Amerikas Pediatrijas akadēmija ziņo, ka vismaz viens mazulis dienā iet bojā no aizrīšanās ar kādu no pārtikas produktiem. Aizrīšanās un nosmakšanas  ir viens no izplatītākajiem nāves iemesliem bērniem līdz 14 gadu vecumam. Zemāk apkopots to produktu saraksts, kurus ēdot, visbiežāk notiek nelaimes gadījumi.


Hot-dogi

Mazie amerikāņi visbiežāk, izrādās, aizrijas no desiņām mīklā jeb hot-dogiem. Lai mazinātu risku, vecākiem ieteikts desiņu sagriezt gareniski un pēc tam vēl sadalīt neregulāras formas un dažāda izmēra gabaliņos.

Burkāni, āboli

Veselīgais oranžais dārzenis maziem bērniem, kuriem vēl nav kārtīgi attīstījušās košanas prasmes, var izrādīties bīstams. Burkānu iesaka iesaka pirms došanas sarīvēt. Tas pats attiecas uz āboliem.

Vīnogas

Lai arī mīkstas un sulīgas, vīnogas arī ierindojušās nosacīti bīstamo augļu topā, jo tām ir sēklas. Vīnogas iesaka sadalīt četrās daļās un noteikti izņemt sēkliņas. Norītās sēkliņas var pielipt pie barības vada un radīt elpošanas traucējumus. 

Rieksti

Cietie, drupanie rieksti ir paaugstinātas bīstamības našķis. Ja tādu apaļu riekstu norij veselu, tad ir ārkārtīgi liels risks nosmakt. Turklāt uzskata, ka rieksti ir īpaši alerģiski, tāpēc mazuļiem tos nevajadzētu  piedāvāt vismaz līdz brīdim, kad viņi paši spēj riekstus kārtīgi sakošļāt.

Tāpat vecāki tiek brīdināti par īpaši lipīgo un staipīgo zemesriekstu sviestu, ko labāk pasniegt uz krekeriem un nepiedāvāt maziem bērniem tieši alerģiju dēļ.

Cepamie zefīri

Arī Latvijā pie ugunskuriem arvien biežāk cepam un ēdam saldos, mīkstos zefīrus maršmalovus. Saldā, lipīgā un karstā masa burtiski var piecepties pie bērna maigās mutes gļotādas, atstājot nopietnu apdegumus,  tāpēc ar tiem - īpaši uzmanīgi.

Mazās apaļās konfektes

Zirnīšu veida konfektes, piemēram, "Tik-Tak" vai līdzīgi sūkājamie saldumi, tai skaitā košļenes, var tikt ievilktas elpceļos runājot vai smejoties. Cienājot bērnus ar šim našķiem, neļaujiet skraidīt apkārt un dauzīties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!