Foto: Shutterstock
Kā izrādās, murgus, ar ko naktīs reizēm nomokāmies, ietekmē mūsu dzimums. Pētnieki atklājuši, ka sievietēm un vīriešiem nepatīkamie sapņi ir visai atšķirīgi, vēstī "Women's Health".

Monreālas Universitātes pētnieki veikuši eksperimentu, kurā analizējuši 331 pieaugušā sapņus, tai skaitā nepatīkamos, kā arī murgus, kas fiksēti īpašā žurnālā. 

Izrādās, starp vienkārši nepatīkamiem sapņiem un murgiem valda atšķirība – murgi cilvēku var pamodināt arī nakts laikā, tomēr ceļoties tos, visticamāk, neatcerēsimies, savukārt ar netīkamajiem sapņiem cīnāmies visas nakts garumā, tos atminoties arī pēc modinātāja zvana noskanēšanas.

Pētījuma rezultātā tika atklāts, ka murgi un netīkamie sapņi krasi atšķiras starp sievietēm un vīriešiem.

Vīriešu murgos krietni biežāk atspoguļojas katastrofas, kari, pasaules gals un citas ievērojamas kataklizmas, kas sapnī apdraud dzīvību un sagādā nepatīkamas sajūtas, savukārt sievietes (23 procenti) biežāk murgo par nepatīkamām situācijām attiecībās ar tuviniekiem un draugiem, konfliktiem un krāpšanu, kas vidēji parādās arī 11 procentos vīriešu murgu.

Iemeslu, kāpēc sarežģījumi savstarpējās attiecībās biežāk parādās sieviešu sapņos, pētnieki skaidro ar faktu, ka sievietes spēcīgāk izjūt emociju svārstības. Sapņi, kas sākotnēji ir vien nepatīkami un atspoguļo kādu sociālu konfliktu, emociju spiediena rezultātā drīzāk pārvērtīsies murgā tieši daiļā dzimuma pārstāvēm, nevis vīriešiem.

Tiesa, kamēr sieviete sapņo par šausminošu strīdu ar savu draudzeni, vīrietis var nomocīties ar zombiju apokalipsi, kas ir ne mazāk biedējoša, rezumē pētnieki, uzsverot, ka veselīgam naktsmieram nepieciešama pareiza noskaņošanās miegam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!