, mitruma, klusuma režīmu. Tāpat iespējams "ligzdiņu", kurā guļ mazulis, piemērot iespējami tuvu apstākļiem, kas bija, esot mammas vēderā. Klīnikā pašreiz ir 20 inkubatori, gada laikā katrā no tiem aug un attīstās 32 – 35 bērni.

Īpašais inkubators iegādāts par pasākumu organizatores Gundegas Skudriņas dāvināto naudu, kas tika iekasēta, pārdodot svinību padomu grāmatu "Lielā iedvesmas grāmata".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!