Zinātnieki ir izgudrojuši īpašu ierīci, kas uzrāda smēķēšanas rezultātā nonākušo ķīmisko savienojumu daudzumu asinīs. Tādējādi droši var noteikt, vai jūsu tīnis aiz stūra ir uzpīpējis. Ja vecāki ar tādu aprīkojumu nav nodrošinājušies, tad nāksies iztikt ar pašu ožu, sajūtām un intuīciju. Pieredzējuša pīpmaņa ieteikumi, kā atpazīt pīpētāju, pat ja viņš centīgi mēģina savu ieradumu noslēpt.

Stāstiet, kā jūs pieķērāt savu tīni pīpēšanā un kādus viltīgus vecāku paņēmienus izmantojat, lai risinātu problēmu. Par tīņu smēķēšanu pieredzē dalās arī vecāki portālā "Cālis".

Nodevīgā smaka


Foto: DELFI
Nodevīgo smaku elpā var likvidēt ar spēcīgām košļenēm un elpas atsvaidzinātājiem, kā arī kārtīgi iztīrot zobus pēc smēķēšanas. Drēbes var rūpīgi izvēdināt vai uzvilkt citas. It kā visas pēdas ir noslēptas. Bet ir viena pazīme, kas nodod pīpētāju nekļūdīgi - cigarešu smaka uz rokas pirktiem saglabājas visilgāk. Kreiļiem pārbaudiet kreiso roku, labročiem - labo.

Spēcīgas košļājamās gumijas


Foto: DELFI

Protams, ka košļājamās gumijas nesmādē gan pīpētāji, gan nepīpētāji. Pievērsiet uzmanību, vai aktīvā košļāšana nav pārāk acīs krītoša. Ja nav vajadzības kaut ko noslēpt, tad košļājamā gumija nav  jāgremo, nākot iekšā pa mājas durvīm, sarunājoties ar skolotāju, vecākiem un treneri.

Kabatas nauda


Foto: DELFI

Lai cik lielu kabatas naudu jūs dotu savam bērnam, tā vienmēr tiek iztērēta līdz pēdējam centam. Būtu normāli, ja vecāki tomēr zinātu, kur tiek iztērēta viņu dotā nauda - saldumos, rotas lietās, kino biļetēs, lūpu krāsās.... Ja ir ievērojama izdevumu daļa, kas paliek slēpta, iespējams, ka tā aiziet cigarešu paciņu iegādei. Ņemiet vērā - veikalā bērniem cigaretes tirgot nedrīkst, bet kontrabandas preču pārdevējiem neviens ierobežojumus uzlikt nevar.

Izvairīšanās no fiziskiem kontaktiem


Foto: F64

Meitenes, kas agrāk bija mīlīgi pieglaudīgas un nevairījās no mammas apkampieniem, sākot smēķēt, var kļūt izvairīgas.  Pat rūpīgi nomazgājot rokas, izmazgājot matus un nomainot drēbes, iekšēji nedrošais, emocionālais tīnis joprojām baidās tikt pieķerts. Izvairīšanās no fiziskiem kontaktiem it kā nodrošina lielāku iespēju netikt pieķertam grēka darbos.

Draugi


Foto: stock.xchng
Bara instinkts un vēlme iekļauties kompānijā ir ļoti motivējošs faktors sākt pīpēt aiz stūra vai ballītē. Ja droši zināt, ka jūsu bērna draugi smēķē, iespēja, ka jūsu atvase dara to pašu, ir ļoti liela.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!