Foto: Reuters/Scanpix
Ņemot vērā, ka Latvijā ir liels ķeizargriezienu skaits un šāds dzemdību veids var atstāt nelabvēlīgu ietekmi gan uz sievieti, gan bērnu, Veselības ministrija (VM) plāno rast risinājumus, kā to skaitu mazināt. Paredzēts noteikt konkrētākas pazīmes ķeizargrieziena veikšanai, kā arī ierobežot slimnīcās maksas pakalpojumu - ķeizargrieziens pēc pacienta vēlēšanās, šodien raksta laiksraksts "Diena".

2012. gadā no 19 401 dzemdībām 4451 gadījumā veikts ķeizargrieziens. liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. 

2013. gada pirmajā ceturksnī ķeizargriezienu skaits bija samazinājies par vienu procentu, taču tik un tā tie bija 22% no kopējā dzemdību skaita, liecina VM apkopotā informācija. Dzemdību nama galvenā ārste Dace Rezeberga skaidro, ka ķeizargrieziens tiek izdarīts steidzamības kārtā gadījumos, kad ir apdraudēta mātes un bērna dzīvība, kad māte un auglis var ciest dzemdību laikā, vai plānveidīgi medicīnisku iemeslu dēļ. Šādos gadījumos ķeizargriezienu apmaksā valsts.

Savukārt, ja sieviete vēlas ķeizargriezienu bez medicīniski pamatota iemesla, par to jāmaksā viņai pašai. Dzemdību namā šādu pakalpojumu izvēlas raeti - apmēram reizi gadā. Tomēr ir daudz gadījumu, kad sieviete sākotnēji vēlas ķeizargriezienu, baidoties no sāpēm, bet, uzzinājusi par veidiem, kā notiek atsāpināšana, un par dabisku dzemdību plusiem, sieviete sliecas par labu fizioloģiskām dzemdībām.

Noteikt konkrētākas pazīmes gadījumiem, kad drīkstētu izdarīt ķeizargriezienu, nepieciešams, jo, pēc D. Rezebergas teiktā, to robežas patlaban ir izplūdušas. Taču tā neesot tikai Latvijas problēma, citās valstīs ķeizargriezienu īpatsvars sasniedz pat 60% no visām dzemdībām.

Jūrmalas slimnīcas Dzemdību nodaļas vadītāja Jolanta Bārbele - Mālniece stāsta, ka viņas nodaļā apmēram 10 reižu gadā sievietes pieprasa maksas ķeizargriezienu, uzskatot, ka dabiskas dzemdības bērnam var nodarīt lielāku kaitējumu nekā operācija. Tomēr tā nav - operācija jau pati par sevi rada lielāku komplikāciju risku. Sievietei šī operācija rada lielāku asiņošanas risku un var nelabvēlīgi ietekmēt nākamo grūtniecību. Ir arī gadījumi, kad bērns pēc ķeizara nokļūst intensīvās terapijas nodaļā, jo, piemēram, dabiskās dzemdībās bērnam no plaušām tiek izspiests viss šķidrums, bet ķeizargriezienā nē. 

Tāpēc viens no veidiem, kā ierobežot šādu izvēli, ir pakalpojuma augstā cena. Jūrmalas slimnīcā ķeizargrieziens pēc pašas vēlēšanās maksā 1707 eiro. 

Martā paredzēta darba grupas tikšanās, kurā mediķi un nozares pārstāvji spriedīs par šī jautājuma tālāku virzību. Tomēr, kā apliecina Veselības ministrijā, centieni samazināt ķeizargriezienu skaitu nav saistīts ar valsts finansējuma nepietiekamību šādām operācijām. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!