Foto: DELFI
Skolēniem nevar likt mazgāt grīdas izglītības iestādē – tas jādara tehniskajam personālam. Šīs un vēl citas ar skolēnu nodarbināšanu definētās normas nav ierakstītas izglītības normatīvajos aktos, taču tiek pieņemtas, vadoties pēc bērnu tiesību aspektiem.

Izglītības likuma 54.pantā ir skaidri norādīts, ka izglītojamo pienākums ir piedalīties izglītības iestādes vides uzkopšanā un sakārtošanā. Tomēr Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) Uzraudzības departamenta direktora vietnieks Maksims Platonovs skaidro: par spīti tam, ka šāds noteikums ir paredzēts, tas nav jāuztver kā absolūts, un tas nenozīmē, ka skolēnam ir jābūt gatavam stundu laikā iet tīrīt skolas gaiteņu sienas. Skolēniem nevar likt pastāvīgi darīt to, kas ikdienā ir tehnisko darbinieku pienākums.

Skola var vienoties kopīgā talkā

Skolās no klases vidus parasti tiek nozīmēti atbildīgie dežuranti, kuru pienākumi var būt dažādi un kas nereti ir ierakstīti arī skolas iekšējos kārtības noteikumos. No bērnu un skolēnu tiesību viedokļa atbalstāmi ir vienkārši darbi, piemēram, tāfeles noslaucīšana pēc mācību stundas vai dienas beigās vai telpaugu apliešana. M.Platonovs akcentē, ka skolēns var arī palīdzēt skolotājam atnest grāmatas, bet mācību iestāde nevar noteikt par dežuranta pienākumu skolēniem pastāvīgi mazgāt grīdas vai veikt telpu mitro uzkopšanu, jo tas ir apkopēja kompetencē. Taču nevajadzētu ieslīgt arī galējībās – atzinīgi ir vērtējama visas skolas vienlaicīga iesaiste kolektīvos uzkopšanas pasākumos, piemēram, dažādās talkās.

Nedrīkst pārvērtēt dežuranta pienākumus

Skolēna - dežuranta pienākumi skolās mēdz būt dažādi. M.Platonovs stāsta par nesen konstatētu gadījumu, kad dežuranta pienākums ir bijis atbildēt par telpā atstātajām mantām līdz brīdim, kad ierodas skolotājs. Šādu pienākumu skolēnam noteikti nevar uzlikt . Skolēns ir nepilngadīgais, kuram nevar uzticēt atbildēt par svešu cilvēku darbībām.

Skolas var noteikt klases dežurantiem arī citus neizprotamus un no bērnu tiesību aspekta neatbalstāmus pienākumus. Piemēram, likt klases dežurantam savu pienākumu izpildes dēļ ierasties skolā jau 7.15, lai gan mācības sākas 8.00. Arī šāds nesamērīgs pienākums bērnam nevar būt.

Vasaras darbam jābūt brīvprātīgam, atzīmi likt nedrīkst

Kā nepareizu pieeju IKVD vērtē arī t.s. vasaras darbu noteikšanu skolēniem. Šis princips, ar ko var grēkot skolas, ir vienkāršs – skolēnam noteikts obligāts pienākums piedalīties skolas vai tās teritorijas sakopšanā arī vasaras brīvlaikā, piemēram, nostrādāt trīs dienas. Sevišķi tas var būt aktuāli novada skolām, kurām nereti ir arī liela teritorija, un skolēns tad tiek aicināts piedalīties tās sakopšanas darbos. 

Visu rakstu lasiet Latvijas Vēstneša portālā "Par likumu un valsti"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!