Foto: Mavrix/Scanpix
Holivudas dīva Andželīna Džolija ne reizi izpelnījusies mātes - varones apzīmējumu, jo audzina sešus bērnus. Trīs no viņiem ir pašas bioloģiskie bērni, bet trīs bērni ir adoptēti no trūcīgām valstīm.

Andželīna Džolija un viņas zvaigžņotais vīrs Breds Pits kopā audzina trīs dēlus un trīs meitas - Medoksu, Paksu, Noksu, Zahariju, Šeilo un Vivjenu. Abiem vecākiem ir ģimenes dzīvei galīgi nepiemērots darba grafiks, tomēr viņiem izdodas sabalansēt dzīvi un darbu tā, lai uzmanības pietiktu visiem bērniem. Par savām audzināšanas prioritātēm aktrise stāsta amerikāņu žurnālistiem.

Mazāk zini, labāk guli

"Mums nav daudz ierobežojumu, ko nosakām bērniem, bet ir viens, par ko iestājamies ļoti stingri - bērniem nav nepieciešams internets. Es nesaprotu, kāpēc maziem bērniem pie datora vajadzētu pavadīt vairāk kā vienu stundu dienā, turklāt tā noteikti nav jāpavada internetā. Ja ir jautājumi, vecāki uz tie vienmēr ir gatavi atbildēt, tāpat atbildes var sameklēt grāmatās. Internets jau sen nav tā vieta, kur var rasts vērtīgu informāciju, tas ir pilns ar dezinformāciju un muļķībām. Toties mums mājās ir milzīga bērnu grāmatu bibliotēka, spēļu istaba un laba filmu kolekcija, ko var skatīties".

Par mieru visā pasaulē

"Mani bērni ir ne tikai dažāda vecuma, bet dažādu tautību un ar dažādām ādas krāsām. Tāpēc man kā mammai ir ļoti svarīgi viņos ieaudzināt tolerantu attieksmi pret visām pasaules tautībām, ādas krāsām un nacionalitātēm. Mani bērni zina, ka esmu ANO labas gribas sūtne, bet viņi, protams, vēl nespēj saprast, ko tas praktiski nozīmē.

Tieši tāpēc vismaz pāris reizes nedēļā mēs aprunājamies, kā pasaulē dzīvo cilvēki, ar kādām problēmām nākas saskarties citiem bērniem. Ik nedēļu mēs kopīgi noskatāmies kādu filmu vai raidījumu par bērnu dzīvi Āfrikā vai Indijā, lasām rakstus un grāmatas par šo tēmu. Es daudz stāstu par situāciju afroamerikāņu ģimenēs; kā dzīvo ebreji, par šīs tautas vēsturi.
Par savu galveno uzdevumu es uzskatu iemācīt bērniem gudrību - ja tu vari kādam palīdzēt, izdari to! Mana rīcība, ceru, viņiem būs labākais piemērs."

Mīlestība un siltums

Trešais valis, uz kura turas mani bērnu audzināšanas principi, tā ir mīlestība vecāku attiecībās. Mīlestības pilnas vecāku attiecības ir ļoti svarīgas! Mēs varam apkampt un samīļot bērnus, bet, ja viņi neredzēs maigumu vecāku attieksmē vienam pret otru, tad var uzskatīt, ka pašus pamatus jūs viņiem ielikt nespēsiet.

Bērniem ir jājūt un jāredz, ka vecāki nedzīvot kopā bērnu dēļ, bet tāpēc, ka abi pieaugušie mīl viens otru un grib būt kopā.

Apkampieties bērnu klātbūtnē, lai viņi to redz, sakiet viens otram komplimentus tad, kad to dzird bērni. Ticiet man - tā ir labākā ceļamaize pieaugušo dzīvē un attiecībām."

Pirms dažiem gadiem aktrise atklāja, ka seši bērni vēl nav galīgais bērnu skaits. Iespējams, ka būs arī septītais bērns. "Mums ir tik daudz bērnu, ka jauna bērna ierašanās viņus vairs nepārsteidz," piebilda Džolija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!