Saka, ka kārtot māju tad, kad tajā dzīvo mazi bērni, ir tikpat neauglīgi, kā tīrīt sniegu sniegputeņa laikā. Tomēr vismaz pacensties nepazust mantu, rotaļlietu un drēbju jūklī var mēģināt, ieviešot dažus vienkāršus kārtību uzturošus principus.

Mantu pret mantu


Nesteidzieties pirkt visu, ko iekāro bērns. Ne katra jauna, stilīga manta tiešām ir pirmās nepieciešamības lieta. Katrs lieks sīkums mājās aizņems vietu, katram nieciņam, kas maksā vien dažus centus, būs jāatrod sava vieta istabā, plauktā, uz galda. Pirms padoties čīkstēšana "Nu nopērc...", vienojaties, kur tieši šī manta tiks glabāta un kuru lieko, nevajadzīgo rotaļlietu, ar kuru vairs negrib spēlēties un kas ir apnikusi, mazulis ir gatavs atdot kādam citam. Tas liks izvērtēti, cik vajadzīga ir jaunā manta un iemācīs arī izvēlēties prioritātes.

Risinājums - kastēt


Foto: PantherMedia/Scanpix
Iegādājieties uzglabāšanas kastes, kurās salieciet rotaļlietas, ar kurām bērns vairs nespēlējas. Nemetiet ārā mantiņas, ar kurām pašlaik mazulis nespēlējas. Novācot tās no acīm, jau pēc pāris mēnešiem izrādīsies, ka agrāk apnikusī, bet tagad atkal aizmirstā mantiņa ir pati mīļākā un labākā. Nemaz nevajadzēs pirkt jaunas rotaļlietas. Ja tomēr izlemjat kaut ko izmest, pirms tam vienojaties ar bērnu.

Kārtība skapī


Izrevidējiet drēbju skapi. Iespējams, ka drēbju jūklis uz krēsliem un galdiem ir tāpēc, ka skapī vienkārši nepietiekamā daudzumā ir pakaramie un "pleciņi". Varbūt tie ir novietoti neaizsniedzamā augstumā un pat skolnieks netiek līdz augstajam pakaramajam.

Istabas zonas


Izvērtējiet, vai bērnistaba ir iekārota pietiekami ērti – ir rotaļu zona, ir vieta, kur mācīties un vieta, kur gulēt un lasīt grāmatu. Liekas mēbeles, kas nav nepieciešamas bērnistabā, vienmēr radīs papildus nekārtības iespaidu.

Palīdz draugi


Foto: PantherMedia/Scanpix
Ja pie bērna ciemos nāk draugi un visi kopā spēlējas, nekautrējaties pēc tam visus kopā aicināt novākt pašu organizēto jūkli. Pirms rotaļām brīdiniet, ka prom varēs doties tikai tad, kad istaba būt kārtībā. 10 – 15 minūtes pirms ciemošanās beigām aiciniet pabeigt spēli un ķerties pie sakopšanas darbiem.

Paša piemērs


Foto: PantherMedia/Scanpix

Pats galvenais – viss, ko gribat, lai dara jūsu bērns, jādara arī pašiem. Nevar pieprasīt., lai dēls novāc aiz sevis zeķes, ja tēva vietā to dara mamma. Arī netīros traukus uz virtuvi visiem jānes pašiem, tas pats attiecas uz gultu klāšanu. Reizi nedēļā ieviesiet uzkopšanas dienu. Pārējās nedēļas dienās neterorizējiet bērnus ar prasību pēc kārtības. Kur bērni – tur radošs haoss!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!